Tokiomis akimirkomis apie dezodorantų egzistavimą pamiršę asmenys tampa kone visuomenės priešais. Todėl tiesiog būtina žinoti, kad jei kolegos, jums pasirodžius, nusuka nosis, o kaimynai lifte stovi prisiploję prie priešingos sienos, tai gali reikšti, kad gal netinkamai naudojate dezodorantą.

Dezodorantą tikrai derėtų priskirti prie būtiniausių daiktų. Bet kad jis kuo efektyviau atliktų savo funkciją, reikia žinoti, kaip jį naudoti, rašoma portale „Novate“. Bet kaip pasitepti ar pasipurkšti tikrai neužteks, nes dezodorantui, kaip ir bet kuriam cheminės pramonės siūlomam gaminiui, būdinga tam tikra specifika. Nežinant konkrečių niuansų, teks ir toliau vaikščioti pradvokus prakaitu arba kęsti diskomfortą dėl sudirgusios pažastų odos.

Jei šios problemos jums pažįstamos, susipažinkite su toliau pateiktu dezodoranto naudojimo klaidų sąrašu – galbūt suprasite, ką darote ne taip.

Netepkite dezodorantu drėgnos odos

Daugybė žmonių dezodorantą naudoją iš karto nusiprausę po dušu. Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo logiška: juk net instrukcijose nurodoma, kad juo reikia tepti švarią odą. Tačiau oda turi būti ne tik švari, bet ir sausa. Pažastyse likęs vanduo paprasčiausiai nuplaus apsauginį dezodoranto sluoksnį arba jis įsigers į odos poras, o tai yra dar blogiau. Bet kuriuo atveju priemonės efektyvumas sumažės. Taigi, atminkite, kad dezodorantą reikia naudoti praėjus bent 10 minučių po dušo.

Netepkite dezodoranto ant ką tik nuskustos odos

Šito daryti jokiu būdu negalima, nes ant ką tik nuskustos odos užteptas dezodorantas ne tik sausina, bet ir dirgina odą. Kad galėtumėte drąsiai kiloti rankas paplūdimyje, dezodorantą tepkite praėjus bent valandai po skutimosi.

Skirkite dezodorantą nuo antiperspiranto

Dezodorantu dažnai vadinama bet kuri priemonė nuo prakaito, tačiau tiesa ta, kad dezodorantas ir antiperspirantas ganėtinai skiriasi. Vienas naikina bakterijas ir padeda kovoti su nemaloniu prakaito kvapu, o kitas – tiesiog stabdo prakaitavimą. Taigi, jei pernelyg gausiai neprakaituojate, puikiausiai apsieisite ir be antiperspiranto. Tačiau jei karštą vasaros dieną kyla rizika „pasidabinti“ ne itin estetiškomis ant marškinėlių atsirandančiomis dėmėmis, malonaus kvapo dezodoranto tikrai neužteks.

Išsiaiškinkite priemonės sudėtį

Nors kovojant su prakaitu visos priemonės atrodo geros, visgi nuo kai kurių į dezodorantų sudėtį įeinančių ingredientų derėtų laikytis per atstumą. Pavyzdžiui, verta įsitikinti, kad dezodorante arba antiperspirante nėra aliuminio. Deja, kaip tik šią medžiagą dažnai aptiksite sudedamųjų dezodoranto dalių sąraše, kadangi ji efektyviai blokuoja prakaito liaukas. Tačiau bėda ta, kad aliuminio junginiai įsigeria į odą ir skatina estrogenų gamybą. Kadangi šis hormonas turi įtakos pieno liaukų vėžinių ląstelių plitimui, mokslininkai daro prielaidą, kad aliuminio turinčių dezodorantų naudojimas gali būti vienu iš krūties vėžio riziką didinančių veiksnių. Nors ši teorija kol kas nepatvirtinta, juk nesunku dėl viso pikto būti apdairiems.

Nesinaudokite dezodorantu vietoj dušo

Tik nemanykite, kad sugudrausite, jei ryte, kai visiškai nieko nespėjate, užuot palindę po dušu, apsipurkšite dezodorantu. Šio triuko efektyvumas, deja, lygus nuliui. Geriausiu atveju dezodorantas tik trumpam permuš nemalonų kvapą. Blogiausi gi – ant odos išsiskyrusį prakaitą padengsite apsauginiu sluoksniu. Kitaip sakant, padarysite sau meškos paslaugą.

Netikėkite viskuo, ką žada gamintojas

Įsikalkite sau į galvą, kad užrašas „48 valandų apsauga“ jokiu būdu nenurodo, kad dezodorantą galima naudoti kartą per dvi dienas. Retas kuris dezodorantas taip ilgai išlieka efektyvus karštomis vasaros dienomis, todėl laukti tokių neįtikėtinų rezultatų išties neverta.

Antiperspirantą reikia naudoti ne ryte

Nors skamba neįtikėtinai, tačiau antiperspirantą derėtų naudoti ne ryte, bet prieš einant miegoti. Žinoma, prieš tai nusiprausus po dušu ir bent 15 minučių palaukus, kol visiškai nudžius oda.

Kuo pagrįstas toks keistas patarimas? Ogi miegant prakaito liaukų aktyvumas sumažėja, todėl priemonė bus efektyviau pasisavinta ir kitą dieną teiks optimalią apsaugą. Svarbu priminti, kad ši taisyklė galioja tik prakaitą blokuojantiems antiperspirantams. Nemalonų kvapą slopinančias priemones galima naudoti bet kuriuo paros metu.

Nenaudoti dezodoranto – taip pat klaida

Tik nesakykite, kad jums nė kiek negaila aplinkinių! Visi mes prakaituojame. O jei savo paties „aromato“ ir neužuodžiate, tai dar visiškai nereiškia, kad jo nėra. Žmogaus uoslė geba adaptuotis prie aplinkinių kvapų ir jų nebejunta. Kaip tik todėl dažnai neužuodžiame kvepalų, kuriais pasikvepiname, arba bute tvyrančio gyvūno augintinio kvapo. Tas pats pasakytina ir apie prakaitą. Todėl prieš einant iš namų geriau pasinaudoti dezodorantu, kitaip gali tekti visą dieną kęsti socialinę atskirtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)