1. Greitasis maistas ir perdirbti produktai

Tokio maisto nepatartina valgyti net tada, kai esate sveiki, ką jau kalbėti apie persišaldymą. Tad jei partiesė peršalimas, gripas, nė negalvokite apie greitąjį maistą ir užkandžius iš stipriai perdirbtų produktų – juose daugiau įvairių konservantų nei maistingų medžiagų. Šis maistas nestiprina imuniteto, trukdo sveikti. Į tokius produktus pridėta mononatrio glutamato, dirbtinių dažiklių, kukurūzų sirupo, kuriame daug fruktozės, dirbtinio saldiklio aspartamo ir daug kitokių imunitetą silpninančių ir sveikti nepadedančių ingredientų.

2. Alkoholis

Daugelis mano, kad išlenkus stipraus alkoholinio gėrimo taurelę palengvės peršalimo simptomai. Alkoholis iš tiesų tik silpnina imuninę sistemą, šalina skysčius iš organizmo. Dehidratacija, nusilpęs imunitetas – ir štai savijauta, užuot pagerėjusi, tik suprastėjo. Alkoholis silpnina imunitetą, taigi didina peršalimo riziką.

3. Riebus maistas

Nevalgykite ir riebaus maisto. Kepti, aliejuje virti, riebūs gaminiai gali sukelti uždegimą pilve, sutrikdyti virškinimą. Riebus, riebaluose gamintas maistas ne stiprina, o silpnina imuninę sistemą, todėl sveikimas užsitęsia. Keptas viščiukas, keptos bulvytės ir kitokie aliejuje kepti ar virti gaminiai – ne persišaldžiusiam ligoniui.

4. Pieno produktai

Nenustebkite, kad į šį sąrašą įtraukti ir pieno produktai. Liesus pieno produktus galima valgyti, bet riebių patartina vengti. Teisybė, stiklinė karšto pieno su žiupsneliu maltos ciberžolės – vaistas nuo pirmų peršalimo simptomų, tačiau dauguma pieno produktų yra riebūs, didina gleivių gaminimąsi organizme, tad susilaikykite nuo jų.

5. Saldumynai

Rafinuotas cukrus, dirbtiniai saldikliai, konservantai – įprasti komponentai pakeliuose pardavinėjamose sultyse, spurgose, saldainiuose ir daugelyje saldumynų. Cukrus trukdo organizmui kovoti su bakterijomis, kurios sukelia peršalimo simptomus, gripą. Cukrus mažina baltųjų kraujo kūnelių gebėjimą kovoti su liga, sudaro palankią terpę bakterijoms. Jei norite sulčių, gerkite namuose šviežiai spaustų sulčių ir nedėkite į jas cukraus. Jei visgi norisi saldumo, įdėkite medaus ar klevų sirupo.

6. Mėsa, mėsos gaminiai

Kol pasveiksite nuo peršalimo ar nuo gripo, mėsos ir įvairių jos gaminių rekomenduojama vengti. Mėsa ilgai virškinama, todėl virškinimo sistemai tenka ilgai darbuotis. Sergant geriau valgyti vegetarinį maistą, tada organizmas efektyviau kovoja su liga, greičiau atsigauna. Gyvūninės kilmės riebalai silpnina organizmo gebėjimą šalinti ligas sukeliančias bakterijas ir virusus, todėl sergame ilgiau. Daugelyje vegetarinių patiekalų yra antioksidantų, kurie kovoja su bakterijomis, stiprina ir skatina sveikimą.

7. Šalti maisto produktai ir gėrimai

Puodelis šilto, karšto gėrimo lengvina peršalimo simptomus, nes garai atveria nosies kanalus. Nuo šalto gėrimo ims skaudėti gerklę arba paaštrės gerklės skausmas. Pagal senovės indų gydymo sistemą ajurvedą, nerekomenduojama gerti šalto vandens, nes jis lėtina virškinimą. Jei peršalote ar susirgote gripu, svarbiausia – šiluma, taigi šiltai apsirenkite, apsiklokite, valgykite šiltą maistą, negerkite šaltų gėrimų. Šiltas maistas kelia organizmo temperatūrą, o nuo šaltų produktų temperatūra mažėja, taigi organizmui tenka papildomai įsitempti, kad vėl padidintų temperatūrą. Be to, ilgėja ir sveikimo procesas. Patarimas – valgykite šiltos sriubos, gerkite arbatos ir nešaldykite savęs iš vidaus, šalti maisto produktai gali palaukti.

Taigi peršalus venkite išvardintų produktų, maitinkitės vegetariškai, tai stiprina imuninę sistemą. Ne mažiau svarbu gerkite užtektinai šiltų skysčių, arbatos, valgyti šiltos sriubos, kad palengvėtų nemalonūs simptomai. Išmintingai elgdamiesi, sirgsite trumpiau, o suprantant savo organizmą ir jam padedant, bus lengviau kovoti su liga.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)