Klaipėdoje užaugęs, tačiau po 10 klasės uostamiestyje Giedrius persikėlė gyventi į Vilnių ir čia baigė 11-ąją klasę. Dabar aštuoniolikmetis vaikinas gyvena vienas, o rudenį pradės eiti į 12 klasę.

„Gyvendamas savarankiškai aš maisto sau beveik nesigamindavau. Maitinausi dažniausiai greituoju maistu, pavyzdžiui, picomis, įvairiais mėsainiais, traškučiais, sušiais. Taip per keturis mėnesius priaugau 8 kg, o iš viso per pusmetį „prisidėjo“ apie 12 kg. Pamatęs savo pilvą veidrodyje ir supratęs, koks esu silpnas ir savimi nepatenkintas, nusprendžiau, kad laikas keisti savo mitybą“ – pranešime spaudai pasakoja Giedrius.

Įkvėpė brolio pavyzdys

Tuomet jis paskambino broliui, kuris yra sportininkas, ir paklausė, kaip maitintis ir atsikratyti antsvorio. Brolis Giedriui patarė riboti angliavandenius, valgyti natūralius, nesaldintus jogurtus, tačiau neriboti daržovių kiekio, o alkį malšinti riešutų sauja. Tuo pat metu, sausio mėnesį, aštuoniolikmetis moksleivis pradėjo ir sportuoti, nes tėtis jam padovanojo narystę į sveikatingumo klubą „Impuls“. Iki tol su sporto nedraugavęs vaikinas nežinojo, kaip pasiekti norimo rezultato, todėl pradėjo sportuoti su asmeniniu treneriu. „Mano treniruočių programa susideda iš pratimų sporto salėje su svoriais bei kardio pratimų ant bėgimo takelio ir dviračio. Vasarą dviračiu važinėju ir gryname ore“, – pasakoja vaikinas.

Tapo veganu

Besilaikydamas dietos ir sportuodamas Giedrius per pirmąjį mėnesį atsikratė net 8 kg. Jam tai buvo pats sunkiausias pokyčių laikotarpis.

„Pirmąjį mėnesį buvo labai sunku. Angliavandeniai yra pagrindinis energijos šaltinis. Jų atsisakęs ir kartu sportuodamas jausdavau silpnumą, jėgų trūkumą. Taigi po mėnesio vėl pradėjau valgyti pilno grūdo angliavandenius, tačiau atsisakiau visų gyvulinės kilmės produktų ir tapau veganu, kaip ir mano brolis“, – pasakoja moksleivis.

Paklaustas, ką gi jis dabar valgo, Giedrius paminėjo avižas, sumuštinius iš pilno grūdo duonos su įvairiais smulkintais kopūstais, pomidorais ar agurkais, avokadų tyre. Veganišką racioną, kuriame nėra nei mėsos, nei žuvies, jokių pieno produktų ir kiaušinių, jis paįvairina natūraliais kukurūzais, lęšiais su prieskoniais, sojų varške.

„Iš esmės valgau visas daržoves, vengiu saldžių vaisių ir pridėtinio cukraus, o jeigu noriu padažo, pasigaminu jį sutrynęs pomidorus“, – apie savo naująją valgiaraštį pasakoja jaunuolis.

Dingo skrandžio skausmai

Giedrius džiaugiasi tapęs veganu, nes šis mitybos pokytis padėjo atsikratyti virškinimo problemų ir skrandžio skausmų, kurie jį kankindavo suvalgius makaronų su sūriu ar riebios mėsos. „Be to, pavalgius mėsos, mane apimdavo sunkumo ir tingumo jausmas, o jos atsisakęs po valgio jaučiuosi žvalus ir energingas. Neseniai išsiaiškinau, kad esu alergiškas laktozei ir kiaušiniams“, – prisipažįsta jis.

Sportas ir veganiškas valgiaraštis visiškai pakeitė Giedriaus išvaizdą: iš nerangaus moksleivio jis tapo lieknu simpatišku jaunuoliu. Dabar jis sveria 68,5 kg, o jo ūgis siekia 1,80 m. Ėmęsis valios pastangų reikalaujančių pokyčių vaikinas nuo šių metų pradžios iki dabar, t.y. per 7 mėnesius, palengvėjo 18 kg.

„Mano figūros pokyčius pastebi ir klasiokai, ir Klaipėdoje gyvenantys draugai. Tėvai džiaugiasi, kad pradėjau sveikai maitintis. Aš ir toliau sportuosiu, nes sportas man padeda palaikyti gerą fizinę formą, be to manau, kad tai labai geras laisvalaikio praleidimo būdas. Dabar atostogos, būna atsikeli ir neturi skubių reikalų, tada vis dažniau pagalvoju, kad būtų gerai iš ryto pabėgioti“, – sako jis.

Iš kur semiasi valios atsisakyti savo draugų kvietimo užsukti į greito maisto kavines, Giedrius paaiškina trumpai ir šypsodamasis: „Aš tiesiog buvau labai nepatenkintas savimi. Visgi kartais nueinu su draugais į greito maisto restoraną ir užsisakau bulvyčių. Juk kartais reikia sau leisti pavalgyti ir prasto maisto“. Iš Giedriaus draugai nesišaipo ir toleruoja jo veganišką gyvenseną, tačiau kol kas nei vienas iš jų „neužsikrėtė“ jo naujos mitybos pavyzdžiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)