Kai kurie maisto produktai, jų valgant dažnai ir daug, gali sukelti kepenų ligas, jų randus, pakitimus, rašo cookinglight.com.

Trys mitybos įpročiai gali pakenkti kepenims, o vienas – joms į naudą.

Valgote daug kenksmingų riebalų, cukraus ir gyvulinės kilmės baltymų

Pavyzdžiui, JAV apie 25 proc. žmonių serga vadinamąja nealkoholine kepenų suriebėjimo liga (NKSL), informuoja Amerikos kepenų ligų tyrimų fondas. NKSL atveju į kepenis infiltruojamas didelis kiekis riebalų, o tai trukdo kepenims funkcionuoti. Ankstyvoji stadija, vadinama riebiosiomis kepenimis (5–10 proc. kepenų sudaro riebalai), dažnai neturi jokių simptomų. Įprastai NKSL serga antsvorio turintys, nutukę žmonės, sergantieji antrojo tipo diabetu. NKSL ypač padaugėjo, prasidėjus nutukimo epidemijai. Pvz., kepenų suriebėjimo liga – dažniausia chroninės kepenų ligos priežastis Jungtinėje Karalystėje, teigia sertifikuota dietologė, mokslų daktarė Kristen Roberts, dirbanti vidaus organų skyriuje Ohajo universiteto Wexnerio medicinos centre Kolumbe, Ohajo valstijoje.

Vienas tyrimas parodė – nutukusiems ir daug gyvūninės kilmės baltymų valgantiems žmonėms NKSL rizika didesnė nei tiems, kurie nevartoja gyvūninės kilmės baltymų. Kitu tyrimu įrodyta – NKSL gresia gausiai vartojant kenksmingųjų riebalų (perdirbtų riebalų ir sočiųjų riebalų), t. y. bulvių traškučių ir pan. perdirbtų produktų.

Tiesa, K. Roberts pabrėžia – ne visi riebalai kenkia kepenims. „Vis dar ginčijamasi, kas veiksmingiau – lieknėti renkantis mažo kaloringumo dietą ar dietą, kurioje mažai riebalų, bet šiaip ar taip, didelis kalorijų kiekis, skatinantis antsvorį ar nutukimą, didina kepenų ligų riziką“, – teigė medikė. Sąsaja tarp kepenų ligos ir konkrečių maisto produktų nėra iki galo aiški (vieno tyrimo duomenimis, kepenims kenkia ir greitasis maistas, saldūs gėrimai su fruktoze, vitamino E, vitamino D, sveikųjų riebalų trūkumas ir kiti veiksniai taip pat gali turėti įtakos), bet tyrimas rodo – atsparumas insulinui ir gausus riebalų rūgščių vartojimas (kai valgoma daug riebaus ir saldaus maisto) sukelia uždegimą ir visam laikui atsirandančius kepenų randus.

„Visiems, kurie turi antsvorio, yra nutukę, svarbiausia – sumažinti svorį“, – akcentavo K. Roberts. Jos teigimu, norint apsaugoti žmones nuo kepenų ligų ar nuo jų išgydyti, svarbiausia – įpratinti pacientus valgyti naudingųjų riebalų (riešutai, žuvis, alyvuogių aliejus), vaisių, daržovių ir lėtai įsisavinamųjų angliavandenių tinkamo dydžio porcijomis. „Svarbu sureguliuoti suvartojamų kalorijų kiekį“, – sakė specialistė.

Geriate daug alkoholio

Tai akivaizdžiausia, puikiai žinoma žalos kepenims priežastis. Įprastai per valandą kepenys perdirba vieną gėrimą (10–15 g alkoholio). Deja, išgeriama kur kas daugiau, o jei besaikis alkoholio vartojimas dažnas, laikui bėgant atsiranda kepenų suriebėjimo rizika, panašiai kaip NKSL atveju. Alkoholinis kepenų suriebėjimas atsiranda tada, kai kepenų ląstelėse prisikaupia riebalų, kurių jos negali perdirbti. Akivaizdžių, juntamų simptomų gali ir nebūti, šią ligą gali užfiksuoti tik medikai, atlikę apžiūrą, kraujo tyrius ar biopsiją.

Anot K. Roberts, alkoholis gali paskatinti progresuoti jau prasidėjusią kepenų ligą, nes jis skatina riebalų rūgščių kaupimąsi kepenyse.

Bet jei dėl alkoholio vartojimo jums jau atsirado kepenų sutrikimų, rekomenduojama apskritai nevartoti alkoholio, teigė K. Roberts. „Viena iš kepenų funkcijų – perdirbti alkoholį, tad jei jūsų kepenys pažeistos, o jūs toliau vartojate alkoholį, tikėtinas didėjančio sniego kamuolio efektas. Kepenys nebe taip efektyviai perdirbs alkoholį, dėl žalos kepenims ir chroninio alkoholio vartojimo kepenims daroma dar didesnė žala“, – aiškino medikė.

Nepaliaujant be saiko vartoti alkoholio, alkoholinis kepenų suriebėjimas gali pereiti į hepatitą, kurio požymiai – uždegimas, vidutinio gilumo randai. Jei ir toliau vartojama alkoholio, veikiausiai prasidės kepenų cirozė – neatitaisomi kepenų audinio randai.

Amerikos kepenų ligų tyrimų fondo duomenimis, daugelis daug alkoholio vartojančių žmonių serga alkoholiniu kepenų suriebėjimu (ši liga tikėtina kiekvienam, kuris per savaitę išgeria daugiau nei šešis gėrimus), apie 35 proc. serga alkoholiniu kepenų hepatitu (alkoholio vartojimo sukeltu kepenų uždegimu), 10–20 proc. – kepenų ciroze.

Tiesa, įmanoma panaikinti alkoholinio kepenų suriebėjimo žalą ir sustiprinti kepenis, jei liausitės vartoję alkoholį, kol žala dar nėra per didelė.

Vartojate daug druskos

Įprastai rekomenduojama per dieną suvartoti 2 000 – 2 400 mg druskos. Bet greičiausiai suvartojate jos kur kas daugiau. K. Roberts teigimu, dėl greitojo maisto ir supakuotų maisto produktų, kurie saugomi, dedant druskos, mes per dieną suvartojame 5 000, 6 000 ar net iki 10 000 mg druskos.
Turintiems kepenų sutrikimų, pilve gali imti kauptis skysčiai, prasidėti uždegimas. Abiem atvejais kepenys stipriai apkraunamos.

K. Roberts sako suprantanti – nelengva įprasti vartoti mažiau druskos, kita vertus, turintiems kepenų randų ar sergantiems kepenų ciroze tai padaryti būtina. „Vartojant mažai druskos, galima apsisaugoti nuo kelių komplikacijų, kurios tikėtinos, jei organizme kaupiasi skysčiai“, – teigė medikė.

Geriate kavos

Žinia kavos mėgėjų džiaugsmui – šis įprotis naudingas kepenims. 2014 m. tyrimas parodė – žmonėms, kuriems buvo kepenų ligų rizika ir kurie gerdavo kavos, mažiau grėsė padidėjęs kepenų fermentų aktyvumas nei tiems, kurie kavos nevartojo. Be to, vartojančiųjų kavą ir sergančiųjų kepenų hepatitu C (mažesnės rizikos kepenų vėžys) organizmas geriau reagavo į gydymą, lėčiau progresavo kepenų cirozė. „Todėl sergantiems chronine kepenų liga pacientams rekomenduotina kasdien gerti kavos“, – reziumavo tyrimą atlikę mokslininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)