Tačiau jei neturėsite jaunystės išsaugojimo plano jautriai ir daug poveikių patiriančiai rankų odai bei nagams, jos taps tikromis jūsų amžiaus išdavikėmis, sako Bostone dirbanti dermatologė ir Bostono universiteto Medicinos fakulteto dermatologijos profesorė Ranella Hirsch.

Štai 7 priežastys, kodėl jūsų rankos atrodo senos, ir patarimai, kaip jų išvengti, rašo prevention.com.

1. Senatvinės dėmės

Senatvinių dėmių ironija ta, kad jos neturi nieko bendra su amžiumi. „Senatvinės dėmės atsiranda nuo saulės“, – aiškino dermatologė Eileen Lambroza iš Niujorko ligoninės Cornello medicinos centro. Nors saulės vonių mėgėjoms jos gali pasirodyti anksčiau, dažniausiai šios dėmės atsiranda 50 metų ribą perkopusiems žmonėms, kurie per savo gyvenimą būna ilgiau išbuvę saulėje negu jaunesni asmenys.

Kad nereikėtų kiekvieną dieną mūvėti pirštinių, prieš išeidamos į lauką ištepkite rankas apsauginiu kremu nuo saulės su SPF 30. Jei rankas nusiplovėte, jas vėl ištepkite šiuo kremu, arba tai darykite maždaug kas dvi valandas, sakė dermatologijos profesorė iš Niujorko universiteto Deborah Sarnoff. Kremą nuo saulės rankoms naudokite net tuomet, jei saulė nėra ryški, pažymėjo ji.

Jei ant rankų jau yra senatvinių dėmių, tepkite jas šviesinančiomis priemonėmis su 2 proc. hidrokinono, teigė E. Lambroza. Atidžiai perskaitykite tokių priemonių instrukcijas, nes balinanti medžiaga, nors ir naudojama nedidelėmis dozėmis, gali padaryti žalos, jei bus naudojama netinkamai. Tamsesnėmis dėmėms gali prireikti ir 3 proc. tirpalo, tačiau tokiu atveju jums reikės dermatologo recepto.

2. Sugrubusi oda

Jei jūsų rankų oda yra panaši į krepinį dovanų popierių, pradėkite naudoti receptinius retinoidų kremus – jie pagerins odos išvaizdą ir suaktyvins kolageno gamybą, sakė D. Sarnoff. Receptiniai tepaliukai yra efektyvesni už be recepto parduodamus kremus su retinoliu. Kadangi tai yra receptinės priemonės, jūsų dermatologas paaiškins, kaip ir kada jas vartoti, kad išvengtumėt tokių nepageidaujamų retinoidų pasekmių kaip odos dirginimas.

3. Ryškios venos

Pradėsime nuo blogosios žinios: vienintelis būdas, atsikratyti jų visam laikui, yra jų pašalinimas. Tai reiškia, kad jos chirurginiu būdu pašalinamos iš paviršinių odos sluoksnių (rankų kraujotaką užtikrins gilesnis kraujagyslių tinklas). Geroji ir neinvazinė naujiena ta, kad yra kremų, kurie nedelsiant užmaskuoja išryškėjusias venas. Tokius kremus reikia iš naujo tepti kiekvieną kartą nusiplovus rankas, tačiau jie padeda išvengti operacijos.

4. Pleiskanojanti oda

Jokia išsausėjusi ir pleiskanojanti oda nekelia asociacijų su jaunyste ir sveikata. Grąžinti rankų odai glotnumą ir elastingumą padės ši vakarinė procedūra: pirmiausia šiurkščią odą ir negyvas odos ląsteles nušveiskite odos šveitikliu, o tuomet rankas ištepkite naktine kauke, kurią pasidarykite iš glicerino ir augalinio aliejaus turinčio rankų kremo. Kauke išteptas rankas apvyniokite plastikine plėvele ir apmaukite medvilninėmis pirštinėmis (jei plastikinės plėvelės nenaudosite, drėgme prisotinsite pirštines, o ne rankų odą).

5. Dėmėti nagai

Visų pirma išsiaiškinkite, kodėl jūsų nagai geltonuoja arba ruduoja. Jei pakitusi spalva išlieka ir ją lydi skausmas, gali būti, kad tai yra grybelinė infekcija (ji būna atsakinga už pusę visų pakitusios nagų spalvos atvejų). Kuo greičiau kreipkitės į gydytoją ir pradėkite ją gydyti. Jei po vizito pas gydytoją paaiškėjo, kad tai nėra grybelinė infekcija, galite atsikvėpti: pakitusi nagų spalva veikiausiai yra nepavojingas pašalinis poveikis, kurį, pavyzdžiui, galėjo sukelti vaistai nuo psoriazės ar tamsios spalvos nagų lakas. Patrinkite nagus citrinos skiltele, tarsi norėtumėt nuvalyti nagų laką (natūralios vaisiaus rūgštys pašviesins nago plokštelę), ar 15–20 minučių pamirkykite nagus dantų balinimo priemonėje. Kitą kartą, kai dažysite nagus bordine spalva, nepamirškite užtepti pamatinio nagų lako sluoksnio.

6. Lūžinėjantys nagai

Nagai skilinėti ir lūžinėti gali dėl daugelio priežasčių: vandens, kontaktų su chemikalais, sezoninių oro pokyčių ar net genetikos. Tačiau pagelbėti gali maisto papildai. Kasdienė 2,5 mg B grupės vitamino biotino dozė per šešis – devynis mėnesius sustiprina nagus ir sumažina jų skilinėjimą, rodo vienas tyrimas, pasirodęs leidinyje „Journal of Cosmetic Dermatology“.

7. Nebemadingas manikiūras

Nagų formų ir atspalvių mados nuolat keičiasi, todėl jų sekimas yra paprastas būdas pasiekti, kad rankos atrodytų jaunatviškiau. Šiuo metu pakilimą išgyvena trumpesnio ilgio nagai: pasistenkite, kad jie nebūtų ilgesni negu 6 mm nuo pirštų galų. Nagus lakuokite ryškesne spalva – tai atitrauks dėmesį nuo raukšlių ir dėmių, kurių nenorite pabrėžti. Rinkitės tokias klasikines spalvas kaip ryškiai raudona ar karališka purpurinė, o ne tokius atspalvius kaip neoninė geltona ar žalia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)