Net apie 90 proc. vyresnių nei 20 metų moterų turi mažesnio ar didesnio laipsnio celiulitą. Celiulitas – tai riebalų sankaupų susidarymas po oda. Susiformavus celiulitui, odos paviršius tampa nelygus, banguotas, panašus į apelsino žievelę. Dažniausiai atsiranda ant kojų šlaunų bei sėdmenų, rašoma pranešime spaudai.

Yra nustatytos 4 celiulito stadijos. Pirmoje stadijoje celiulitas nėra matomas, pastebimi minimalūs odos pakitimai – ji tampa patinusi ar šiek tiek pastorėjusi. Antroje stadijoje, celiulitas pradeda labiau ryškėti, suspausta oda primena apelsino žievelę. Esant trečiai stadijai, celiulitas tampa pastebimas ir plika akimi, o suspaudus odą tampa itin ryškus. Ketvirtoje stadijoje oda tampa grublėta, pastebima net ir mažų gumbelių. Šioje stadijoje celiulitas gali būti net ir skausmingas.

Atsiradimo priežasčių – daugybė

Pasak vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Kristinos Zacharevič, celiulito atsiradimo priežasčių gali būti daugybė: „Tai nereguliari mityba, fizinio aktyvumo stoka, stresas, piktnaudžiavimas alkoholiniais gėrimais bei tabako gaminiais. Riziką didina ir tokie dalykai, kaip antsvoris, sutrikusi medžiagų apykaita, hormoniniai pokyčiai paauglystės ar gimdymo metu, skydliaukės ir kasos sutrikimai ar net genai“.

Moterims šlaunų ir sėdmenų srityje apelsino žievelės sindromas pastebimas kur kas dažniau nei vyrams. Viena iš to priežasčių – kitoks jungiamųjų audinių ir riebalų ląstelių išsidėstymas po oda. Dailiosios lyties atstovės turi daugiau vertikaliai išsidėsčiusių riebalų ląstelių, kurių viršūnėlės susijungia su jungiamaisiais audiniais. Be to, moterys genetiškai turi daugiau riebalų ląstelių nei vyrai.

Griežtoms dietoms – ne

Ne viena moteris pastebėjusi ant savo šlaunų ar sėdmenų celiulito požymius pradeda laikytis griežtos dietos, manydama, jog tai padės sumažinti celiulito kiekį ar net iš viso jį sustabdyti. Tačiau laikydamosios griežtų dietų moterys pasidaro sau meškos paslaugą ir tik dar labiau padidina celiulito riziką ir kiekį. Dietų metu organizmas patiria šoką, nebegauna būtinų maistinių medžiagų ir tuomet pradeda kaupti bei riebalais versti kiekvieną gautą kaloriją.

Visgi sureguliuota mityba padeda sumažinti apelsino žievelės efektą. Pastebima, kad valgant sveiką, liesą maistą yra lengviau numesti svorio, o atsikračius perteklinių riebalų celiulito kiekis pastebimai sumažėja.

Kuo gali padėti vitaminas B?

Pasak vaistininkės, siekiant sumažinti arba negrįžtamai panaikinti celiulitą, rekomenduojama vartoti B grupės vitaminus, ypatingai B5 vitaminą, kuris gerina kraujotaką. Taip pat ptariama vartoti maisto papildus, kuriuose gausu vitamino E, nes šis vitaminas apsaugo odą nuo pažeidimų.

„Rekomenduojama vartoti maisto papildus, kurie yra praturtinti bromelaino, serrapeptase, nottokwinase fermentais. Jie skaido odos sluoksnį, laikantį nepageidaujamas sankaupas ir taip padeda naikinti riebalų sankaupas po oda“, – pataria K. Zacharevič.

Kremai nuo celiulito

Prekyboje gausu įvairiausių kremų nuo celiulito, tačiau reikia neapsigauti – tikrai ne visi jie yra veiksmingi. Be to, svarbu pastebėti, jog kremai bei losjonai – tik papildoma priemonė kovai su celiulitu.

„Kremai nuo celiulito padeda atgaivinti ir stangrinti odą, gerina kraujotaką ir net išvalo poras. Veiksmingiausi kovai su celiulitu yra kremai, kurių sudėtis yra praturtinta biologiškai veikliomis medžiagomis, pavyzdžiui, jūros dumbliais, kofeinu, įvairiomis mineralinėmis medžiagomis bei vitaminais. Manoma, jog šios medžiagos pagerina celiulito pažeistų vietų išvaizdą, kadangi jos padeda išskaidyti riebalus, sumažina skysčių kaupimąsi ir pagerina kraujo tekėjimą bei odos elastingumą“, – patarė vaistininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)