Specialistai teigia, kad ilgalaikis stresas išsekina organizmą, sumažėja imuninės sistemos atsparumas. Didėja tikimybė susirgti onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių ligomis. Stresinėje situacijoje žmogaus mintys koncentruojamos į iškilusias problemas, o fiziologinės organizmo reakcijos lieka nepastebėtos. Tipiškos streso sukeltos ligos – hipertonija, miokardo infarktas, kai kurios alerginės ligos, opaligė, migrena. Sergamumo ir mirtingumo nuo šių ligų rodikliai yra 1,8–2,2 karto dažnesni, rašoma pranešime spaudai.

Nirvana fitness“ sparčiai populiarėja visoje Europoje, Skandinavijos šalyse, Azijoje, Šiaurės Amerikoje. Tai yra metodas, padedantis pagerinti žmogaus kvėpavimo įpročius, aprūpinti kūną deguonimi. Ir visa tai sujungta į judesių visumą, kurių didžioji dalis yra paimta iš pilates ir jogos“, – sako dr. S.Pajaujienė.

Norint užtikrinti tinkamą kūno organų ir audinių aprūpinimą deguonimi, pravartu stebėti savo kvėpavimą. Tai galima daryti įvairiose situacijose: kai esame atsipalaidavę, patekę į stresines aplinkybes, prieš užmigdami ar tik atsibudę iš ryto, valgydami, kalbėdami ar vairuodami automobilį.

„Nirvana fitness“ mokymų specialistė Lietuvoje S. Pajaujienė teigia, kad šio metodo specialistų Lietuvoje beveik nėra, tačiau tokių mankštų paklausa didelė. Todėl su trenerių rengimo mokyklos „Active Training“ pagalba nusprendė organizuoti tokių instruktorių rengimo kursus.

„Gruodžio mėnesį vyko pirmieji kursai, kurių metų buvo apmokyta dešimt žmonių. Matome, kad susidomėjimas šia mankšta yra didelis: ir tiek treneriai, tiek eiliniai žmonės domisi galimybės tapti instruktoriais“, – teigia S. Pajaujienė.

Instruktorė teigia, kad specialių reikalavimų šiai metodikai nėra, šią mankštą gali atlikinėti ir propaguoti gali beveik kiekvienas.

„Galbūt ir keistai skambės, bet „Nirvana fitness“ instruktoriumi gali tapti kiekvienas – tai gali būti ir asmeninis treneris, grupinių treniruočių instruktorius, ir visuomenės veikėjas, ir įmonės darbuotojas, kuris rengtų treniruotes savo įmonėje. Ypač tiktų šis metodas sanatorijose, reabilitacinėse įstaigose, bendruomenių centruose, aktyvaus laisvalaikio stovyklose bei renginiuose“, – sako S. Pajaujienė.

Žinoma, jei asmuo nori dirbti treneriu sporto klubuose, sveikatingumo centruose jam reikėtų turėti trenerio licenziją ar tai patvirtinantį išsilavinimą.

„Šio metodo instruktoriui „Nirvana fitness“ suteikia jau parengtas keturias mankštų su vaizdo įrašais programas metams, muzikos įrašus ir daugybę informacinės medžiagos, kuri padėtų propaguoti ir aiškinti teikiamą naudą. Belieka tik organizuoti grupes ir mankštą pravesti. Tai yra tikrai saugus metodas, kuris gali būti taikomas visur: nuo sanatorijų, ligoninių iki sportuojančio žmogaus. Aktyvių treniruočių pilna Lietuva, o mankštos, kuri suteiktų galimybę taisyklingai judėti, kvėpuoti, atsipalaiduoti ir skleisti pozityvą mums visiems labai reikia. Mes kvėpuojame vienu oru, tai gal kvėpuokime ir judėkime kartu“, – sako S. Pajaujienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)