Tokios žvaigždės kaip Kelly Clarkson ir Shaquille’as O’Nealas priėmė šį iššūkį, kuriuo siekiama didinti sąmoningumą ir rinkti lėšas neurodegeneracinių ligų gydymui. Tačiau kol stebėjome juos bandančius sukramtyti aitriąsias paprikas, galvoje sukosi klausimas: dėl ko aitriosios paprikos tokios aštrios ir ar saugu jas valgyti? Į šiuos klausimus atsakys mitybos specialistė Wendy Bazilian.

Dėl ko jos tokios aštrios?

Pagrindinis junginys, suteikiantis aitriosioms paprikoms išskirtinį jų bruožą – kapsicinu vadinamas fitonutrientas. „Kapsicinas veikia skonio receptorius, kurie nustato temperatūrą, ir siunčia smegenims signalus apie aitrų karštį“, – aiškina mitybos specialistė, parašiusi knygą „Eat Clean, Stay Lean“.

Tai, kiek paprikos aitrumas degina, susiję su joje esančios kapsicino kiekiu. Jeigu norite išsiaiškinti, kokio aštrumo yra konkrečios aitriosios paprikos, galite panagrinėti Skovilio skalę, kurioje, priklausomai nuo kapsicino koncentracijos, suklasifikuotos įvairios jų rūšys.

Aitriųjų paprikų valgymo pavojai

„Tai, kad aitriosios paprikos gali fiziškai pažeisti stemplę ar liežuvį, yra šiek tiek mitas, – ramina W. Bazilian. – Tačiau tai nereiškia, kad deginantis maistas nekelia jokio pavojaus. Kodėl? Kai valgome labai aitrias paprikas, smegenys gauna „skausmo“ signalus, dėl jo gali sutrikti skrandžio veikla, prasidėti pykinimas ar vėmimas.“

Skrandis reaguoja taip, tarsi būtume suvalgę toksinę medžiagą, ir daro viską, kad būtų pašalinta tai, ką ką tik suvalgėte, tai yra, aitriąsias paprikas. „Jei prasideda vėmimas, iš skrandžio atkeliavusi rūgštis gali sudirginti stemplę“, – aiškina W. Bazilian.

Priklausomai nuo paprikos aitrumo, šis dirginimas gali rimtai pakenkti. 2016 metų spalį vienas vyras iš tikrųjų savo stemplėje pradegino skylę, kai per valgymo varžybas suvalgė pačių aitriausių paprikų. Kitos galimos reakcijos į itin aitrias paprikas – sustingimas ir kvėpavimo sutrikimai.

Aitriųjų paprikų nauda sveikatai

Tačiau viskas nėra taip blogai. Pasirodo, aitriosios paprikos gali ir teigiamai veikti sveikatą. Tyrimai rodo, kad kai kurie daug kapsicino turintys ingredientai, tokie kaip Kajeno paprikos, gali padėti mesti svorį, mat pažaboja apetitą ir paskatina organizmo gebėjimą deginti kalorijas.

Negana to, paaiškėjo, kad Kajeno paprikos padeda išgydyti sinusus, sumažinti skausmą ir sustabdyti kai kurių bakterijų augimą. Tad jeigu norite pasinaudoti šiais privalumais, rinkitės tas paprikų rūšis, kurios nėra pernelyg aukštai Skovilio skalėje, ir vartokite jas ne vienas, o kaip skanių patiekalų ingredientus.

„Tokiu būdu poveikis liežuviui, stemplei ir skrandžiui sumažėja“, – sako W. Bazilian.

Ir jeigu planuojate dalyvauti aitriųjų paprikų valgymo varžybose ar priimti aitriųjų paprikų iššūkį, prisiminkite štai ką: kai vartojame maistą, kuris nekelia mums apetito, ir darome tai neprotingais kiekiais, nepalankių padarinių ir diskomforto tikimybė tampa labai reali.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)