Net rūkaliui išmetus cigaretę ir palikus patalpą, ant baldų ir kitų paviršių lieka tabako ir nikotino pėdsakai. Užsukę į rūkaliaus butą, jūs taip pat įkvėpsite nuodingų medžiagų. Būtent tokį kontaktą su tabako dūmų likučiais mokslininkai pavadino tretiniu rūkymu.

Cirozė, vėžys, astma ir neurologiniai sutrikimai

Šias ir kitas tretinio rūkymo pasekmes nustatė mokslininkai, tyrę cigarečių dūmų likučių žalą pelėms. Po pusmečio jie pamatė pokyčius daugelyje graužikų organų. Be to, jų kraujyje rastas biomarkeris, kuris rodo, jog į jų organizmą pateko tabako dūmuose esantys kancerogenai. Pablogėjo pelių kepenų būklė: jose padaugėjo riebalinių ląstelių koncentracija, o kai kurioms net išsivystė nealkoholinė kepenų suriebėjimo liga.

Žmonėms dėl tokių kepenų pokyčių vėliau gali išsivystyti fibrozė, cirozė arba vėžys. Tretinio rūkymo aplinka turėjo įtakos ir pablogėjusiai pelių plaučių būklei. Juose rasta daugiau kolageno, negu turi būti, ir padidėjo citokinų (medžiagų, kurios skatina imuninės sistemos atsaką į uždegimus) koncentracija. Panašūs procesai žmonėms gali sukelti lėtines plaučių ligas, tokais kaip astma ar lėtinę obstrukcinę plaučių ligą (LOPL).

Pasikeitė ir pelių, veikiamų tretinio rūkymo, elgesys nei nervų sistemos būklė. Jos tapo labiau susijaudinusios, hiperaktyvios nuolat greitai bėgiojo ir negalėjo sustoti. Žmonėms tokios sąlygos sukelia dėmesio stokos sindromą arba hiperaktyvumą. Kitos tretinio rūkymo pasekmės dėl jo sunkiau gyja žaizdos, keičiasi medžiagų apykaita, todėl gali išsivystyti netgi antrojo tipo diabetas antsvorio neturintiems žmonėms.

Kaip apsisaugoti?

Medikai siūlo savo aplinkoje, kurioje yra rūkalių, kurti kuo daugiau nerūkymo vietų. Pavyzdžiui, nelaikyti cigarečių automobilyje, jei juo važinėja ne tik rūkantysis. Rekomenduojama neiti rūkyti į balkoną, apsirengus naminiais drabužiais, dažniau skalbti rūkaliaus drabužius ir po kiekvieno rūkymo plauti rankas. Dažnesnis patalynės skalbimas, sienų, grindų ir kilimų valymas drėgna šluoste padeda pašalinti nikotino pėdsakus. Geriausia išeitis nerūkantiems iš viso nebūti patalpose, kuriose gyvena ar lankosi rūkaliai.