Pastaruoju metu plito informacija, kad šie ir kiti nemalonūs simptomai gali reikšti, kad esate alergiški cukrui. Alergija maistui gana paplitęs reiškinys, bet ar tikrai egzistuoja alergija cukrui? Ar ja ir galima paaiškinti tą bjaurią savijautą suvalgius kažko saldaus? Ko gero ne.

„Tikra alergija cukrui pasitaiko labai retai“, – sako sveikatos temas gvildenančio žurnalo „Health“ redaktorė mitybos klausimais Cynthia Sass.

Pasak jos, dauguma žmonių, kurie suvalgę kažko saldaus patiria nemalonius simptomus, tiesiog netoleruoja cukraus.

Kuo skiriasi alergija tam tikram maisto produktui nuo produkto netoleravimo?

„Kai žmogus alergiškas kokiam nors maisto produktui, jo organizmo imuninė sistema, kuri paprastai kovoja su infekcijomis, į produktą reaguoja kaip į įsibrovėlį, – aiškina C. Sass. – Kyla imuninis atsakas, kurio metu išsiskiria cheminės medžiagos, tokios kaip histaminas, ir pasireiškia tokie simptomai, kaip kvėpavimo sutrikimai, ištinusi, perštinti gerklė, kosulys ir bėrimai.“

Maisto netoleravimas (kartais dar vadinamas jautrumas maistui – tai iš esmės yra tas pat) reiškia, kad jūsų organizmas negali tam tikro produkto tinkamai suskaidyti ir įsisavinti, ir jis suerzina visą sistemą, dažniausiai sutrikdydamas virškinimo sistemos ir žarnyno veiklą, priduria C. Sass.

Vienas iš dažnai pasitaikančių cukraus netoleravimo tipų yra jautrumas tokiems angliavandeniams, kaip fermentuojami oligosacharidai, disacharidai, monosacharidai ir polioliai, kurie kartu vadinami FODMAP, sako Brooke Alpert, parašiusi knygą apie cukraus žalą „The Sugar Detox: Lose Weight, Feel Great and Look Years Younger“.

Dar labiau klaidina tai, kad šių cukrų yra ne vien saldumynuose, bet ir tokiose daržovėse, kaip kopūstai, brokoliai ir smidrai.

Kitas cukraus netoleravimo tipas yra susijęs su natūraliu cukrumi, kurio yra piene.

„Laktozės netoleravimas taip pat priskiriamas cukraus netoleravimui, – sako B. Alpert. – Jis pasireiškia, kai organizme trūksta laktazės enzimo, kuris skaido pieno ir jo produktų laktozės cukrų.“

Be laktazės cukrus negali būti įsisavinamas, ir maistas juda į gaubtinę žarną neįsisavintas. Tai sukelia pilvo skausmą, pūtimą ir dujų kaupimąsi.

Cukraus netoleravimas pasireiškia ne vien kaip virškinimo sistemos ir žarnyno sutrikimai. Tarp galimų simptomų – pykinimas, galvos skausmas ar net migrena.

Dar vienas dažnas simptomas, pasireiškiantis cukraus netoleruojantiems žmonėms – odos problemos. Paklauskite Kristen Bell. Praeitą mėnesį aktorė papasakojo, kad atsisakė cukraus sužinojusi, kad jis pagilina egzemą.

„IMDB Show“ ji paaiškino, kad suvalgiusi ledų ar kažko saldaus ji pabunda niežtinčia oda, nes ant jos atsiranda egzemos židinių.

Žinoma, visi mes skirtingi, ir tai, kas netinka jums, kito žmogaus organizmą galbūt veikia visiškai kitaip, ir atvirkščiai.

B. Alpert pataria, kad jei jūsų organizmas netoleruoja cukraus, jums gali tekti atsisakyti tam tikrų produktų, priklausomai nuo to, kokių enzimų jums trūksta. Tačiau kitus valgyti galite.

„Žmonėms, kenčiantiems nuo Krono ligos ar kolito, gali išsivystyti konkrečių cukrų netoleravimas – pavyzdžiui, jie gali neįsisavinti fruktozės“, – sako B. Alpert.

Tokiems žmonėms dažniausiai patariama vartoti kuo mažiau produktų, turinčių FODMAP medžiagų, arba laikytis specialios angliavandenių dietos, kad išvengtų jų simptomus pabloginančio cukraus.

Kaip nustatyti, ar jūsų organizmas netoleruoja cukraus?


Apsilankykite pas gastroenterologą arba mitybos ekspertą, kuris padės nustatyti, kokie produktai sukelia neigiamą reakciją, taip pat padės susidaryti jums pritaikytą mitybos planą.

B. Alpert taip pat pataria išbandyti eliminavimo dietą – kurį laiką atsisakyti konkretaus produkto, kurį paprastai valgote, o po to vėl pradėti jį valgyti. Tai padės suprasti, koks produktas sukelia simptomus.

„Paprastai savo klientams patariu vengti produktų, kurie sukelia nemalonias ar nepageidaujamas fizines reakcijas jų organizme, – sako B. Alpert. – Net jei atlikus tyrimus paaiškės, kad toleruojate visus produktus, bet jūs suvalgę tam tikrą produktą jaučiate diskomfortą, patariu vis vien jo vengti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)