„Jūsų smegenims reikia švaraus, sveiko ir neriebaus maisto. Tačiau neatsisakykite saldumynų – leiskite sau bent medų. Smegenims patinka šokoladas, joms reikia vandens, tačiau labiausiai jos mėgsta šypseną“, – teigia jau daugiau nei pusę amžiaus neurochirurgu dirbantis Vladas Ciurea. Profesorius ir patyręs gydytojas jau dešimtmetį vadovauja vienai Rumunijos skubiosios medicinos pagalbos ligoninei. Neurochirurgas atliko beveik 23 tūkstančius smegenų operacijų. Pačiam mažiausiam jo pacientui buvo vos dvi dienos.

Jis kaip niekas kitas žino, kad smegenys suserga būtent dėl mūsų pačių. Ir mažai kas žino, kaip jas apsaugoti ir sustiprinti.

„Jeigu įstrigote planšetėje ar telefone, ir taip kiekvieną dieną, nesitikėkite, kad smegenys padėkos. Dabar žmonės bendrauja tik per „Facebook“ ir kitus socialinius tinklus. Tai neteisinga. Mes sukurti gyventi grupėje, o ne izoliacijoje“, – aiškina V. Ciurea.

Pirmieji žingsniai, norint pasirūpinti smegenų sveikata, labai paprasti ir kiekvienam prieinami. Reikia atsikelti anksti, padaryti kad ir elementarią mankštą, išgerti dvi stiklines kambario temperatūros vandens.

„Rytais mums reikia atsibusti kaip įmanoma anksčiau, atverti langus ir įkvėpti gryno oro. Ir nepamirškite dviejų stiklinių vandens, – sako neurochirurgas. – Pirmoji įjungs virškinimo sistemą, o antra naudinga todėl, kad išjudina visą „lokomotyvą“. Paprasčiau sakant, padeda mums pabusti.“

Miego metu smegenys nemiega, jos stipriai dirba, kad veiktų vidaus organai. Tačiau tuo metu smegenys atlieka dar šį tą svarbaus. Jeigu žmogus užmiega su sunkiais klausimais galvoje ir nežino, kaip juos išspręsti, kitą rytą jis turės atsakymą.

„Kitą dieną jūs rasite sprendimą. Smegenys užmezgė ryšį tarp minties, svarstymo, atminties, o ryte pateiks idėją. Todėl pamirškite bemieges naktis“, – sako profesorius.

O štai jūsų pusryčiai turi būti ramūs ir tylūs. Nepusryčiaukite paskubomis ar kelyje. „Pusryčiauti reikia ramioje aplinkoje, mėgaujantis kiekvienu kąsneliu. Jokio nerimo, triukšmo, problemų ir rūkymo pertraukų. Kuo labiau atpalaiduojantys pusryčiai, tuo jie mielesni jums patiems, – teigia V. Ciurea. – Ryte jums reikia energijos ir mikroelementų, kurie padės organizmui veiksmingai atlikti savo funkcijas visą dieną. Tai labai svarbu!“

Smegenys nemėgsta riebalų ir mėsos

Neurochirurgas taip pat pataria, kad jei jau valgote mėsą, netaupykite – pirkite tą, kuri sveikesnė.

„Taip, smegenims mėsa neduoda jokios naudos. Bet valgant mėsą nedideliais kiekiais, ji padeda kūnui. Geriausia valgyti mažiau kalorijų turinčią mėsą. Kalakutiena ir žuvis – sveikiausia iš visų mėsos rūšių.“

Taip pat, pasak gydytojo, smegenys nemėgsta riebalų ir druskos.

„Kartą ar du per metus, per šventes, galima. Bet nereikėtų piktnaudžiauti tokiu maistu“, – sako gydytojas.

O kaip gi saldumynai? Pasak gydytojo, ne visi jie naudingi, ypač, jei juose daug cukraus.

„Natūralus juodas šokoladas, karšta natūrali kakava, medus – tai, ką labiausiai mėgsta mūsų smegenys“, – aiškina neurochirurgas.

Pasak jo, pietūs turi būti subalansuoti. Nepamirškite ir skrandžio – jauskite saiką. Labai svarbu gerti ne sultis, o paprastą vandenį.

Paroje yra du laikotarpiai, kai smegenų aktyvumas yra didžiausias – 10:00-12:00 ir 16:00-18:00 val.

„Jei smegenys pavargsta, galima joms duoti truputį kavos (bet gerkite lėtai)“, – pataria gydytojas.

Pasak gydytojo, geriausia smegenų draugė – paprasčiausia šypsena. Todėl labai svarbu išmokti laiku išbristi iš liūdesio, monotonijos ir išmokti džiaugtis smulkmenomis.

Atmintį būtina treniruoti

Užmaršumas pasireiškia ne tik vyresniame, bet ir gana jauname amžiuje. Jei norite užkirsti kelią Alzheimerio ligai, turite treniruoti atmintį.

„Treniruoti atmintį, bendrauti, būti atviriems – visa tai labai svarbu. Vaikščiokite, keliaukite, domėkitės naujais dalykais, žiūrėkite filmus ir serialus, kurie ne tik įdomūs, bet gali jus kažko naujo išmokyti, spręskite kryžiažodžius ir galvosūkius.“

Smegenims taip pat svarbus judėjimas. Kol mes judame, tol esame gyvi.Trys svarbūs dalykai: kalbėjimas, rašymas, judėjimas.

Daug kas pamiršo, kad yra muzika, ir nebemoka ja mėgautis, dar blogiau – nebenorime šokti. O juk įrodyta, kad šokis užkerta kelią ankstyvam Alzheimerio ligos vystymuisi.

„Kokybiškas nakties miegas turi trukti ne mažiau nei šešias valandas. Jo metu smegenys atsikrato šiukšlių. Eikite miegoti 22:00, televizorių ir kompiuterį išjunkite likus valandai ar net dviem iki miego. Geriau paskaitykite knygą. Ji jus nuteiks kokybiškam poilsiui“, – pataria gydytojas.

Jei vadovausitės šiais patarimais, pajusite neįtikėtinus pokyčius!

Šios rekomendacijos nesunkiai įgyvendinamos! Svarbiausia rimtai nusiteikti ir pradėti. Sutinkate?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt