Atsako Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos Hepatologijos sektoriaus vadovas, gydytojas gastroenterologas prof. Limas Kupčinskas:

Klastingas lėtinis gastritas

Gastritas yra skrandžio gleivinės uždegimas. Šis susirgimas gali būti lėtinis arba ūminis. Pagrindinė ūminio gastrito priežastis – apsinuodijimas maistu ar alkoholiu. Simptomai tokiu atveju būna ryškiai juntami – pykina, žmogus vemia, jam pakyla temperatūra. Kartais tokiam ligoniui pakanka atstatyti prarastus skysčius, tačiau kai kuriais atvejais prireikia ir antibiotikų.

Kur kas dažniau pasitaikanti gastrito forma – lėtinė. Beveik visais atvejais lėtinį gastritą sukelia Helicobacter pylori bakterija. Šia bakterija dažniausiai užsikrečiama ankstyvoje vaikystėje, dar iki penkerių metų amžiaus. Lėtinis gastritas yra gan klastingas – beveik aštuoniasdešimt procentų infekcijos atvejų nesukelia jokių pastebimų simptomų. Tačiau negydant lėtinio gastrito, žymiai padidėja rizika susirgti skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opalige, nes šias ligas sukelia ta pati Helicobacter pylori bakterija. Lėtinis gastritas taip pat gali pereiti į atrofinį gastritą, kuris gali paskatinti skrandžio vėžio išsivystymą. Tai atsitinka nedažnai – tik dešimčiai procentų pacientų, tačiau rizika, visgi, yra.

Būtina diagnozuoti

Sergančiųjų lėtiniu gastritu yra įvairaus amžiaus grupėse. Jauniems žmonėms dažniau pasitaiko funkcinė dispepsija – pilvo maudimas, skausmas, pūtimas, pilnumo jausmas, rėmuo. Ši būklė gali atsirasti nuo streso ar netaisyklingos mitybos. Tačiau funkcinės dispepcijos simptomai gali būti labai lengvai supainioti su Helicobacter pylori sukeltu lėtiniu gastritu, nors tai nėra tas pats. Atskirti galima pasitelkiant endoskopinį tyrimą, taip pat paėmus kraujo ar skrandžio gleivinės tepinėlį.

Paprastai lėtinį gastritą sukelianti Helicobacter pylori bakterija užsikrečiama kūdikystėje ar vaikystėje, pavyzdžiui, vaikas užsikrečia nuo motinos žindymo metu. Atsižvelgdamas į turimus duomenis galiu pasakyti, kad šia bakterija yra užsikrėtę tik maždaug dešimt–penkiolika procentų vaikų. Paplitimas yra ženkliai sumažėjęs, nes prieš penkiolika metų šią bakteriją nešiojo net keturiasdešimt procentų vaikų. Dėl geresnių gyvenimo sąlygų ši bakterija nyksta, tačiau jeigu ji yra nustatoma, būtina išnaikinti ją antibiotikais dėl jau minėtų priežasčių.

Foto: Shutterstock

Savigydai – griežtas ne

Kenčiantiems nuo gastrito simptomų, be jokios abejonės, pirmiausia reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją. Jis įvertins situaciją ir atliks bakterijai nustatyti skirtą tyrimą. Jeigu paaiškės, kad žmogus - Helicobacter pylori nešiotojas, paskirs nesudėtingą gydymą. Esant sudėtingesnei situacijai, gali tekti keliauti pas gastroenterologą, kuris atliks skrandžio echoskopiją ir patikslins negalavimų priežastis.

Nuo gastrito kenčiantys žmonės kartais bando sau padėti gerdami sodos tirpalą, tačiau sodos veikimas yra tik trumpalaikis ir pasibaigus poveikiui, rūgštingumas gali netgi padidėti. Dėl to šio metodo aš tikrai nerekomenduoju. Dabar yra daugybė gerokai efektyvesnių priemonių, kuriomis galima padėti ligoniui. Apskritai, jeigu gastrito simptomai kartojasi, reikėtų ne savarankiškai griebtis „naminių“ gydymo priemonių ar vaistų, o eiti pas gydytoją.

Sezoniškumo mitas

Kartais nuo gastrito kenčiantys pacientai yra įsitikinę, kad ši liga paūmėja pavasarį, o ypač – rudenį. Taip anksčiau galvodavo ir gydytojai, nes dėl šių problemų besikreipiančių pacientų padaugėdavo būtent šiais sezonais. Tai – jau pasenę duomenys. Rudens ar pavasario metu pacientai paprasčiausiai yra labiau linkę jausti turimų lėtinių ligų simptomus, nors šie net nepaūmėja. Logiška – šiltuoju metų laiku džiaugiamės saulės šiluma ir esame užsiėmę įvairiomis veiklomis, o rudenį atkreipiame dėmesį į savo negalavimus. Tai – psichologinis fenomenas.

Verta žinoti

Gastrito profilaktikai būtina saikinga ir visavertė mityba. Valgyti reikia dažnai (5 – 6 kartus per dieną) ir nedidelėmis porcijomis. Pasirinktų produktų sąraše neturėtų būti riebaus ir aštraus maisto, rūgščių produktų bei juodos duonos. Sergantiems gastritu, gydytojai rekomenduoja pasidomėti Viduržemio jūros dietos principais – valgykite kuo daugiau daržovių, vaisių, gerųjų riebalų, žuvies, saikingai vartokite mėsą.

Norint atsisveikinti su gastrito simptomais, teks atsisakyti žalingų įpročių. Nevartokite alkoholio, nes net ir nedidelės alkoholio dozės gali sukelti gastrito paūmėjimą. Rūkantieji turėtų žinoti, kad esant gastritui, rūkymas netgi pavojingesnis negu alkoholis. Neatsisakius šio žalingo įpročio, išgydyti lėtinio gastrito praktiškai neįmanoma.