Jeigu nežinote, kas ta smegenų aneurizma, tai turėtumėte žinoti, kad iš esmės tai kraujagyslė jūsų smegenyse, kuri yra ant plyšimo ribos. „Paprasčiau sakant, tai silpnoji vieta smegenų kraujagyslėje, – aiškina Mount Sinai ligoninės Niujorke Reabilitacijos inovacijų skyriaus vadovas Davidas Putrino. – Kai kraujas teka šia kraujagysle smegenyse, silpnoji vieta pradeda pūstis tarsi balionas ir atrodo tarsi ant šakos kabanti uoga.“

Laimei, dauguma atvejų aneurizma taip ir netrūksta, bei nepasireiškia jokie simptomai. Tačiau kai tai nutinka, situacija tampa išties rimta. Kaip teigia Didžiosios Britanijos Aneurizmos fondas, apie 40 procentų trūkimų baigiasi mirtimi. Kitais atvejais stipriai pažeidžiamos smegenys ir jeigu skubiai nesuteikiamas gydymas, galimos neurologinės problemos.

„Kalbant apie išgyvenamumą ir mažesnius neurologinius padarinius po trūkimo, svarbiausias veiksnys yra laikas“, – sako D. Putrino.

Štai septyni smegenų aneurizmos simptomai, kuriuos turite žinoti, kad galėtumėte greitai veikti ir išlikti sveiki.

1. Stipriausias gyvenime kada nors patirtas galvos skausmas

„Dauguma išgyvenusių aneurizmos trūkimą vėliau pasakoja, kad patyrė stipriausią gyvenime galvos skausmą, – pasakoja D. Putrino. – Tad jeigu patiriate labai staigų ir stiprų galvos skausmą, kai vieną minutę jaučiatės gerai, o kitą minutę apima nepakeliamas skausmas, labai dažnai tai yra pirmasis trūkimo požymis.“

Jeigu jaučiate tokį galvos skausmą, kokio niekada anksčiau nepatyrėte, skubiai skambinkite greitosios medicinos pagalbos telefonu.

2. Pykinimas ir vėmimas

Kai trūkus aneurizmai kraujas užpildo subarachnoidinę ertmę, pradedamos spausti smegenys toje kaukolės vietoje, kur prasideda nugaros smegenys ir smegenų kamienas. Pasak D. Putrino, smegenų kamienas kontroliuoja virškinimą ir kvėpavimą, todėl galimas galvos svaigimas, pykinimas ir vėmimas.

Žinoma, galite jausti pykinimą ir vemti dėl daugybės priežasčių, tačiau jeigu tai pasireiškia su kitais čia išvardintais smegenų aneurizmos simptomais, patariama skubiai kreiptis į greitosios medicinos pagalbos specialistus.

3. Keistai nelankstus kaklas

D. Putrino atkreipia dėmesį, kad nelankstus, nepajudinamas ir skausmingas kaklas yra dar vienas trūkusios aneurizmos požymis. „Aplink smegenų kamieną yra visa eilė nervų, kurie kontroliuoja kaklo judesius. Kadangi čia susiformuoja didelis spaudimas, jie tampa vienais pirmųjų nervų, susijusių su judėjimu, kurie paveikiami“, – įspėja jis ir priduria, kad jeigu jaučiate nepakeliamą kaklo skausmą, taip pat skambinkite skubios pagalbos telefonu.

4. Veido dilgčiojimas ir nukaręs veidas

Lygiai taip pat smegenų kamiene yra ir kaukolės nervai. Jeigu trūksta aneurizma, jie spaudžiami ir pradeda dilgčioti veidą ar jis paralyžiuojamas. „Stebėkite, ar nenukaro veidas“, – įspėja D. Putrino.

Nors tiesa, kad kai kurie insulto ir smegenų aneurizmos požymiai panašūs, abiem atvejais yra būtinas skubus medicininis gydymas, tad iškart kreipkitės skubios pagalbos.

5. Neaiškus regėjimas ar dvigubas vaizdas

Kai aneurizma pradeda kraujuoti ar trūksta, paveikiamas ir regėjimas. Smegenų kamienas spaudžiamas, todėl paveikiamas akių kontrolės centras. Dėl to vaizdas gali tapti neryškus ar dvigubas, gali pasireikšti jautrumas šviesai.

„Jeigu pastebėsite šiuos simptomus po baisaus galvos skausmo, o paskui galbūt ims pykinti, tai reiškia, kad neurologiškai kažkas negerai“, – įspėja medikas.

6. Traukuliai

Jeigu kažkas patiria traukulius, tai taip pat gali būti trūkusios aneurizmos požymis. „Traukuliai pasireiškia tada, kai kaukolę užpildo kraujas ir smegenys pradedamos spausti iš daugiau nei vienos pusės, – toliau aiškina D. Putrino. – Kai vienu metu reaguoja daugybė smegenų sričių, tai sukelia traukulius.“

Akivaizdu, jeigu jūs ar kažkas kitas patiria traukulius (ir tai nėra būdinga kaip, pavyzdžiui, sergant epilepsija), iškart kvieskite medikus.

7. Girdėjote garsų pokštelėjimą

Kai kurie aneurizmos trūkimą išgyvenę pacientai prisimena, kad prieš stiprų galvos skausmą jie girdėjo garsų pokštelėjimą, kuris, kaip manoma, ir yra sprogimo pojūtis. „Esu tai girdėjęs, ir gali būti, kad žmonės jaučia didelį spaudimo padidėjimą uždaroje kaukolės ertmėje, – sako D. Putrino. – Nors faktinio didelio garso neturėtų būti, nes tai minkštieji audiniai.“

Vis dėlto, išgirdus kažkokį garsą, o vėliau užėjus galvos skausmui, galima tai traktuoti kaip aneurizmos požymį ir būtina kuo greičiau kreiptis į medikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)