Jei žmogus sveikas, darbą kasa atlieka be priekaištų ir visas tenkančias užduotis įvykdo nepastebimai. Deja, jei kyla nesklandumų, poveikis bus daromas visam organizmui, rašo womenshealthmag.com. Remiantis JAV Nacionalinio vėžio instituto (NCI) pateikiamais duomenimis, vos mažiau nei 2 proc. žmonių gyvenime bus diagnozuotas kasos vėžys. Dažniausiai šią neguodžiančią diagnozę išgirsta vyresni nei 60 metų asmenys, tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kai kasos vėžiu serga į trečiąją ar ketvirtąją dešimtį įžengę jauni žmonės.

Neguodžia ir tai, kad kasos vėžys – tai viena daugiausiai mirčių sukeliančių vėžio rūšių. Kaip bebūtų gaila, praėjus penkeriems metams po to, kai išgirsta šią diagnozę, gyvi lieka tik 8 proc. pacientų. Turbūt esminė tokios liūdnos realybės priežastis ta, kad šią ligą diagnozuoti ankstyvose stadijose, kai ji dar gali būti išgydoma, sudėtinga. Be to, kasa yra tikra slapukė, todėl ankstyvuoju laikotarpiu navikai neretai lieka nepastebėti, žmonės linkę simptomus ignoruoti ar jų nė nepastebi, o kai imama nerimauti, kasos vėžys būna jau išplitęs į kitus organus.

Anot gastroenterologo ir chirurgo Antono Bilchiko iš Kalifornijoje esančio John Wayne Cancer instituto, labai svarbu įsiminti kasos vėžio simptomus ir su jais susidūrus situaciją vertinti rimtai. „Pastebiu, kad moterys linkusios laukti ir kreipiasi į gydytoją tik tada, kai simptomai jau yra labai stiprūs. Vis tik svarbu žinoti, kad mirtingumas nuo kasos vėžio labai didelis, todėl rizikuoti tikrai nevertėtų. – patikino jis. – Jei tenka patirti šių simptomų, kreipkitės į gydytoją. Tai nėra juokai, geriau pasikonsultuoti be reikalo nei nepastebėti vėžio.“

Štai dažniausiai pasireiškiantys kasos vėžio simptomai, kuriuos būtina įsiminti.

1. Pageltusios akys ir oda

Gelstantys akių obuoliai ir akys niekada nieko gero nežada. Toks organizmo siunčiamas ženklas gali liudyti apie alkoholizmą, kepenų nepakankamumą ar kasos vėžį. Šis simptomas pasireiškia, nes didelė dalis kasos auglių pradeda formuotis greta tulžies latakų esančioje kasos dalyje.

Net ir nedideli augliai gali daryti spaudimą ir blokuoti tulžies latakus, iš kurių tulžis turėtų keliauti iš kepenų ir tulžies pūslės per kasą į plonąją žarną. Viena iš tulžies pūslei tenkančių užduočių – pašalinti bilirubiną, natūraliai susidarantį raudonųjų kraujo kūnelių skilimo produktą. Jei tulžies pūslė savo darbo tinkamai neatlieka, dėl bilirubino pertekliaus žmogus suserga gelta, akių obuoliai tampa gelsvi. Taigi nepriklausomai nuo priežasties šio simptomo ignoruoti negalima.

2. Atrodote lyg keturis mėnesius nėščia

Persivalgius pilvo pūtimas beveik neišvengiamas, tačiau jei išsipūtę jaučiatės toli gražu ne vieną dieną, vertėtų susirūpinti. Anot A. Bilchiko, dėl augančių kasos navikų vizualiai gali padidėti ir pilvas. Šį simptomą moterys dažniausiai pastebi, tačiau į medikus vis tik nėra linkusios kreiptis, nes išsipūtęs pilvas joms neatrodo pakankamai svari priežastis sunerimti. Vis dėlto specialistai rekomenduoja neprarasti budrumo. Labai tikėtina, kad pilvas pučiasi dėl kitų priežasčių, tačiau geriau imtis perteklinių atsargumo priemonių nei vėliau gailėtis.

3. Dingęs apetitas

Apetito nebuvimas – dar vienas ankstyvosiose stadijose pasireiškiantis kasos vėžio simptomas. Kadangi sergant šia liga navikai auga pilvo ertmėje, daromas spaudimas greta esantiems organams, įskaitant ir skrandį. Dėl šios priežasties juntamas šleikštulys ar apima sotumo jausmas, nors jau kelias valandas nieko nevalgėte. Maža to, valgant gali būti juntami skausmai.

4. Svoris krenta savaime

Dėl apetito nebuvimo neišvengiamai pasireiškia ir staigus svorio mažėjimas, paprastai apibrėžiamas kaip daugiau nei 5 proc. kūno svorio praradimas per 6-12 mėnesių periodą. „Jei svorio mažėjimas neturi jokio kito paaiškinimo, vertėtų apsilankyti pas gydytoją“, - rekomendavo A. Bilchikas.

5. Skausmas apatinėje nugaros dalyje

Augant kasos navikui spaudimas daromas ne tik vidaus organams, bet ir apatinei kūno daliai bei nugaros raumenims. Dėl šios priežasties ima varginti nuolatinis bukas skausmas. Kadangi didelei daliai moterų labai gerai pažįstami mėnesinių skausmai, jos linkusios vertinti šiuos simptomus ramiai. Kaip gi sužinoti, ar nemalonūs pojūčiai apatinėje nugaros dalyje susiję su PMS, mankštinimosi pertekliumi ar vis tik tai yra kur kas rimtesnė problema? Jei skausmas vargina nuolat, t. y. neišnyksta pasibaigus mėnesinėms, nevertėtų jo ignoruoti.

6. Šlapimo spalva primena arbatą

Tamsios spalvos šlapimas – ne tik dehidratacijos ženklas, bet dar ir labai ankstyvas geltos simptomas, kurį nesudėtinga pastebėti. Remiantis „The American Cancer Society“ pateikiama informacija, dėl susidariusio naviko išskiriama mažiau tulžies, bilirubino lygis kraujyje padidėja, o šlapimas pasirado rudos spalvos. Jei padidinus suvartojamo vandens kiekį šlapimas neatgauna šviesaus limonado atspalvio, laikas pasitikrinti sveikatą, nes gelta – vienas ankstyviausių kasos vėžio signalų.

7. Vargina niežulys

Visą kūną apimantis odos niežulys – taip pat ankstyvas geltos ir kasos vėžio simptomas. Kadangi bilirubinas kaupiasi odoje, niežulys pasireiškia anksčiau, nei oda pradeda gelsti. „Esu turėjęs pacientų, kurie ateina ir sako, kad štai šitą vietą labai niežti, o pakėlus drabužius galima pamatyti, kad oda jau ima gelsti.“ – pasakojo A. Bilchikas. Taigi jei odos niežulys nesusijęs su jokiu kitu sveikatos sutrikimu, pavyzdžiui, bičių įkandimais ar alergine reakcija, nepadeda net ir pats geriausias losjonas, laikas kreiptis į medikus.

8. Keistos išmatos

Pilkšvos, labai šviesios ar labai lipnios išmatos nežada nieko gero. Vėl gi tai susiję su bilirubinu. Įprastinėmis aplinkybėmis ši medžiaga pašalinama per žarnyną tuštinantis. Būtent bilirubinas nudažo išmatas joms būdinga tamsiai ruda spalva. Jei tulžies dėl ją blokuojančio naviko išskiriama nepakankamai, bilirubinas nėra pašalinamas tuštinantis ir lieka organizme. Dėl šios priežasties pasikeičia išmatų spalva ir tekstūra. Viena iš galimų priežasčių – auglys kasoje, tačiau gali būti ir kitų, pavyzdžiui, kepenų ligos ar žarnyno infekcijos. Taigi būtina vykti pas gydytoją, jei išmatos akivaizdžiai pakito.

9. Pilvo skausmai

Nors gali atrodyti, kad lankytis pas gydytoją ir skųstis pilvo skausmais yra vaikiška, neaiškios kilmės pilvo skausmas yra ankstyvas kasos vėžio simptomas. Kadangi kasos vieta – už skrandžio, dėl auglio gali varginti nuolatiniai prislopinti pilvo skausmai, pasireiškiantys nepriklausomai nuo vartoto maisto.

10. Iš esmės prasta savijauta

Liūdna, tačiau kai simptomai tampa akivaizdūs ir apibrėžti, kasos vėžiu sergančio asmens prognozės jau būna neguodžiančios. Anot A. Bilchiko, norint ligos gydymo imtis anksti, būtina atkreipti dėmesį net ir į labai nežymius simptomus, įskaitant bendrą negerumą, kuris tęsiasi ilgiau nei savaitę ar dvi ir nėra susijęs su jokia akivaizdžia priežastimi, pavyzdžiui, gripu. Svarbu nepamiršti, kad visada geriau papildomą kartą pasitikrinti sveikatą nei vėliau gailėtis, kad buvo praleistas esminis momentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)