Strijos kūną išvagoja tuomet, kai oda nespėja prisitaikyti prie besikeičiančių kūno formų. Tačiau tai nebūtinai turi būti nėštumo metas. Rožinių ruoželių ant kūno atsiradimui įtakos gali turėti pakitusios kūno formos dėl staigaus svorio prieaugio arba jo netekimo, hormonų pokyčių sukeltos ligos, dėl amžiaus vykstantys odos pokyčiai, genetinis paveldimumas ir net intensyvios treniruotės su svarmenimis, kai raumenis norima suformuoti itin greitai.

Svarbu žinoti priežastį

„Camelia“ vaistininkė Kristina Zacharevič sako, kad ką tik pasirodžiusios strijos būna ryškesnės, po to šiek tiek pablunka ir tampa mažiau pastebimos. Taip nutinka dėl natūralios odos pigmentacijos, rašoma pranešime spaudai.

„Labai svarbu žinoti priežastis, dėl kurių kūną paženklino strijos. Dažniausiai jos atsiranda dėl sumažėjusios elastino ir kolageno gamybos, tačiau rausvi ruoželiai gali išryškėti ir dėl sutrikusios endokrininės sistemos, tuomet būtina kreiptis į gydytoją, išsiaiškinti ligą, imtis jos gydymo. Taip bus šalinama priežastis, dėl kurios atsiranda strijos“, – sako vaistininkė.

Nėščiosioms svarbi profilaktika

Paprastai mes negalime numatyti, kas mūsų laukia ateityje ir nuo to apsidrausti, tačiau pabandyti išvengti strijų, kurias sukelia nėštumas, gali visos besilaukiančios moterys. Skaičiuojama, kad su strijomis susiduria daugiau nei pusė nėščiųjų, todėl, norint nuo jų apsisaugoti, nuo pat nėštumo pradžios rekomenduojama stebėti savo kūno pokyčius, mitybą ir atidžiai prižiūrėti odą.

K. Zacharevič visoms būsimoms mamoms pataria stebėti, kaip keičiasi svoris ir nepriaugti jo per daug. Kadangi strijų atsiradimas yra susijęs su elastino ir kolageno gamyba, svarbu organizmą aprūpinti baltymais, kurių gausu ankštiniuose produktuose, mėsoje, žuvyje, riešutuose. Nėščiosios racione turėtų būti kuo mažiau saldumynų ir miltinių patiekalų, daug – vaisių ir daržovių.

„Nėštumo metu svarbu ir tinkama odos priežiūra. Pilvas, šlaunys ir klubai yra pagrindinės kūno vietos, kurias paprastai išvagoja strijos, todėl jas rekomenduojama tepti specialiais aliejais, kremais ar losjonais. Tokiose priemonėse paprastai būna augalinio aliejaus, pavyzdžiui, migdolų, vitamino E ir kitų medžiagų, padedančių atnaujinti jungiamojo audinio ląstelių veiklą – elastino ir kolageno skaidulų sintezę. Žinoma, būna atvejų, kai moterys viso nėštumo metu rūpestingai prižiūri odą, nepriauga per daug svorio, bet strijų išvengti vis tiek nepavyksta.Tačiau jei tokia moteris nieko nebūtų dariusi, tikėtina, kad jos kūnas būtų dar labiau išvagotas rožiniais surandėjusiais ruoželiais“, – sako vaistininkė ir priduria, kad tinkama ir atidi kasdienė odos priežiūra būtina ir porą mėnesių po gimdymo, nes kartais strijos išryškėja tik pagimdžius.

Pastebėjus pirmąsias rausvos spalvos strijas patariama naudoti specialias priemones, kurios padėtų odai greičiau ir gražiau sugyti trūkimo vietoje. Į pagalbą galima pasitelkti specialius koncentruotus serumus ar ampules, kurie pastebimai pakoreguoja estetinę strijų išvaizdą – spalvą, gylį, plotį ir ilgį. Pasak vaistininkės, jei strijoms nebuvo leista surandėti, daugeliui moterų pabalę ruoželiai tampa vos matomi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)