Džiovinti vaisiai turi daug ląstelienos ir daug... kalorijų

Džiovinti vaisiai, kaip ir švieži, turi vitaminų, kurie yra antioksidantai. Bet juose daug mažiau skysčių, todėl turinys – labiau koncentruotas. Vienas iš komponentų – ląsteliena, kuri, nors ir naudinga, tuo pačiu gali sukelti pilvo dieglius, pūtimą, ypač jei retai valgote džiovintų vaisių.

Džiovintuose vaisiuose daugiau cukraus, taigi daugiau ir kalorijų. Net papildomai nepasaldintuose džiovintuose vaisiuose yra cukraus, kuris dideliais kiekiais gali būti sunkiau virškinamas. Kokių dar minusų yra? Konservantas sulfitai (visas pavadinimas – sieros dioksidas ir sulfitai) kartais gali sukelti viduriavimą, galvos skausmą. Valgykite džiovintus vaisius, kuriuose nėra minėto konservanto.

Bet turi ir privalumų!

Saikingai valgant džiovintų vaisių, išvengiama mažau maistingų užkandžių. Jei mėgstate sūrius traškučius, valgykite keptų ar šaldytų vaisių, kurie yra traškūs. Nuolat trokštate guminukų? Jų alternatyva – minkšti džiovinti vaisiai. Beje – aštriais prieskoniais pagardintų džiovintų vaisių, kaip antai, mangų, pabarstytų aitriąja paprika, vienu kartu daug nesuvalgysite.

Valgykite džiovintus vaisius sumaniai:

1. Gerkite vandens. Ląsteliena naudinga tuštinimuisi, bet jei geriate mažai vandens, ji sugers visus skysčius. Padariniai? Vidurių užkietėjimas. Patartina valgyti džiovintus vaisius, užgeriant vandeniu.

2. Suskirstykite mažesnėmis porcijomis. Sudėkite džiovintus vaisius į mažus plastikinius maišelius ar popierinius pakelius, kad porcijos būtų mažesnės. Jūsų porcija tebus du gabalėliai didesnių vaisių (abrikosų, mangų, kriaušių) ir du šaukštai smulkesnių vaisių (pvz., spanguolių).

3. Kartu suvalgykite ir baltymų. Jei džiovintų vaisių valgysite kartu su baltymų ar riebalų turinčiu maistu, pvz., su riešutais ar graikiniu jogurtu, užkandis bus sotesnis, taigi mažesnė tikimybė padauginti cukraus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)