Sveika gyvensena – viena iš labiausiai afišuojamų temų šiomis dienomis. Straipsniai, TV laidos, žinomų žmonių ir „influencerių“ mintys mirga žydrajame ekrane ir bando tau įteigti patį tinkamiausią kelią bandant surasti kažkur pamestą imunitetą ar po šiltu apsauginiu sluoksniu užkastus kūno linkius.

Taigi mano kelias nebuvo toks, kai susergi sunkia liga ir tau atsiveria sveikos gyvensenos panacėja ar priaugi 20 kg ir supranti, kad vis dėlto šaldytuvas yra labiau tavo priešas nei geriausias draugas.

Net nuo mokyklos laikų buvau tas žmogus, kuris su mielu noru skaitydavo apie mityba, vitaminus, mineralus ir t. t. Dauguma maisto produktų vertinau per sveikos gyvensenos prizmę ir lengvai galėjau pasakytų jų naudą ar žalą organizmui.

Bet, kaip sakoma, kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių. Taigi, iš per didelio žinojimo po truputėlį tapau gydytojų duris bevarstantis gyventojas. Grybelinės, bakterinės ir visokios kitokios infekcijos: nežinia iš kur, kodėl ir kaip. Gydytojai skėsčiodavo rankomis ir apibendrinus pasakydavo: imunitetas, mityba, stresas, sportas. Kaip ir viskas aišku, bet na hmmm.... juk mano gyvenime sveikos gyvensenos ir taip apstu.

Taip prasidėjo dar stipresnis savęs saugojimas: braukiam cukrų ir baltus miltus iš savo gyvenimo!!! Tampi pikta, irzli, o aplinkiniai žiauriai džiaugiasi tavo besikeičiančiomis nuotaikomis ir zyzimu: „ne, jokio torto, juk man NEGALIMA“.

Na, o ką tada valgai? O valgai tik tai, kas yra moksliškai pagrįsta, kad suteikia tau kokios nors naudos, ar gal labiau – turėtų suteikti. Sunku pasakyti, kiek laiko aš taip saugojausi, o įdomių ligų ratas vis plėtėsi.

Laimei, kažkada ateina ta diena, kai supranti, kad noras pasidaryti kokteilį iš česnako, imbiero, ciberžolės ir kitų stebuklingų augalų ar suvalgyti visą brokolio galvą, apibarstytą chia sėklomis, nėra normalu. Ir pagaliau supranti, kad vis dėlto tai, ką darei, visai nepanašu į sveiką gyvenseną, veikiau į organizmo alinimą.

Taigi aš savo sveiko gyvenimo kelio pradėjau ieškoti iš nemokėjimo suprasti, kas iš tikrųjų yra sveika gyvensena. Šio kelio vis dar ieškau ir, manau, ieškosiu visą gyvenimą, nes kaip ir mes nestovim vienoje vietoje, taip ir mūsų požiūris, kas yra sveika gyvensena, ir jo išpildymas keičiasi.

Agnė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)