Geležis + vitaminas C. Geležies pasisavinimą gerina vitaminas C. Todėl produktus, turinčius geležies (mėsa, jūros gėrybės, ankštiniai, žalios lapinės daržovės ir kt.), rekomenduojama valgyti su produktais, kuriuose yra vitamino C (citrusiniai vaisiai, braškės, paprikos, kiviai ir kt.). Pavyzdžiui, špinatų kokteilis su braškėmis, avinžirnių ir paprikų troškinys, jūros gėrybių salotos su citrinos sultimis ir pan.

Likopenas + gerieji riebalai. Likopenas – tai karotinoidas, turintis specifinių biologinių ypatybių. Ši medžiaga nudažo vaisius ir daržoves raudona, oranžine arba geltona spalva. Daugiausia likopeno yra pomidoruose, greipfrutuose, papajose, arbūzuose, raudonuosiuose pipiruose. Pažymėtina tai, kad likopenas – puikus antioksidantas, saugantis nuo vėžio. Šios medžiagos pasisavinimą gerina riebalai, nes būtent juose likopenas tirpsta. Ohio universitete atliktų tyrimų duomenimis, valgant pomidorus kartu su avokadais, likopeno pasisavinama 4 su puse karto daugiau nei valgant vienus pomidorus. Taigi, tinkami deriniai būtų pomidorų salotos su alyvų aliejumi arba avokadais, raudonųjų pipirų padažas su anakardžiais ir pan.

Sulforafanas + selenas. Sulforafanas yra organosulfitinis junginys, turintis priešvėžinių, antidiabetinių ir antimikrobinių savybių. Selenas svarbus imuninei sistemai, normaliai skydliaukės veiklai, tinkamai plaukų ir nagų būklei bei apsaugai nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Sulforano yra brokoliuose, briuselio kopūstuose, kopūstuose. Seleno – žuvyje, mėsoje, kiaušiniuose, riešutuose.

Tyrimai rodo, kas šios medžiagos, vartojamos kartu, pasisavinamos iki keturių kartų geriau. Tinkami deriniai: kiaušinienė su brokoliais, kopūstų ir mėsos troškinys ir kt.

Folio rūgštis ir vitaminas B12. Daugiausia folio rūgšties turi žalios spalvos daržovės ir kviečių gemalai. Šio vitamino yra špinatuose, brokoliuose, avokaduose, petražolėse, salotų lapuose, graikiniuose riešutuose, jautienos kepenyse, pupelėse. Vitamino B12 šaltiniai yra mėsa, jūros gėrybės, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai. Atsižvelgiant į tai, rekomenduojama kartu valgyti kiaušinius su špinatais ar brokoliais, jūros gėrybes ar mėsą su salotomis.

Derinkite maistą pagal pateiktas rekomendacijas ir gaukite maksimalios naudos.