Pasak Naujininkų bendruomenės pirmininko Artūro Meliano, prieš 100 metų Naujininkai buvo industrijos ir pažangos simbolis, senųjų Vilniaus gyventojų vadintas Nowy Swiat (Naujuoju Pasauliu).

„Dabar, praėjus 100 metų, Naujininkai nusiteikę tapti sveikos gyvensenos pažangos simboliu ir savo pavyzdžiu parodyti, kad tai yra įmanoma ir ne taip sudėtinga, kaip atrodo“, – tvirtina aktyvus naujininkietis.

Vadovaudamiesi šūkiu „Naujininkai eina 10 000 – Vilnius jungiasi!“, projekto organizatoriai pranešime spaudai ragina Naujininkų daugiabučius, privačius namus, biurus, šeimas ir vienišius, mažus ir didelius aktyviai dalyvauti fizinio aktyvumo skatinimo, nutukimo bei širdies ir kraujotakos ligų rizikos prevencijos projekte #VilniusEina10000.

Jo metu numatoma vykdyti 3 akcijas-konkursus. Pirmoji jų, „#Labas rytas, Naujininkai“, kiekvieną rytą Naujininkų gyventojus kvies praverti langą ar išeiti į balkoną ir 15 min. pasimankštinti taip, kaip rekomenduoja projekto treneris Vytautas. Mankštų filmukai bus skelbiami specialioje projekto #VilniusEina10000 paskyroje ir Naujininkų bendruomenės feisbuke. Trys uoliausi mankštų darytojai projekto pabaigoje bus apdovanoti išmaniosiomis apyrankėmis, o tas daugiabutis, kuriame mankštinsis daugiausiai gyventojų, gaus vertingą specialųjį prizą.

Antrąja projekto akcija-konkursu #NaujininkaiEina naujininkiečiai bus skatinami vakarais eiti pasivaikščioti, užuot po sočios vakarienės drybsoję prie televizorių. Naujininkų bendruomenė specialiai šiam reikalui sukūrė 3 pasivaikščiojimų trasas: istorinę, kultūrinę ir pažintinę, kurių kiekviena driekiasi apie 3 kilometrus. Norintieji laimėti išmaniąsias apyrankes, savo įspūdžiais iš šių trasų taip pat bus kviečiami dalintis socialiniuose tinkluose.

„3 kilometrai – tai maždaug pusė žingsnių skaičiaus, kurį kasdien rekomenduoja nueiti Pasaulio sveikatos organizacija. Būtų idealu, jei kiekvienas kasdien nukulniuotų po 10 000 žingsnių – tada savo kabinete matyčiau gerokai mažiau pacientų“, – įsitikinusi projekto ekspertė kardiologė prof. Jelena Čelutkienė, dirbanti Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose.

prof. Jelena Čelutkienė

Kardiologijos profesorė pabrėžia, kad fizinio aktyvumo labai svarbu nepainioti su buitiniu aktyvumu. „Širdies sveikatai didelės teigiamos įtakos neturi nei pusvalandis grindų plovimo, nei keli tūkstančiai žingsnių, nueiti darbuojantis sode. Širdies sistemą treniruoja tik tokia veikla, kurios metu padažnėja pulsas“, – teigia prof. J. Čelutkienė.

Jai antrina projekto vadovė Loreta Majauskienė, pasak kurios, mankšta ir vaikščiojimas – pigiausi fizinio aktyvumo būdai: jiems nereikia specialaus fizinio pasirengimo, inventoriaus, ypatingos aprangos ar avalynės. Be to, įrodyta, kad nuolatinis judėjimas efektyviai saugo nuo 26 lėtinių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, nutukimas, diabetas, vėžys, senatvinė silpnaprotystė ir pan., kokybiško gyvenimo trukmę pailgina geru dešimtmečiu, savijautą pagerina 20–30 proc., o protinį darbingumą – apie 10–15 proc.

Judėjimo iniciatyvos organizatoriai nepamiršo ir dirbančiųjų sėdimą darbą biuruose – jiems skirta trečioji akcija-konkursas #BiurasEina.

„Tie, kurie prie darbo stalo praleidžia daugiau kaip 6 val. per dieną, tiesiogine to žodžio prasme ilgainiui rizikuoja savo gyvybe. Dėl nejudrumo silpsta griaučių ir raumenų sistema, nuo netaisyklingos laikysenos užspaudžiama širdis, didėja trombozių rizika“, – vardina L. Majauskienė.

Todėl visi tiek Naujininkuose, tiek kituose Vilniaus rajonuose veikiančių įstaigų darbuotojai raginami per pietų pertrauką pasivaikščioti gryname ore bent 20 min. – per tiek laiko paprastai įveikiami 2 km. Tie biurai, kurių kiekvienas darbuotojas per pietų pertraukas sugebės iš viso nueiti simbolinį 100 kilometrų Vardan Tos, bus pagerbti ir apdovanoti rugsėjo mėnesį parodų centre „Litexpo“ vyksiančioje sveikatos ir sporto parodoje.

Kviečiame plačiau susipažinti su projektu #VilniusEina10000 Naujininkų šeimų sporto šventėje, kuri vyks gegužės 17 d., ketvirtadienį, 16-19 val. Juventos gimnazijos teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)