Reiki yra labai sena ir efektyvi sveikatos stiprinimo sistema, kilusi iš Japonijos ir plačiai taikoma pasaulyje. Reiki energija teka per žmogų, uždėjus rankas ant savęs, kito žmogaus ar bet kurios kitos gyvos būtybės ar objekto, kuriam trūksta harmonijos. Taikant Reiki metodą, specialisto rankų pagalba atstatoma žmogaus fizinė, psichoemocinė ir dvasinė organizmo pusiausvyra. Reiki seanso metu netaikomos medicininės ar kitos invazinės priemonės, galima dėvėti patogią aprangą. Reiki yra pagalba, kuri sustiprina organizmą, gerina savireguliaciją ir padeda jam pačiam sveikti. Pagrindinis Reiki poveikis organizmui:

  • Sumažina stresą
  • Mažina skausmą
  • Padeda atsipalaiduoti
  • Suteikia ramybės ir saugumo jausmą
  • Gerina miego kokybę
  • Suteikia fizinių ir dvasinių jėgų
  • Mažina nuovargį ir išsekimą
  • Šalina baimę, nerimą ir įtampą
  • Pagerina gyvenimo kokybę.

Šią sistemą praėjusio amžiaus pradžioje iš naujo atgaivino ir po pasaulį paskleidė japonų kilmės gydytojas Mikao Usui. Išvertus iš japonų kalbos, žodis „Reiki“ reiškia „universalioji gyvybinė energija“, kuri persmelkia visa, kas gyva. „Rei“ vadinama išorinė universali Visatos gyvybinė energija, „ki“ – vidinė gyvybinė energija. Apie „ki“ energiją buvo žinoma daugelyje kultūrų ir religijų: pavyzdžiui, kinai ją vadina „chi“, hinduistai „prana“, krikščionys „šventąja dvasia“.

Reiki

Vienas iš Reiki pradininkų Lietuvoje

Sigitas Povilaitis – jau beveik 30 metų dirba natūraliosios medicinos ir parapsichologijos srityje. Jis vienas pirmųjų Reiki meistras Mokytojas Lietuvoje pagal Reiki Usui Shiki Ryoho natūralią sistemą, Reiki meistras Mokytojas pagal tibetiečių natūralią sistemą. Sankt Peterburge baigė Tarptautinę medicininės parapsichologijos ir netradicinių metodų mokyklą „Tibeto nemirtingumo mokykla“, bekontaktinio bioenergetinio masažo kursus pagal Džiunos Davitašvili sistemą, mokėsi Altajaus šamanų gydymo technikų, japoniškų Reiki harmonijos atstatymo technikų pagal Usui Reiki Ryoho sistemą, yra rytietiško rebefingo pradininkas Lietuvoje, praktikuoja Dzogchen praktiką.

Dvasiniais dalykais S. Povilaitis domėtis pradėjo ankstyvaisiais 1988 m. 1996 m. susitiko savo Reiki meistrę mokytoją. Tam, kad galėtų Reiki energiją naudoti pats, S. Povilaitis turėjo gauti pripažinto meistro iniciaciją (taip vadinamą įšventinimą). Šią iniciaciją jam suteikė meistrė iš Lenkijos Mariola Babara Chainska. Mokėsi S.Povilaitis šio metodo ilgai, perėjo visas pakopas – nuo pačios pirmosios iki meistro. Dirbti sekėsi, greitai apie nepaprastus Reiki meistro sugebėjimus ėmė sklisti gandai, žmonės pajuto metodo naudą ir vertino S.Povilaičio kvalifikaciją. Sukaupęs didelės patirties Reiki meistras Mokytojas ir dabar atlieka Reiki seansus, veda Reiki mokymus, yra Reiki metodo ekspertas ir vienas iš Reiki asociacijos steigėjų.

Sigitas Povilaitis

Išsivysčiusiose šalyse Reiki taikoma ligoninėse

Reiki nėra gydymo būdas, kaip įprastai mes tai suprantame. Tai – pagalba, kuri sustiprina organizmą, padeda jam kovoti su įvairiomis ligomis.

„Reiki padeda įvairiais atvejais ir tada, kai užklumpa nedidelis negalavimas, pavyzdžiui, suskausta galva ar peršalus, ir susirgus sunkia liga, pvz. vėžiu. Šį metodą tyrė vakariečiai mokslininkai ir jau paskelbta nemažai duomenų, kuriuose įrodomas teigiamas Reiki energijos poveikis žmogaus sveikatai" – sako S. Povilaitis.

Gydymo įstaigose šis metodas dažniausiai naudojamas, kaip papildoma priemonė, šalia įprastų medicinos procedūrų. 2008 m. dienraštis „USA Today“ paskelbė, kad apie 15 proc. (daugiau nei 800) JAV ligoninių savo nuolatinėje praktikoje taiko Reiki metodą. Šveicarijoje už Reiki seansus sumoka sveikatos draudimas, Prancūzijoje Reiki skiriamas vėžiu sergantiems žmonėms ir reabilitacijos klinikose. Reiki metodą gydytojai pripažino dėl to, kad jis padeda ligoniams pasveikti, naudojant mažiau vaistų, sumažėja jų pašalinis poveikis, komplikacijų skaičius po operacijų, pagerėja ligonių būklė po chemoterapijos, pasitaiso jų nuotaika. Ligoninių administratoriai suskaičiavo, kad Reiki metodas jiems naudingas ekonomiškai.

Tarptautinio Reiki mokymo centro duomeninimis šiuo metu yra ne mažiau 4 milijonų Reiki praktikų, iš kurių ne mažiau 1 milijonas Reiki Meistrų. Visgi šie skaičiai yra apytiksliai ir manoma, kad realiai yra daugiau praktikų. Oficiali pasaulio statistika nėra vedama, nes kiekviena šalis turi savo Reiki organizacijas ir dažniausiai net ne po vieną.

2007 m. atlikto tyrimo duomenimis, JAV bent vieną Reiki seansą per metus gavo apie 1,2 mln gyventojų, iš kurių 161 000 vaikų. Jungtinėje Karalystėje Reiki praktikų veiklą koordinuoja Reiki taryba, kuri vienija daugumą Reiki organizacijų: Reiki gildiją, Reiki asociaciją, Reiki federaciją, Reiki alijansą, Reiki ir Seichem asociacija bei kitas.

Reiki

Pasak S. Povilaičio, Lietuvoje Reiki metodas taip pat yra populiarus. Manoma, kad Reiki praktikų mūsų šalyje yra apie 100 000 ir jų nuolat daugėja. Tarp jų Reiki meistrų yra virš 100. 2014 m. vykdytos apklausos duomenimis, kurioje dalyvavo 211 Reiki metodo praktikų, 77 proc. respondentų Reiki taiko savo asmeninėje aplinkoje ir 20 proc. teikia profesionalias Reiki paslaugas. Lietuvoje įkurta Reiki asociacija, kuri siekia suvienyti Reiki praktikus, meistrus, mokytojus. Jos tikslas įdiegti Reiki metodo standartą, įvertinti Reiki praktikų, meistrų, mokytojų kvalifikaciją, kad klientai turėtų galimybę pasirinkti kvalifikuotus specialistus, gautų kokybiškai atliekamas paslaugas. Taip pat siekiama didinti Reiki praktikos prieinamumą žmonėms, bendradarbiauti su gydymo įstaigomis.

Tyrimas „Reiki pagalba sergant krūties vėžiu“

Vienas iš gražių bendradarbiavimo pavyzdžių tai, kad keli metai S.Povilaitis ir kiti Reiki specialistai kartu su Nacionaliniu vėžio institutu vykdo projektą „Reiki pagalba sergant krūties vėžiu“. Tyrimo tikslas – supažindinti visuomenę, kaip Reiki metodas pagerina dvasinę, psichinę bei fizinę moterų sveikatą ir pagerinti natūraliosios medicinos metodų prieinamumą Lietuvoje. Šio projekto dalyvės – moterys, kurioms diagnozuotas krūties vėžys. Dalyvių būklė įvertinta prieš ir po 10 Reiki seansų serijos, kuriuos nemokamai atlieka Reiki specialistai Vilniuje ir Kaune. Tiriami gyvenimo kokybės veiksniai ir psichologinės būsenos rodikliai pagal specialias anketas. Tyrimo metu vertinami simptomai: skausmas, miego kokybė, virškinimo sistemos būklė, atminties sutrikimai, pykinimas, įtampa, susierzinimas, gebėjimas susikaupti, nuovargis ir kt.

„Rezultatai tikrai labai geri. Po Reiki seansų serijos daugiau negu 2/3 projekto dalyvių teigė, kad jų depresija ir nerimas sumažėjo, o net 75 proc. dalyvių teigė, kad jų ligos simptomai susilpnėjo ar išnyko. 68 proc. dalyvių teigė, kad jų gyvenimo kokybė pagerėjo", – džiaugiasi Reiki meistras S. Povilaitis.

Tyrimo išvados pakankamai aiškios: Reiki įveda organizmą į gilaus atsipalaidavimo būseną, kurioje aktyvuojasi organizmo savireguliacija, vyksta savaiminis gijimas bei atsistatymas. Tyrimo rezultatai rodo, kad po Reiki seansų sumažėja ligos simptomai, gerėja emocinė būklė, padidėja funkcionalumas, gerėja bendra savijauta ir gyvenimo kokybė. Taigi, Reiki yra natūralus, itin saugus ir efektyvus gyvenimo kokybės gerinimo metodas, suderinamas su šiuolaikine klinikine praktika.

Kaip atgauti emocinį stabilumą ir ramybę per 7 dienas?

Reiki metodas tinka ne tik ligoniams, bet ir visiems žmonėms, kurie nori atsikratyti streso, stabilizuoti emocijas ir tokiu būdu pagerinti gyvenimo kokybę.

Šiemet jau 20 – tus metus iš eilės vyks Reiki stovykla, kurią rengia sertifikuoti Reiki Meistrai Mokytojai Sigitas Povilaitis ir Jolanta Šindeikienė. Jubiliejaus proga nuspręsta išplėsti stovyklos formatą ir pirmą kartą organizuoti Reiki festivalį, kuris skirtams visiems žmonėms, netgi tiems, kurie dar nėra susidūrę nei su Reiki, nei su kitomis praktikomis, rašoma organizatorių pranešime spaudai.

Į Reiki festivalį kviečiami geriausi mokytojai ir specialistai iš įvairių natūraliosios medicinos, psichologijos, dvasinių praktikų sričių iš Lietuvos ir Latvijos. Jų šiemet bus net 11. Taip pat festivalio metu vyks apvalantis Ugnies ritualas! Dalyvių laukia pirtis su kaskadomis, vaikščiojimas ant stiklų ir daug kitų įdomybių. Bus galimybė susipažinti su pirtininkų iš Latvijos pravedamu senovinės latvių pirties ritualu.

Jau apsilankiusieji Reiki stovykloje atsiliepia apie ją, kaip apie puikią vietą dvasinėms atostogoms, kuomet galima per trumpą laiką puikiai atsipalaiduoti, pagilinti žinias ar susipažinti su Reiki praktika, išmokti naujų praktikų, išbandyti įvairias procedūras, susitikti su bendraminčiais ir paskanauti puikaus vegetarinio maisto. Įvairios praktikos stovykloje leidžia giliau pažvelgti į save ir paskatina dvasinio tobulėjimo procesą, pagerina sveikatą ir savijautą.

Reiki festivalis vyks liepos 9–15 dienomis atokiame bei ramiame Neries regioninio parko kampelyje įsikūrusioje sodyboje „Elniakampis“, kuri nuo Vilniaus miesto centro nutolusi vos 28 kilometrus. Daugiau informacijos apie festivalį www.netradicineterapija.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)