– Kodėl oda sensta?

– Senėjimas yra neišvengiamas biologinis individualus organizmo procesas, kuris gali tiesiogiai nepriklausyti nuo žmogaus biologinio amžiaus. Senėjimo procesus skatina laisvieji radikalai, kurie atsiranda organizme veikiant UV spinduliams, radiacijai, patiriant stresą, sergant, vartojant kai kuriuos medikamentus… Jie ne tik sendina, bet ir gali sukelti tam tikras ligas ar net ląstelių žūtį.

– Dėl ko kinta veido bruožai, mažėja stangrumas?

– Kasmet mažėja odos bazinio sluoksnio ląstelių dalijimosi greitis, lėtėja odos regeneracija– atsinaujinimas. Epidermis ne taip greitai atsinaujina, odoje susikaupia daugiau ląstelių, turinčių tam tikrų defektų. Odoje pagaminama vis mažiau kolageno ir elastino, tai lemia odos stangrumo ir elastingumo praradimą. Veido ovalas pamažu praranda savo formą, pakinta veido bruožai. Limfotakos sutrikimai išprovokuoja toksinų ir metabolizmo produktų kaupimąsi tarpląstelinėje erdvėje. Tai sumažina apsauginę odos funkciją ir organizmo energetinį potencialą.

– Daugelis moterų pastebi, kad su metais oda sausėja. Dėl ko taip nutinka?

– Odai senstant ląstelėse mažėja vandens kiekis, jos subliūkšta, sulėtėja medžiagų apykaita. Silpstant riebalinių liaukų sekrecijai oda po truputį sausėja ir nebesuformuoja kokybiškos hidrolipidinės plėvelės. Taip praranda vieną iš pačių svarbiausių apsauginių barjerų ir darosi jautresnė aplinkos agresoriams, be to, nesugeba išlaikyti drėgmės balanso. Tai skatina odos dehidrataciją ir sausėjimą.

– Dėl ko kinta odos spalva, atsiranda pigmentinių dėmių?

– Sutrikus kraujotakai bei limfotakai blogėja odos aprūpinimas krauju, deguonimi, maistinėmis medžiagomis, nepašalinamas anglies dvideginis, toksinai, medžiagų apykaitos produktai. Todėl silpnėja odos tonusas, ji tampa suglebusi, blyški, pilkšva. Senstant sutrinka melanocitų veikla, būtent todėl oda darosi blyški ir nusėta rudomis, pigmentinėmis dėmėmis.

– Kiek odos senėjimo greitis priklauso nuo mūsų?

– Genetika ir paveldimumas labai reikšmingi, tačiau gyvenimo būdas turi ne ką mažiau įtakos. Nesubalansuotas dienos režimas ir skurdi mityba, ultravioletinių saulės spindulių žalingas poveikis, persirgtos ligos, stresas, žalingi įpročiai, kenksmingos aplinkos sąlygos (dulkės, šaltis ir t.t.), radiacija ir netinkama odos priežiūra yra tos priežastys, kodėl kartais 30-metė atrodo jauniau nei 20-metė.

– Kada prasideda negrįžtami odos ląstelių procesai?

– Degeneraciniai procesai prasideda jau nuo 20–25 metų. Ir nors išorėje senėjimo požymiai pasirodo ne iš karto, jau jauname amžiuje reikėtų pasirūpinti senėjimo profilaktika.

– Gal galite paaiškinti, kaip rūpintis oda, priklausomai nuo amžiaus?

– Taip, odos priežiūrą pagal amžių dažniausiai skirstome į keturias grupes. Per 20 darbo metų pastebėjau, kad joms būdingi skirtingi procesai ir todėl reikalingos skirtingos rūpinimosi technikos. Papasakosiu apie kiekvieną.

Gerda Gedžiūtė

25–30 metų: venkite streso

Tokio amžiaus klientų odą kosmetologai dažniausiai apibūdina kaip „pavargusią“. Ji dažnai būna papilkėjusi, apie akis jau pradeda formuotis pirmosios raukšlelės.

Šis gyvenimo tarpsnis yra susijęs su karjeros siekimu, šeimos kūrimu, nėštumu, gimdymu, vaikų auginimu ir panašiai. Bet kuriuo atveju, pervargimas ir stresas – tai lokalių raumenų spazmai, kurie išprovokuoja kraujo bei limfos mikrocirkuliacijos sutrikimus ir pirmųjų mimikos raukšlelių formavimąsi. Pirmieji nukenčia silpniausi žiediniai raumenys, suformuodami smulkias raukšlytes akių kampučiuose ir po akimis.

Labai svarbu, kad tokia oda kasdien gautų tinkamą priežiūrą namuose: valymą, tonizavimą ir intensyvų drėkinimą. Dienai reikėtų pasirinkti kremus, saugančius odą nuo UV spindulių, žalingų aplinkos faktorių, užterštumo. Odos priežiūros produktuose turėtų būti gausu antioksidantų, vitaminų (ypač vitamino C), oligoelementų.

Bent kartą per metus rekomenduojama atlikti masažo kursą (ne mažiau 5 procedūrų), pasilepinti drėkinančiomis ir maitinančiomis odos procedūromis. Rekomenduojamos visos relaksacinės atpalaiduojančios kūno ir veido procedūros.

Gerda Gedžiūtė

30–35 metai: stangrinkite

Tai, kaip žmogus atrodo sulaukęs tokio amžiaus, priklauso nuo to, kaip oda buvo prižiūrima iki tol. Būtent šiuo laikotarpiu „atsiliepia“ susižavėjimas įdegiu, žalingi įpročiai, netinkama mityba ar odos priežiūra.

Sulaukus 35-erių ima ryškėti pirmieji senėjimo požymiai, pradeda silpti veido raumenys. Ypač pastebimos darosi nosies–lūpų, akių ir kaktos mimikos raukšlės.

Šiuo amžiaus tarpsniu tampa akivaizdu, kad visi senstame, tačiau labai nevienodai. Kosmetologai išskiria du senėjimo tipus: smulkiaraukšlį ir deformacinį.

Smulkiaraukšlis būdingas liekniems žmonėms, kurių oda dažniausiai yra sausa, plona ir sumažėjęs raumenų tonusas. Šio tipo klientams raukšlės atsiranda pakankamai anksti. Netinkamai prižiūrint tokią odą, laikui bėgant, ji gali priminti „keptą obuolį“.

Senėjimas deformaciniu būdu vyksta tiems, kurių veidas yra putlus (apkūniems žmonėms). Raukšlių šio tipo atstovai turi daug mažiau, tačiau jos gali būti daug gilesnės. Kadangi būdingas storas poodinis riebalinis sluoksnis, oda neatrodo tokia glebi ir rečiau būna sausa.

Smulkiaraukšlio tipo klientams būtinas labai švelnus kasdienis veido valymas, drėkinimas ir apsauga. Nereikėtų piktnaudžiauti odos šveitimo priemonėmis (pakaktų karto per dvi savaites).

Reikėtų rinktis kosmetikos priemones, kuriose yra medžiagų, skatinančių kolageno sintezę, amino rūgščių, aktyvių drėkiklių (hialurono rūgštis). Dienai patartina naudoti odą liftinguojančius produktus. Kosmetikos kabinete ypač tinka atlikti procedūras, kurios pagerina raumenų tonusą ir kraujotaką (masažai, elektrostimuliacija ir pan.). Idealiai tinka drėkinančios bei stangrinančios procedūros.

Deformacinio tipo klientų odos priežiūra namuose paprastesnė, nes jiems retai gresia dehidratacija. Kosmetikos salone rekomenduojama stangrinamosios ir masažo (ypač tiktų gemalimfodrenažinės technikos) procedūros. Šiam tipui tinkama saloninė paslauga – cheminis pilingas ar švelni mikrodermabrazijos procedūra.

Gerda Gedžiūtė

35–45 metai: atsinaujinkite

Šiuo amžiaus tarpsniu, neatsižvelgiant į senėjimo tipą, visos procedūros orientuojamos į odos ląstelių atsinaujinimą ir raukšlių lyginimą. Senėjimo procesas jau įsibėgėja, pažeidžiami vis gilesni sluoksniai, todėl pats laikas pradėti naudoti aktyvesnius kosmetinius preparatus: reguliariai naudoti aktyvius serumus bei koncentratus, rinktis kosmetikos priemones su fitohormonais, kamieninėmis ląstelėmis, pasinaudoti mezoterapijos privalumais ir pan.

Tokiam amžiui skirta kosmetika yra vadinama Anti-Age ir yra orientuota tiek į raukšlių mažinimą, tiek ir į odos stangrinimą.

Nereikėtų pamiršti dieną užtikrinti odai drėkinimą bei apsaugą, o naktį pravartu naudoti maitinamąjį kremą, kuris padėtų atstatyti epidermio lipidų balansą.

Kosmetikos salone pravartu pasimėgauti stipresnėmis stangrinančiomis ir liftinguojančiomis procedūromis. Vizitai pas profesionalų kosmetologą turėtų padažnėti (1–2 kartai per mėnesį). Jei odos būklė labai prasta, galima pasinaudoti ir estetinės medicinos teikiamomis paslaugomis (mezoterapija, užpildai, lazerio procedūros ir pan.).

45–55+ metai: galima viską!

Šio amžiaus sulaukusi oda jums tikrai padėkos už tikslingą ir sistemingą priežiūrą iki šio periodo.

Pats liūdniausias „scenarijus“ tokiai oda – raukšlių (tiek mimikos, tiek ir giliųjų–senatvinių) išvagotas veidas ir kaklas, „pasmukę“ veido bruožai, atsiradęs antrasis pagurklis, veido ovalo praradimas ir pan.

Šio amžiaus žmonės yra dažniausi estetinės medicinos darbuotojų ir plastikos chirurgų klientai. Tai – amžius, kai odos priežiūroje leidžiama viskas! Profesionalus kosmetologas, saloninės procedūros ir kokybiškos kosmetikos priemonės yra būtinos. Net po plastinių operacijų odą reikia labai kruopščiai prižiūrėti, nes pasiektas efektas gali būti labai trumpalaikis. Aš palinkėčiau pradėti rūpintis savo oda dar nesulaukus pirmųjų raukšlių ir senėjimo procesas jus gąsdins kur kas mažiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)