Kokio erkių aktyvumo tikėtis šiais metais, kaip nuo jų apsisaugoti ir laiku atpažinti ligos simptomus DELFI TV Gyvai kalbėjo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologė Milda Žygutienė ir „Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė.

Specialistės papasakojo apie erkių platinamas ligas, būdus, kaip nuo jų apsisaugoti ir ką daryti, jei apsisaugoti nepavyko.

Visuomenėje daug mitų, susijusių su erkių įkandimais, kuriuos paneigė vaistininkė ir medicinos entomologė. Vienas jų - tai aliejumi ar kitais riebalais tepti įsisiurbusią erkę - tai ne tik nepadės, bet gali kaip tik pakenkti, nes erkė savo toksiškas medžiagas atryja ir užsikrėtimo tikimybė gali padidėti.

Taip pat gajus mitas yra apie erkės ištraukimą. Vieni siūlo erkę sukti pagal, kiti prieš laikrodžio rodyklę. Tačiau tiek E. Ramaškienė, tiek M. Žygutienė tvirtino, kad sukioti jos nereikia.

„Įsisiurbusią erkę reikia sumti švariu pincetu ir per daug nesuspaudus staigiu judesiu ištraukti. Jei liks vadinamasis erkės straubliukas, jį ir palikite, organizmas jį išstums savaime. Svarbu žaizdelės vietą dezinfekuoti", - aiškino vaistininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)