Rytų medicina produktus klasifikuoja į vėsinančius, išlaisvinančius kūną nuo šilumos pertekliaus ir šildančius, naudingus šaltu oru. Ir nemini ledinių gėrimų ar valgomųjų ledų. Kai kurie produktai gali paveikti organizmo termoreguliaciją, kuriai įsijungus, organizmas vėsta ar kaista.

Organizmo valymas

Kaip taisyklė, karštuoju sezonu virškinimo funkcija sulėtėja, apetitas ženkliai krenta ir suvalgomas daug mažesnis maisto kiekis. Tačiau dėl aktyvesnio gyvenimo būdo sudeginama daugiau kalorijų nei žiemą. Kompensuodamas didėjančias energijos sąnaudas, organizmas degina poodinių riebalų atsargas. Taigi, žmogus lieknėja, bet „už grožį“ moka didesniu laisvųjų radikalų kiekiu ir organizmo užteršimu apykaitos atliekomis. Šlakų perteklius skatina auglių atsiradimą. Todėl svarbu pastoviai valyti organizmą.

Atsikratymas šlakais prastėja, jei piktnaudžiaujama sunkiu žiemos maistu, turtingu gyvūniniais riebalais ir baltymais. Užsiteršęs organizmas perkaista. Perkaitimą daug kas neteisingai supranta kaip alpulį, patiriamą šiluminio smūgio metu. Tačiau perkaitimas gali varginti net esant + 20 °C temperatūrai ir jį lydi tokie simptomai, kaip blogas kvapas iš burnos, galvos skausmas, stiprus troškulys, pykinimas, vidurių užkietėjimas, apetito praradimas, stiprus bado jausmas, kilęs be aiškios priežasties.

Rekomendacijos

Pereikite į vasarinę mitybą. Pagrindiniu baltymų šaltiniu pasirinkite baltą mėsą (daugiausia paukštienos), liesą žuvį, jūros gėrybes, liesus pieno produktus, šviežio derliaus ankštines daržoves. Riebalų poreikį patenkinkite augaliniais aliejais, angliavandenių poreikį - šviežiais žalumynais, vaisiais, daržovėmis ir uogomis.

Šlakus iš organizmo patariama plauti žaliąja ir vaistažolių arbatomis, vaisių gėrimais, šarminio negazuoto mineralinio vandens pagalba, gėrimus praturtinant apelsino, greipfruto arba citrinos skiltele. Labai naudingos ir rūgščios sultys: obuolių, greipfrutų, apelsinų, citrinų ar uogų. Turėkite omenyje, kad išgėrę stiklinę vienu mauku jūs tik atskiesite skrandžio sultis, kurios jau turi mažą koncentraciją dėl šiltuoju laiku sulėtėjusio virškinimo fermentų išsiskyrimo. Todėl troškulys turi būti malšinamas nuolat ir laipsniškai, mažais gurkšneliais.

Maistas vasarai. Šalti desertai


Keistai skamba tiesa, kad karštuoju metu valgyti ledus ir gerti ledinius kokteilius nerekomenduojama. Mat šaltam maistui patekus į šiltą skrandį, sutrinka virškinimo sistema. Asmenims, turintiems kepenų, kasos ir tulžies pūslės ligas (net lėtinės formos), ledinis maistas vasarą gali išprovokuoti pankreatito arba cholecistito priepuolius ar bent pilvo dieglius. Nesmaližiaukite šaltais desertais iš karto po riebių valgių: žąsienos, avienos, kiaulienos, ungurių. Šis maisto derinys dar labiau apsunkins virškinimą. Be to, šie produktai labiau tinka žiemai, bet ne vasarai!

Kai temperatūra skrandyje mažėja už natūralią 37 °C, virškinimo fermentai tampa mažiau veiksmingi ir tai trikdo virškinimo procesą. Jaučiamas nuovargis, sunkumas skrandyje, mieguistumas. Silpsta imuninė sistema ir žmogus gali „pasigauti“ peršalimo ligą ar žarnyno infekciją. Be to, geriant šaltus gėrimus, kūnas neatvėsinamas, tiesiog klaidinama termoreguliavimo sistema. Sumažėjus temperatūrai skrandyje, organizmas sumažina šilumos atidavimą, sustabdo prakaitavimo procesą ir siaurina periferines kraujagysles. Nepaisant šilumos, organizmas veikia lyg šalčio poveikyje ir perkaista.

Rekomendacijos. Vasarinės šilumos metu rekomenduojama pasirinkti minkštus ledus – jų temperatūra yra minus 4–6 °C (kietų ledų siekia minus 12 °C). Taigi, jei perkate labai atšaldytus ledus, tiesiog leiskite jiems šiek tiek ištirpti arba tiekite prie karštų desertų. Jūs gausite skanų desertą, subalansuotą temperatūros atžvilgiu.

Maistas vasarai. Prieskoniai

Prieskoniai kelia apetitą ir skatina skrandžio sulčių gamybą, kas svarbu karštuoju periodu. Tuo pačiu metu prieskoniai padeda organizmui kovoti su patogeninėmis žarnyno infekcijomis. Būtent dėl šios priežasties pietų šalyse jais gausiai gardinamas maistas. Tai užkerta kelią persivalgymui ir dehidratacijai: naudojant daugiau aštraus maisto, troškulys intensyvėja.

Rekomendacijos. Esant karštam orui, patiekalams gardinti nenaudokite svogūnų, česnakų, imbiero, pipirų, cinamono, ciberžolės – tai „karšti“ prieskoniai. Geriau rinkitės prieskonius, turinčius aušinimo savybes: čiobrelius, kmynus, anyžius, mėtas, melisą, šalaviją.

Maistas vasarai. Salotos


Visi vasaros metu patiekiami patiekalai puikiai derinasi su salotomis. Mitybos specialistai karštu sezonu rekomenduoja kasdien valgyti šviežias salotas, ypač prieš pagrindinį patiekalą. Patekę į perkrautą skrandį, žalumynai praranda vitaminus dar nesuvirškinti.

Rekomendacijos. Deja, žalumynai greitai praranda savo vitaminus ir mineralus. Perteklių užšaldykite, nes šaltis išsaugo vertingus junginius ir užkerta kelią fitotoksinų susidarymui.

Maistas vasarai. Arbata

Karšta arbata su citrina karštu sezono metu yra geriau už ledinį kokteilį. Šis gaivus gėrimas padeda organizmui atsikratyti perkaitimo, nes iš pradžių šiek tiek pakelia temperatūrą ir iššaukia prakaitavimą, o vėliau ilgai palaiko vandens–druskų balansą organizme.

Rekomendacijos. Norėdami išlaikyti energingumą bei išvengti perkaitimo, žarnyno sutrikimų ir kitų rūpesčių, pasiruoškite žoleles, turinčias aušinimo efektą ir gerkite jų arbatą. Tokį efektą sukelia jauni juodųjų serbentų ūgliai ir lapai, medetkų žiedlapiai ir raudonieji dobilai, mėta, žemuogių lapai, ramunėlės, medetkos, raudonėliai.

Laikykitės šių paprastų rekomendacijų ir jums daugiau nereikės nerimauti, ką valgyti vasarą. Rūpinkitės savo sveikata..