„Dantenos yra specializuoti audiniai, kurie supa ir palaiko dantis, išlaikydami juos kaule, – teigė Harvardo universiteto Dantų medicinos mokyklos periodontologijos programos direktorius Soo Woo Kimas. – Nors galite turėti tobulus dantis, nesugebėsite užtikrinti geros oralinės sveikatos, jei dantų pamatai bus silpni ir pažeisti“.

Viena dažnai pasitaikanti būklė, kuri turėtų paskatinti jus iš karto kreiptis į stomatologą? Atsitraukusios dantenos. Tai vaizdingas pasakymas, kad dantenos aplink jūsų dantis nusidėvėjo ir atsitraukė atgal. Atsitraukus dantenoms, labiau atsiveria dantų šaknys, todėl dantys atrodo ilgesni.

Nors tam tikras nusidėvėjimas su amžiumi yra neišvengiamas, atsitraukusios dantenos smarkiai kenkia dantims. Štai kaip sužinoti, ar jūsų dantenos traukiasi, kokią įtaką sveikatai turi ši būklė ir ką daryti, kad dantys liktų sveiki iki gyvenimo pabaigos.

Kaip atrodo atsitraukusios dantenos?

Kaip jau galite įsivaizduoti, atsitraukusios dantenos neatrodo gražiai ir nekelia gerų pojūčių. „Atsitraukusias dantenas dažniausiai lydi ploni dantenų audiniai, ir žmogus gali matyti bei justi dantenų linijos neatitikimą“, – teigė Mičigano universiteto Stomatologijos mokyklos periodontikos direktorius Jeffas C. Wangas.

Vienas pirmųjų simptomų, kuriuos galite pajusti, yra jautrumas, pavyzdžiui, skausmas valant dantis ar geriant šaltą gėrimą, aiškino periodontologijos profesorė Silvana Barros iš Šiaurės Karolinos universiteto Stomatologijos mokyklos. Tarp kitų simptomų gali būti:

  • Paraudusios, patinusios, skausmingos dantenos ar kitoks skausmas burnoje;
  • Dantenų kraujavimas valant dantis, naudojant dantų siūlą ar kramtant kietą maistą;
  • Praretėję, laisvi ar pailgėję dantys;
  • Tarp dantenų ir dantų atsiradę pūliai;
  • Opelės burnoje;
  • Nuolat blogas burnos kvapas;
  • Nebetinkantys daliniai dantų protezai.

Kokią įtaką daro atsitraukusios dantenos?

„Dantenos yra pirmoji gynybos linija, neleidžianti suirti pamatinei dantų kaulinei architektūrai“, – teigė Niujorko universiteto Stomatologijos koledžo profesorė Vera Tang.

„Dantenos aplink dantį suformuoja tvirtą apykaklę. Jei palei dantenų kraštą pradeda kauptis akmenys, bakterijos ir maisto likučiai, šią apykaklę ištinka uždegimas, ji pralaisvėja, pradeda trauktis dantų šaknų paviršiaus link ir ima ardyti kaulinę architektūrą, laikančią dantis“.

Jei atsitraukusios dantenos negydomos, jos gali sukelti kitų rimtų bėdų, pavyzdžiui, dantenų ligas (gingvitą, periodontitą) ar net priversti dantį iškristi. Taip pat atkreipkite dėmesį į tyrimus, kurie rodo sąryšį tarp dantenų ligų ir išaugusios širdies ligų rizikos – taip veikiausiai yra dėl organizme padidėjusio uždegimo, pažymi Amerikos periodontologijos akademija (APA).

Kokios yra atsitraukusių dantenų priežastys?

Jūsų dantenoms (ir jūsų dantims) gali kenkti kasdieniai įpročiai, kurie iš pirmo žvilgsnio neatrodo reikšmingi. Štai keli dalykai, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį:

Pernelyg stipriai valote dantis.


Visa jėga valant dantis, jie nebūtinai bus švaresni. „Dantų šepetukas, ypač jei jis yra kietas, gali pažeisti dantenas ir sukelti dantenų krašto traukimąsi“, – sakė J. C. Wangas.

Patarimas: daktarė S. Barros rekomenduoja dantis valyti minkštu dantų šepetuku, nes jis mažiau žalos dantenų liniją. Tuomet atkreipkite dėmesį, kaip laikote dantų šepetuką. „Dantų šepetuką laikykite pirštų galais. Tai sumažins spaudimą, kuris tenka dantims ir dantenoms“, – sakė V. Tang.

Gali būti, kad jau sergate dantenų liga.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų tyrimas rodo, kad dantenų ligomis serga beveik pusė visų amerikiečių.

„Periodonto ligas, dar vadinamas dantenų ligomis, sukelia akmenų bakterijos, kurios kaupiasi tarp dantų ir dantenų, – teigė V. Tang. – Kai bakterijos pradeda daugintis, dantį juosiančiose dantenose kyla uždegimas. Jei šis uždegimas negydomas, jis pradeda kenkti dantenoms ir kaulinei struktūrai. Tai gali sukelti dantenų atsitraukimą ar net priversti dantį iškristi“.

Patarimas: rūpinkitės gera burnos higiena ir stiprinkite imuninę sistemą. Labai svarbu reguliariai tikrintis pas odontologą ir atlikti profesionalų dantų nuvalymą (bent du kartus per metus), pažymi J. C. Wangas. Jeigu rūkote, tarp priežasčių mesti šį įprotį galite įtraukti ir šį faktą: rūkoriai dvigubai dažniau serga dantenų ligomis.

Vartojate pernelyg daug cukraus

Veikiausiai dar vaikystėje patyrėte, kad maistas, kurį valgote, gali turėti didžiulės įtakos jūsų dantims. Venkite rūgštingų maisto produktų (citrusinių vaisių, kavos) ir daug cukraus turinčių produktų (saldainių, sportinių gėrimų, desertų), nes jie ardo dantų struktūrą ir erzina jūsų dantenas.

Patarimas: atsisakykite nevertingo maisto ir stebėkite, kiek cukraus suvartojate. Tai užkirs kelią akmenų susidarymui. Amerikos odontologijos asociacija rekomenduoja, kad cukrus sudarytų mažiau kaip 10 proc. viso per dieną gaunamų kalorijų kiekio. Tai atitinka ir JAV mitybos rekomendacijas. Taigi, jei per dieną gaunate 1500 kcal, iš cukraus turėtų būti 150 kcal ar dar mažiau. Tai atitiktų maždaug 37 g cukraus.

Jums taip pat vertėtų vartoti daugiau naudingų maisto produktų, pavyzdžiui, žaliosios arbatos (dėl apsauginių antioksidantų), daug skaidulų turinčio maisto, pavyzdžiui, avižų, daug vaisių ir daržovių, rekomenduoja J. C. Wangas. Viena 2016 metų tyrimų apžvalga parodė, kad dantims daug naudos turi ir sveikieji riebalai, ypač omega – 3 riebiosios rūgštys, kurių turi riebi žuvis.

Naktimis griežiate dantimis

Griežimas dantimis burnoje sukuria mikrojudesius, kurie gali pažeisti dantų raiščius ir aplinkines dantenas, pažymi J. C. Wangas.

Patarimas: kadangi dantimis dažniausiai griežiama naktį, kai žmogus miega (jūs net galite nežinoti, kad taip darote), įsigykite naktines dantų apsaugas, kurios atskirs jūsų dantis ir taip padės suvaldyti šį įprotį, sakė S. W. Kimas. Jei įtariate, kad naktimis galite griežti dantimis, pasikalbėkite apie tai su savo stomatologu – jis padės parinkti jums vieną tokių įtaisų.

Įtakos gali turėti ir genetika

„Jeigu jūsų tėvai serga dantenų ligomis ar turi smarkiai atsitraukusias dantenas, didelė tikimybė, kad tai ištiks ir jus. Į atsitraukusias dantenas yra linkę ir tie žmonės, kurie turi plonesnius audinius“, – teigė J. C. Wangas.

Patarimas: paklausinėkite tėvų apie jų dantenų sveikatą. Jei informuosite savo odontologą apie visus niuansus, jam bus lengviau skirti prevencines priemones, kurių jums gali prireikti.

Kaip užkirsti kelią dantenų atsitraukimui, kol jis dar neprasidėjo?


Geriausia, ką galite padaryti, tai rūpintis savo dantenų sveikata, kol dar nekilo jokių problemų, nes kai dantenos atsitrauks, jos pačios jau nebegalės sugrįžti. Paprastai jums turėtų pakakti tik prevencijos priemonių, bet jei jūs jau sergate dantenų liga ir jūsų stomatologas mano, kad galite netekti danties, jums gali prireikti operacijos, kuri atkurs trūkstamus audinius dantenų persodinimu.
Štai dar keli įpročiai, kurie turėtų tapti jūsų burnos higienos rutina, jei norite išvengti dantenų atsitraukimo.

Pradėkite naudoti dantų siūlą. „Bent kartą per dieną valydami dantis dantų siūlu, pašalinsite maisto likučius ir akmenis tarp dantų ir palei dantenų kraštą – dantų šepetukas juos ne visada gali pasiekti“, – teigė V. Tang.

Reguliariai lankykitės pas stomatologą. Užsirašykite pas savo stomatologą kas pusę metų. Jei pastebėjote, kad dantenos paraudo ar patino, kreipkitės į profesionalą, kol problema nepagilėjo, įspėjo J. C. Wangas.

Žinokite savo rizikos veiksnius. Daugiau kaip 70 proc. amerikiečių, vyresnių kaip 65 metai, serga dantenų ligomis, nurodo APA. Jei jūs patenkate į šią grupę ir rūkote, pasikalbėkite su savo stomatologu, kokios oralinės higienos jums reikėtų.

Gydytojas atidžiau įvertins jūsų dantis, dantenas, sąkandį bei kaulinę struktūrą ir nustatys, ar jums kelia grėsmę kokie nors anksčiau paminėti rizikos veiksniai. „Rūpinantis dantų ir dantenų sveikata, svarbiausia yra kuo anksčiau pastebėti simptomus“, – sakė V. Tang.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)