Dažniausius mitus apie senėjimo procesus ir veido operacijas atsiųstame pranešime spaudai komentuoja dr. Saulius Vikšraitis, „SV plastinės chirurgijos centro“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos ekspertas.

1 mitas: suglebęs veidas – žalingo gyvenimo būdo rezultatas

Veido senėjimas yra multifunkcinis procesas. Jis vyksta kaukolėje, raumenų bei riebaliniame sluoksniuose ir pačioje odoje. Taip pat bėgant metams vyksta žmogaus veido kaulo pokyčių, dėl šios priežasties pakinta ir kiti jį dengiantys minkštieji audiniai. Su laiku raumenys atrofuojasi, nukąra, nyksta riebalai, esantys po oda. Žinoma, įtakos turi ir žalingas gyvenimo būdas. Pavyzdžiui, rūkymas paskatina raukšlių, pigmentinių dėmių atsiradimą, veikia odos kraujotaką. Norint pagerinti veido būklę, naudingas endoskopinis veido pakėlimas, kuris veidui suteikia gyvybiškumo ir padeda įveikti tam tikrus įgimtus sutrikimus.

2 mitas: grįžti į socialinį gyvenimą užtrunka iki pusės metų

Visuomenėje vyrauja nuomonė, kad kai žmogui atliekama veido korekcija, sugrįžti į socialinį gyvenimą jam užtrunka daug laiko. Nors po operacijos veidas patinsta, atsiranda kraujosruvų ar jaučiama aptirpimų, tai praeina jau po 3–4 savaičių. Nors kai kurie baiminasi operacijų, tam, kad pacientas jaustųsi komfortiškiau, endoskopinė veido pakėlimo operacija atliekama bendrinėje nejautroje. Plaukuotoje veido dalyje atliekami pjūviai – skylės (iki 1 cm), pro kuriuos endoskopu atkeliami kaktos ir skruostų audiniai. Jie pakeliami inkarinėmis siūlėmis. Apskritai endoskopinis veido pakėlimas yra veiksmingesnis nei paprastas, nes jį atlikus žmogus atsistato greičiau, lieka mažesnių randelių, o ir pats rezultatas būna gerokai natūralesnis.

3 mitas: dėl veido operacijų dažniau kreipiasi garbaus amžiaus žmonės

Klaidinga manyti, kad dėl operacijų dažniausi kreipiasi vyresni pacientai. Vertinant bendrai, endoskopinis veido pakėlimas dažniausiai atliekamas vidutinio (35–45 metų) amžiaus žmonėms. Vis dėlto pasitaiko atvejų, kai žmogus jau gimsta turėdamas tam tikrų įgimtų dalykų, pavyzdžiui, voko pakeliamojo raumens vystymosi sutrikimą jis jau turi nuo pat kūdikystės.

Kad ir kokio amžiaus žmogui būtų atlikta operacija, jos efektas gali trukti dešimtmetį, tačiau tai nemaža dalimi priklauso ir nuo paciento gyvenimo būdo. Po operacijos svarbu saugoti savo veido odą, saugoti ją nuo intensyvių saulės spindulių, cigarečių dūmų, vengti staigių kūno svorio pokyčių.

4 mitas: veido korekcijas geriau atlikti žiemą

Lietuvoje temperatūrinis režimas nėra aukštas, tad endoskopines veido pakėlimo operacijas galima atlikti visais metų laikais. Vis dėlto, esant galimybei, šiai operacijai tinkamesnis šaltasis periodas, nes šiuo metu galima lengviau išvengti saulės spindulių. Taip pat labai svarbu įvertinti savo artimiausius planus, darbo pobūdį ir kitus planus, nes, kaip ir minėta, po šios operacijos būdingi laikini veido estetiniai pakitimai. Pacientai, kuriems bus atliekamos tokios operacijos, apie tai visada įspėjami, aptariami galimi scenarijai, todėl jei nėra kliūčių, žmogus gali drąsiai imtis šios operacijos.

5 mitas: sukritęs veidas kelia tik estetinių problemų

Veido odos pasikeitimai dažnam sukelia itin daug neigiamų emocijų, kurios lemia ir psichologinį diskomfortą. Žmogus pasijaučia senstantis, ima rečiau bendrauti, su baime imasi naujų veiklų. Be to, pavyzdžiui, užkritę vokai sumažina ir regėjimo lauką. Dėl šių priežasčių kreipiamasi į specialistus, kurie gali padėti įveikti šias problemas. Atlikus endoskopinę veido operaciją, kurios metu gali būti pakeliami antakiai, akies išorinis kampas, skruostas, pakoreguojama poakinė linija, lūpų kampai, žmogus atsikrato kompleksų ir į save veidrodyje ima žvelgti drąsiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)