Tačiau tai, kas atrodo lyg nekaltas malonumas, dideliais kiekiais gali tapti daugelių negalavimų priežastimi, rašo brightside.me.

Daugelis žmonių nė nesuvokia, kaip stipriai yra priklausomi nuo cukraus.

Štai į kokius požymius, rodančius, kad vartojate per daug cukraus, vertėtų atkreipti dėmesį:

9. Raumenų ir sąnarių skausmas

Ar dažnai vengiate pasivaikščiojimų, darbo sode, golfo, nes jaučiate skausmą? Tai gali būti vienas iš organizmo siunčiamų signalų apie uždegiminius procesus. Vartojant daug cukraus, imuniteto ląstelės išskiria į kraują uždegimines medžiagas, kad jos suskaidytų glikacijos produktus, t. y. prie gliukozės molekulių prisijungusius baltymus.

Kuo daugiau cukraus valgote, tuo daugiau glikacijos produktų susidaro ir tuo daugiau uždegiminių medžiagų išsiunčiama jų skaidyti. Tokia biocheminių reakcijų kaskada gali baigtis artritu, katarakta, širdies ligomis, suprastėjusia atmintimi ar raukšlėta oda.

8. Dažnai norisi saldumynų

Cukrus labai greitai perdirbamas, todėl, pvz., suvalgius keksiuką, po valandos vėl jausite alkį. Iš tiesų cukrus skatina dopamino gamybą, panašiai kaip narkotikai. Neuronai išskiria neuromediatorių dopaminą, o ši cheminė medžiaga palaiko gerą nuotaiką.

Smegenys laiko cukrų savotišku atlygiu, ir kuo daugiau cukraus valgote, tuo daugiau organizmas jo nori. Tai klastingas, priklausomybę sukeliantis užburtas ratas.

Be to, daug cukraus turintys produktai nesuteikia sotumo, nes juose mažai vertingų medžiagų.

7. Energijos antplūdis arba trūkumas

Gliukozė teikia energijos, todėl labai svarbu, kad cukraus lygis organizme būtų tinkamo lygio. Bet koks nukrypimas gali sukelti energijos svyravimus. Suvalgius saldumynų, kasa išskiria insulino, kad į ląsteles patektų gliukozės ir organizmas gautų energijos. Kai šis ciklas pasibaigia, energijos sumažėja, nes organizmas nori daugiau cukraus. Kad išlaikytumėte stabilų energijos lygį, venkite saldumynų ir nesveikų užkandžių, geriau rinkitės liesus baltymus ir sveikus riebalus. Gaukite tikros energijos iš sveikų maisto produktų – tada cukraus lygis kraujyje bus pastovus, kaip ir energijos kiekis.

6. Dažnai beria odą

Maisto produktai su pridėtiniu cukrumi išsiskiria insulino ir prasideda glikacijos procesas (prie gliukozės molekulių prisijungia baltymų molekulės). Vos gliukozei patekus į kraują, prasideda sudėtingi fiziologiniai procesai, kurie galiausiai sukelia uždegimą ir odos bėrimus. Insulino pliūpsnis gali suaktyvinti riebalų liaukų veiklą ir paskatinti uždegiminius procesus, taigi valgant daug saldumynų, didesnė aknės rizika. Jei odą vis paberia ir jokios priemonės nepadeda, keiskite mitybą. Nereikia visiškai išbraukti iš gyvenimo cukrų, tiesiog imkite vartoti mažiau produktų su pridėtiniu cukrumi.

5. Padidėjęs svoris

Nemalonu pajusti, kad džinsų juosmuo ėmė veržti. Kas galėjo pagalvoti, kad prieš savaitę suvalgytas šokoladinio pyrago gabalėlis šitaip klastingai smogs. Taip – cukrus pavojingas tuo, kad nuo jo galima sustorėti.

Nuo užkandžių ir saldumynų įprastai paplatėja juosmens apimtis. Didelis cukraus kiekis skatina insulino gamybą, todėl riebalai kaupiasi būtent ant pilvo.

4. Genda dantys

Nuo saldumynų atsiranda dantų ėduonis. Tiesa, ne tiek cukrus gadina dantis, kiek maisto dalelės, pavalgius likusios ant dantų. Jų nenuskalavus ar nenuvalius šepetėliu, susiformuoja apnašos ant dantų, jos graužia dantų paviršių ir galiausiai atsiranda skylių.

Įvairių saldumynų likučiai patenka į tarpdančius, juos sunku pasiekti, taigi irimo procesas dar paspartėja. Būtina paisyti burnos higienos.

3. Didelė tolerancija cukrui

Jei kasdien valgote daug saldumynų, skonio receptoriai įpranta prie saldumo ir atbunka. Cukrus atbukina gomurį, todėl uogos ir vaisiai jums atrodo nebe saldūs. Patikėkite – kas gali būti geriau, nei mėgautis sultingu obuoliu. Jei natūralūs produktai nebeskanūs, sumažinkite pridėtinio cukraus, saldžių gėrimų ir pan. kiekį.

2. Dažnos peršalimo ligos

Didelis cukraus kiekis trukdo imuninės sistemos ląstelėms naikinti bakterijas susirgus. Vitamino C, kurio reikia, norint įveikti peršalimą, cheminė struktūra labai panaši į gliukozės. Užuot ieškojusi vitamino C, imuninė sistema ima gliukozę, kuri absoliučiai nepajėgi kovoti su peršalimo bakterijomis, taigi užuot kovojusi su ligomis, imuninė sistema nuo jų kenčia.

Patarimas – mažinti cukraus, valgyti daugiau vaisių ir daržovių, turinčių vitaminų C ir E, taip pat beta karotino ir cinko.

1. Pilvo pūtimas

Pilvo pūtinas, dujos, kiti nemalonūs virškinimo sutrikimai gali kilti dėl netinkamo maisto arba per didelio kiekio cukraus. Jei cukrus prastai įsisavinamas plonajame žarnyne, jis keliauja į storąją žarną, o ten tampa dujas gaminančia bakterija. Per didelis cukraus kiekis trikdo žarnyno veiklą, taigi venkite saldiklių, dietinės „coca colos“ ir užkandžių batonėlių.

Kiek gi cukraus yra per daug?

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, rekomenduojama cukraus norma turėtų būti mažiau nei 10 proc. kasdien gaunamos energijos iš maisto. 10 proc. būtų 7 pridėti cukraus šaukšteliai. Cukrus skanus, visi jį mėgsta, tačiau besaikis jo vartojimas labai žalingas. 4 g angliavandenių yra 1 šaukštelis cukraus. Patartina gauti natūralaus cukraus iš vaisių, varžovių, riešutų ar dribsnių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)