Kuo pavojingas kaljano rūkymas?

Tabakas. Kaljanams naudojamas dviejų tipų tabakas. Paprastas juodas tabakas yra populiarus Rytų šalyse. Jis perkamas sausas, o prieš rūkymą būna pamirkomas ir nuspaudžiamas. Aromatizuotas tabakas būna suteptas medumi ir papildytas įvairiausiais „skoniais“. Tiesa, pasitaiko nesąžiningų atvejų, kai toks tabakas būna sumaišytas su pigiomis žolėmis ar tiesiog... panaudotomis arbatžolėmis. Tačiau be specialios ekspertizės sužinoti, kas yra tokio tabako viduje, yra neįmanoma.

Anglies oksidas. Kitaip nei cigaretės, tabakas kaljanuose ne dega, bet smilksta, išskirdamas dūmų, garų ir anglies oksido mišinį. Štai kodėl rūkant kaljaną svaigsta galva... Kol jūs apimtas euforijos rūkote, jūsų širdis ir plaučiai dirba įsitempę. Jiems tenkantis krūvis padidėja daugybę kartų, ypač jei patalpa yra blogai vėdinama.

Nikotinas. Daug kas yra įsitikinę, kad kaljanų tabakas visiškai neturi nikotino. Tai nesąmonė. Jei ant pakelio nėra specialių žymių, tabakas turi nikotino, o kartais jo būna net daugiau, negu cigaretėse. Specialistai ragina uždrausti kaljanų tabaką, kuriame nikotinas sudaro daugiau kaip 1 proc. Kol kas atitinkamų įstatymo projektų neparengta, todėl širdžiai, kraujagyslėms, plaučiams ir dantims kaljano rūkymas daro tokią pačią žalą, kaip ir įprastas rūkymas.

Vienoje cigaretėje (1 g) būna 10 – 15 mg nikotino. Viena kaljano tabako porcija (maždaug 8 g) turi 40 mg nikotino. Taigi per 45 minučių trukmės kaljano rūkymo sesiją jūs surūkote net 15 cigarečių.

Dervos. Dūmai, praeidami pro vandenį, žinoma, apsivalo, tačiau tik dalinai. Be to, dervos kaupiasi kaljano inde ir žarnelėje. Jeigu jie kruopščiai nevalomi (o kaip jie yra valomi arabiškoje kavinėje jūs niekada nesužinosite), juose būna prisikaupę dervų, kurios rūkymo metu patenka į jūsų plaučius.

Infekcinės ligos. Manoma, kad vienkartiniai kaljanų kandikliai visuomeninėse vietose garantuoja sterilumą. Tačiau taip nėra. Infekcijų sukėlėjai kaupiasi ir naujo „kliento“ tyko vidinėje žarnelės pusėje. Tokiu būdu galima apsikrėsti net tuberkulioze! Būtų idealu, jei kaljano indas ir žarnelės būtų dezinfekuojami po kiekvienos rūkymo sesijos, tačiau taip mažai kas daro. Taigi tikimybė apsikrėsti angina, herpeso virusu, dizinterija ar difterija yra nemaža.

Būkite atsargūs

Nerūkykite kaljano visuomeninėse vietose, blogai vėdinamose patalpose. Ir niekada nemaišykite jo su...

Alkoholiniais gėrimais. Jei vartojate alkoholinius gėrimus, jūsų širdis patiria papildomą krūvį. Jei įpilate alkoholio į kaljano indą, gaunate papildomą porciją kvaitulio. Geriausias kaljano palydovas – žalioji arbata, nes ji turi antioksidantų. Geriausias filtras – grynas vanduo.

Kava. Kaljanas didina kraujo spaudimą, o kava ši poveikį dar labiau sustiprina. Štai kodėl Rytų šalyse po kaljano rūkymo patiekamos datulės – jos mažina kraujospūdį.

Alkiu. Kaljano rūkymas tuščiu skrandžiu gali suerzinti skrandžio gleivinę, o ilgainiui gali sukelti gastritą ar opaligę. Kad išvengtumėt tokių nemalonumų, bent pusvalandį iki kaljano rūkymo pavalgykite.

Reikia žinoti

Tyrėjai, išanalizavę 542 mokslinius straipsnius apie kaljano žalą, priėjo išvados, kad per vieną kaljano sesiją žmogus gauna 125 kartus daugiau dūmų, 25 kartus daugiau dervų, 2,5 karto daugiau nikotino ir 10 kartų daugiau anglies monoksido, nei surūkę vieną vienintelę cigaretę.

Pavojingas įprotis

Mohammadas Hosseinas Boskabadi iš Irano Mašhado medicinos universiteto įrodė, kad kaljano dūmai sukelia tokias pačias kvėpavimo takų ligas, kaip ir cigaretės. Šio gydytojo tyrime dalyvavo 182 žmonės. Iš jų tik 44 buvo nerūkantys. 57 rūkydavo kaljaną, 81 – įprastas cigaretes. Tačiau trečdalis jų dūmus traukdavo labai giliai (tai buvo nustatyta matuojant plaučių gyvybinį tūrį).

Tyrimo rezultatai buvo tokie: kaljanų mėgėjams buvo būdingi karkalai plaučiuose (23 proc.), kosulys (21 proc.), skrepliai (14 proc.). Palyginkime su įprastais rūkoriais ir mėgėjais giliai traukti dūmus: karkalai plaučiuose (atitinkamai 30 proc. ir 21 proc.), kosulys (19 proc. ir 37 proc.), skrepliai (3,9 proc. ir 10 proc.). Nerūkančiųjų grupėje visi rodikliai buvo kur kas mažesni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)