Naudingosios dilgėlių savybės

Dilgėlių stiebeliai ir lapeliai naudojami daugelyje gyvenimo sričių:

  • Gydymui ir sveikatinimui;
  • Kosmetologijai;
  • Kulinarijoje;
  • Žemės ūkyje (kaip maistingas priedas gyvulių pašarams);
  • Maisto pramonėje: iš dilgėlių gaminamas natūralus maistinis dažiklis.

Dilgėlės – itin maistingos

Dilgėlių lapelius ir jaunus ūglius, kuriuose gegužę būna itin daug vitaminų, galima dėti beveik į visus patiekalus. Dilgėlės gali tapti net pagrindiniu salotų komponentu. Taip pat egzistuoja daug sriubų su dilgėlėmis receptų.

Dilgėlės yra labai maistingos. Bado metais žmonės jas naudodavo kaip pagrindinį maisto šaltinį (virdavo sriubas, gamindavo salotas, kepdavo bandeles ir pyragėlius). Be to, kad pasižymi dideliu maistingumu, dilgėlės turi puikių savybių: maistui naudojamos dilgėlės paspartina medžiagų apykaitą ir leidžia lieknėti, nesikankinant iš bado.

Prieš naudojant dilgėles maistui, jas reikia gerai nuplauti ir nuplikyti verdančiu vandeniu – taip bus pašalintas jų dilginimas.

Dilgėlių nuoviras

Be to, kad tonizuoja ir stiprina visą organizmą, dilgėlė daro teigiamą poveikį žmogaus išorei. Vartojant šį augalą maistui ar naudojant nuovirus, dingsta tamsūs ratilai po akimis, pagerėja odos ir plaukų būklė.

Pateikiame puikų receptą, kaip iš dilgėlių pasigaminti skalavimo skystį plaukams. Jis gerai padeda lūžinėjantiems ir silpniems plaukams. Kai kas pastebi, kad paspartėja ir jų augimas.

Imame tris valgomuosius šaukštus šviežių ar džiovintų dilgėlių lapelių (gali būti pirkti vaistinėje ar rinkti savo rankomis) ir, jei turime, džiovintų stiebelių. Užpilame 0,5 l verdančio vandens, išmaišome ir paliekame 1 val. Po to perkošiame.

Šį nuovirą reikia naudoti po galvos plovimo. Iš pradžių galime įmasažuoti jį į plaukų šaknis, o tada perskalauti visus plaukus. Nuplauti nuoviro vandeniu nebereikia.

Unikaliosios gydomosios dilgėlių savybės

Mažina kraujo spaudimą. Galite pasinaudoti šiuo receptu: 0,1 l šviežiai spaustų dilgėlių sulčių sumaišykite su 3 šaukštais kefyro ir vienu šaukšteliu medaus. Šią dozę galite padalyti 2 – 3 kartams.

Dilgėlės turi skruzdžių rūgšties, pasižyminčios stipriu antibakteriniu ir valomuoju poveikiu. Būtent ši rūgštis prisilietus prie dilgėlės sukelia dilginimo pojūtį. Tačiau ši augalo savybė yra naudinga žaizdoms ir pūliniams. Džiovintų dilgėlių nuoviru suvilgomas vatos tamponas ir juo valomos žaizdos.

Dilgėlės turi vitamino K, kuris yra reikalingas kraujo krešėjimui. Dilgėlės gana veiksmingai padeda esant kraujoplūdžiams.

Receptas: 1 šaukštą džiovintų dilgėlių lapelių reikia užpilti 0,25 l verdančio vandens. Palaikyti 10 min ir gerti tris kartus per dieną po 10 ml.

Pirtyje labai naudinga pertis dilgėlių vantomis. Kelis minutes jausite deginimą, tačiau po to savijauta bus puiki!

Svarbu: kontraindikacijos

Gydomosios dilgėlių savybės gali būti pavojingos žmonėms, kenčiantiems nuo venų varikozės ir tromboflebito. Dilgėlių taip pat nepatariama vartoti nėščioms moterims – jos gali sukelti priešlaikinį gimdymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją