Didžioji dalis dujų yra bekvapės ir visiškai nesusijusios su virškinimu. Dujos su nemaloniu kvapu, raugėjimas viešumoje yra smerktini reiškiniai, kita vertus, kas norėtų garsiai pagadinti orą jogos pamokoje ar mylintis. Bėda, kad oro gadinimą kartais sunku sukontroliuoti. Kita vertus, kontroliuojamą dujų išleidimą gali skatinti keli veiksniai, apie kuriuos galbūt nesusimąstėte. Maždaug pusę oro išėjimo iš organizmo atvejų sukelia aerofagija – kitaip tariant, kai praryjama oro.

„Nors daugeliui žmonių kuriems pučia pilvą, atrodo, kad tai dujos, realiai dujų pertekliaus nėra – tėra pilvo pūtimo pojūtis“, – aiškina Norfolke (Virdžinijos valstija) esančios Rytų Virdžinijos medicinos mokyklos klinikinės vidaus organų medicinos dėstytoja, JAV Gastroenterologijos koledžo viešųjų ryšių komiteto narė Patricia Raymond.

„Dauguma žino – kai prastai virškinamas suvalgytas maistas, jis keliauja į storąją žarną, o ten bakterijos išskiria nemalonaus kvapo dujų, – aiškina P. Raymond. – Šios dujos nemalonaus kvapo, lyg supuvusių kiaušinių. O bekvapės dujos, kurių nemažas kiekis išeina garsiai raugėjant ar su garsu pagadinus orą, reiškia, kad prarijome per daug oro. Į pilvą patekęs oras arba kils į viršų, arba išeis pro apačią.“

Štai devynios priežastys, dėl kurių pilve gali kauptis oras:

Vaistai

„Daug vaistų džiovina burną, todėl įkvepiama daugiau oro“, – sako P. Raymond. Perskaitykite informaciniame lapelyje, ar jūsų geriami vaistai neturi šalutinio poveikio džiovinti burną. Jei oro kaupimasis pilve toks stiprus, kad apsunkina gyvenimą, pasitarkite su gydytoju, gal yra vaistų, neturinčių tokio šalutinio poveikio.

Kramtomoji guma

„Kramtant gumą, praryjama dagiau oro, todėl žmogus gali raugėti arba gadinti orą“, – teigia P. Raymond. Praalkus ar jaučiant stresą, kramtomoji guma – greitai padedanti priemonė, kita vertus, turbūt nesinori visą dieną pukšėti. Be to, dažnai kramtyti gumą nesveika dantims.

Gėrimas per šiaudelį

Gėrimas per šiaudelį – lyg baliono pūtimas atvirkščiai. Siurbdami gėrimą per šiaudelį, įtraukiate į pilvą oro, jis ten kaupiasi, o vėliau turės išeiti. Gerkite senamadiškai – tiesiai iš stiklinės ar taurės.

Rūkymas

Rūkymas yra panašus į gėrimą per šiaudelį. Įtraukdami dūmų, praryjate oro ir dujų. Nemanykite, kad elektroninės cigaretės stipriai skiriasi nuo įprastų cigarečių – ir su jomis praryjate daug oro. Beje, neseniai leidinyje „JAMA Cardiology“ aprašytas tyrimas, rodantis, kad ir elektroninės cigaretės didina širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

Gėrimas iš butelio

Anot P. Raymond, lūpas prie butelio kakliuko pridedame kitaip negu prie stiklinės ar puodelio, todėl paskui raugėjame. Gerkite iš stiklinės, o ne tiesiai iš buteliuko, tada prarysite mažiau oro, taigi mažiau ir raugėsite bei pukšėsite.

Valgymas paskubomis

Jei praryjate maistą tarsi vilkas, neabejotinai praryjate ir daug oro. Valgymas paskubomis sukelia ne vieną problemą – pradedant svorio didėjimu, baigiant gastroezofaginiu refliuksu. Stenkitės valgyti ramiai, susitelkę (tyrimai rodo – valgyti vairuojant beveik taip pat pavojinga, kaip rašyti žinutes), kiekvieną kąsnį sukramtykite 20–40 kartų. Jei koncentruositės į valgomą maistą, į ateinantį sotumo jausmą, tikrai pajusite naudą sveikatai, rašoma tyrime, išspausdintame leidinyje „Eating Behaviors“.

Per didelis kiekis ląstelienos

Daržovių reikia valgyti daug, bet jei per greitai įtraukiate į racioną daug ląstelienos turinčių produktų, tikėtina, kad pilve susikaups dujų, aiškina Niujorko medicinos centro „Langone“ gastroenterologė, mokslų daktarė Rita M. Knotts.

„Žiediniai kopūstai, brokoliai, žalios lapinės daržovės gali sukelti pilvo pūtimą, raižymą“, – teigė ji. Kad taip nenutiktų, medikė pataria palaipsniui įraukti į racioną daržovių, pradedant nuo vienos porcijos per dieną, ir gerti daug vandens.

„Neskubėkite, stebėkite, kas skatina (pilvo pūtimą). Jūs geriausiai jaučiate savo kūną“, – pataria specialistė.

Maisto produktų netoleravimas

Jei organizmas netoleruoja pieno produktų ar glitimo, suvalgius vieno ar kito jausite virškinamojo traukto sudirgimą. Glitimo yra daugybėje produktų – sojos padaže, įvairiuose mėsos gaminiuose, netgi salotų padažuose. „Paminėtina, kad alergija maistui ir jautrumas maistui yra skirtingi dalykai. Kai netoleruojama kokio nors maisto, pavalgius labai ryškios reakcijos nebus. Tiesiog jausite diskomfortą“, – aiškino R. Knotts.

Tyrimų duomenimis, sunkiau virškinami kai kurie angliavandeniai, būtent todėl gali pūsti pilvą, jaustis diskomfortas. Šie angliavandeniai vadinami sukeliančiais fermentaciją oligosacharidais, disacharidais, monosacharidais ir polioliais (cukraus alkoholiais). Tokių angliavandenių (angl. sutrumpintai jų grupė vadinama FODMAPs) turi pupelės, obuoliai, žiediniai kopūstai ir grybai. Dalis medikų rekomenduoja valgyt mažiau minėtų angliavandenių turinčių maisto produktų, jei norite sumažinti pilvo pūtimą.

Produktų su dirbtiniais saldikliais valgymas

Saldainiai, gazuoti gėrimai, džemai, želė gaminiai, kepiniai su dirbtiniais saldikliais, kaip antai, su sorbitoliu, acesulfamu K, aspartamu, gali skatinti dujų kaupimąsi pilve. „Daug fruktozės turintis kukurūzų sirupas irgi gali skatinti dujų kaupimąsi, diarėją, – teigia R. Knotts. – Patariu pacientams jų nevartoti.“

Jei norisi saldumynų, geriau valgyti natūralesnius produktus. Tyrimų duomenimis, dirbtiniai saldikliai nenumalšina saldumynų noro, atvirkščiai – nuo jų dar labiau norisi cukraus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)