Mūsų kūnas natūraliai valosi pats – limfos sistema, kepenys, inkstai, plaučiai, žarnynas bei oda automatiškai šalina iš kūno toksinus 24 val. per parą, 365 dienas per metus. Tad kam žmogui reikia prisidėti prie organizmo valymo ir kištis į natūralų procesą? Juk mūsų tėvams klausimas, ar reikia detoksikacijos, net nekildavo.

Deja, XXI amžiuje toksinus mes įkvepiame per orą, išgeriame su vandeniu, gazuotais gėrimais ar alkoholiu, gauname su maisto produktais ar vien komerciniais tikslais gaminamomis sintetinėmis kosmetikos priemonėmis ar gyvendami pastovioje nerimo ar net chroniško streso būsenoje.

„Kundalini joga remiasi holistiniu principu, kad kūnas, protas ir emocijos yra susijusios. Po detoksikacijos žmogus jaučiasi pakilesnės nuotaikos, sugrįžta gyvybinė energija, padidėja darbingumas ir darbo našumas, – kūnas lengviau pats susitvarko su sunkumais, geriau girdime vidinę tylą ir atpažįstame emocijas bei su jomis nesitapatiname. Galima sakyti, kad kai susitvarkai su kūno, proto ir emocijų tarša lieka tuštuma – tavo esybė, į kurią gali įdėti tai, ką nori. Bet žinoma, tam, kad galėtum įdėti, visų pirma reikia išvalyti tai, kas susikaupę“, – atsiųstame pranešime pasakoja E. J. Šatkutė.

Mes nuolat susiduriame su kūno, proto ir emocijų tarša, tad detoksikacija padeda išgirsti savo kūną ir nebeprievartauti jo nei dietomis, nei badavimu. Nors kartais teigiama, kad badavimas gali gydyti, tačiau nedaug kas kalba, kad jis ypač pavojingas moterims, nes išderina hormonų balansą. Žemiau aptarsime tris signalus, kurie rodo, kad verta pamąstyti apie pagalbą sau.

1. Antsvoris ir kiti kūno negalavimai

Nors dedamos didžiulės pastangos, kad visuomenė rinktųsi sveikesnį maistą, įvairūs tyrimai ir dažnėjantys susirgimai rodo, kad visuomenė tampa vis mažiau sveika. Dažną vargina vidurių pūtimas ar užkietėjimas, viršsvoris, alergija, blogas ir rūgštus burnos kvapas, tinstančios kojos, raumenų ir sąnarių skausmai ar kiti kūno negalavimai, kurie byloja apie tai, kad organizmui reikalinga pagalba – detoksikacija.

Žinoma, vis daugiau žmonių kaip atsvarą greitam ar pernelyg apdorotam maistui renkasi vegetarizmą ar žaliavalgystę, tačiau skamba įvairūs perspėjimai, kad daržovės yra užterštos pesticidais, kurie gali sukelti pavojingas ligas. Gali susidaryti įspūdis, kad nesveika valgyti viską – ir mėsą, ir žuvį, dėl joje aptinkamo gausaus švino kiekio, ir daržoves, kuriose kaupiasi pesticidai. Visgi, net jei išvengti užteršto maisto vargu, ar įmanoma, svarbu rinktis jį kuo įvairesnį bei judėti. Tai padeda pasišalinti užsistovėjusioms medžiagoms ir pagreitina metabolizmą. Juk organizmas, kaip jei tik nėra išderintas, puikiai susidoroja su užduotimi kaupti naudingas medžiagas, o pašalinti kenksmingas. Kundalini joga gali pasiūlyti daugybę krijų, skirtų pagerinti įvairius organizme vykstančius procesus – pavyzdžiui virškinimui pagerinti, svoriui sureguliuoti ar limfai išvalyti.

2. Nuolatinis minčių srautas ir negebėjimas susikaupti

Remiantis įvairiais tyrimais, šiandien šiuolaikinis žmogus informacijos per savaitę gauna tiek, kiek anksčiau gaudavo per visą savo gyvenimą. Tad nenuostabu, kad dėl nuolatinio įpročio nuolat pasitikrinti elektroninį paštą telefone, statusą Facebook profilyje ar naujienas žinių portaluose mažėja gebėjimas susikaupti ir išlaikyti dėmesį. Taip pradedame blaškytis, sunkiau apdorojame informaciją ir darydami kažką išeikvojame daugiau jėgų, nei reikėtų.

Lyg ir suprantame, kad besaikis naudojimasis naujausiomis technologijomis kenkia, tačiau vietoj to, kad rodytumėme pavyzdį savo vaikams, kaip paskirstyti laiką tarp aktyvios ir pasyvios fizinės veiklos, dažnai tiesiog draudžiame jiems naudotis išmaniais telefonais, planšetėmis. Visgi, draudimas – nėra išeitis. Svarbiausia suteikti įrankius sugebėti atsirinkti informaciją ir patiems spręsti kokią informaciją priimti, kokios ne, tačiau jei norime išmokyti vaikus, turime pradėti nuo savęs.

3. Nerimas, padidintas stresas arba pasyvumas

„Jei kankina nerimas, nemiga, skauda galvą, jaučiate padidėjusi stresą, o gal abejingumą ir pasyvumą ar net visišką gyvybinių jėgų stygių – visa tai byloja apie vidinę emocinę taršą. Pyktis anot kinų medicinos kaupiasi kepenyse, liūdesys – plaučiuose, baimės– inkstuose, nerimas – blužnyje, adrenalino perteklius – antinksčiuose, kortizolis virsta riebalais ant juosmens, tad žmogus privalo išmokti padėti sau – išvalyti savo mintis ir fizinį kūną“, – pasakojo kundalini jogos instruktorė.

Pasak Eglės, valymasis ir yra detoksikacijos esmė, tačiau turime sau padėti ne tik pavasarį, ne tik nuo pirmadienio, bet ir kiekvieną dieną. Gerą paspirtį gali suteikti detoksikacijos stovyklos, kurios padeda formuoti naujus įpročius. Visgi, ne mažiau svarbu yra kiekvieną dieną judėti, atsakingai rinktis maistą, informaciją, buitines ir kosmetines priemones bei, aišku, sąmoningai išgyventi kiekvieną akimirką. Sąmoningumui auginti gali padėti įvairios meditacijų technikos, tačiau kaip sako Eglė, kartais ir juokas daro stebuklus. Tad leiskite sau pasijuokti nuoširdžiai bent minutę per dieną ir būkite laimingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)