Daugiausia sportuojančių pirmadieniais, mažiausiai – šeštadieniais

Sveikatingumo klubų „Impuls“ tinklo duomenimis, didžiausi klientų srautai klubuose būna pirmadieniais ir trečiadieniais. Kaip pastebi šių klubų tinklo vadovas Antanas Sakalauskas, būtent nuo pirmadienio dažnas iš mūsų pasižadame pradėti sportuoti, laikytis dietos ar mesti rūkyti. „Pirmadienis yra ne tik darbingiausia, bet kartu ir viena iš emociškai sunkiausių savaitės dienų. Jaučiame pareigą grįžti prie nebaigtų ir pradėti naujus darbus. Su sportu yra lygiai taip pat: pirmadienis tampa tam tikru startu, todėl tądien sportuoti susirenka ypač daug klientų. Antradienį pailsėję, jie vėl į sporto salę sugrįžta trečiadienį“, – klientų įpročiais pranešime spaudai dalinasi tinklo vadovas.

Nors sporto specialistai rekomenduoja sportuoti bent tris kartus per savaitę, deja, penktadienį klientų srautai sumažėja, o mažiausiai žmonių apsilanko šeštadieniais. „Ši diena yra pirmoji poilsio diena, todėl daug kas sau leidžia pailsėti ir fiziškai. Sekmadienį sportuojančių vėl pradeda daugėti, sugrįžę po savaitgalio išvykų jie nori pasportuoti ir pasiruošti naujos savaitės pradžiai“, – teigia A. Sakalauskas.

Kartu jis pabrėžia, kad šeštadieniai ir sekmadieniai labai tinka tiems žmonėms, kurie nori pasijausti taip, tarsi sporto salė būtų skirta tik jiems asmeniškai.

Vieną dieną sportuoja, kitą – ilsisi

Sporte, kaip ir kitose srityse, patartina laikytis saiko, todėl rekomenduojama sportuoti 3–4 kartus per savaitę, antraip gali nukentėti ne tiek kūnas, kiek ir motyvacija. Pasak tinklo vadovo, sveikatingumo klubų lankytojus, kurie yra nusprendę sportuoti kas antrą dieną, laisvomis nuo sporto dienomis galima sutikti besikaitinančius pirtyse ar plaukiojančius baseine.

„Matome, kaip su kiekvienais metais didėja žmonių dėmesys gerai savijautai. Vis daugiau jų supranta, kad svarbu ne tik aktyviai judėti, bet po sporto leisti kūnui atsipalaiduoti. Baseino ir pirčių zonos tam padeda labiausiai“, – tikina A. Sakalauskas.

Kalbant apie paros laiką, intensyviausiai lietuviai sportuoja vakarais. Didžiausią įtaką tam daro gyvenimo tempas ir darbo grafikas. Pats aktyviausias laikas sveikatingumo klubuose „Impuls“ yra nuo 17.30 iki maždaug 20 valandos. Klientai čia atvyksta po darbų išsikrauti, išlieti susikaupusią įtampą. Taip pat aktyvus laikas – nuo 7 valandos ryto, nes kai kurie klientai mėgsta naują dieną pradėti nuo sporto, o tai garantuoja energiją visai likusiai dienai. Populiaru sportuoti ir per pietų pertrauką – nuo maždaug 12 valandos. Kitomis valandomis dėl savo dienos ritmo ir užimtumo sportuoja studentai, senjorai ir mažus vaikus auginančios šeimos.

Amžinas klausimas – sportuoti ryte ar vakare?

Vis dėlto sveikatingumo klubų tinklo vadovas tikina, kad nei savaitės dienos, nei paros laikas sporto kokybei didelės įtakos neturi – svarbu kiti veiksniai. Sportas privalo derėti su miego režimu ir organizmo aktyvumu pagal žmogaus dienotvarkę.

„Visų pirma, organizmas turi būti pabudęs. Antra, prieš sportuojant geriausia, kad būtumėte papusryčiavęs, idealu – jei dar spėjote suvalgyti užkandį. Aš, pavyzdžiui, sportuoju apie pietus, kai jau būnu pavalgęs pusryčius ir suvalgęs priešpiečius, o po jų būna praėję mažiausiai 1,5 valandos. Tokiu būdu organizmas turi pakankamai energijos ir maisto medžiagų raumenims formuoti – priklauso nuo to, kokie jūsų tikslai. Kitaip tariant, prieš sportą organizmas privalo būti pailsėjęs, atsibudęs ir užkrautas“, – paaiškina A. Sakalauskas.

Žinoma, fizinio aktyvumo ir sveikos gyvensenos įpročių išsiugdymui reikia laiko. Svarbu pradėti nuo mažų dalykų, kurie paskatins ir motyvuos siekti užsibrėžtų tikslų. Vandens stiklinė ir košė pusryčiams, rytinė mankšta ir daugiau fizinio aktyvumo lauke – atrodytų paprasti, kasdieniai veiksmai, bet jie padeda siekti savo tikslo ir stengtis toliau. Kitas žingsnis – po truputi didinti fizinį aktyvumą, išbandyti įvairias grupines treniruotes, o siekiantiems dar ambicingesnių tikslų – sportuoti su asmeniniu treneriu. Taip netruksite pastebėti, kaip sportas taps įpročiu, o su juo ateis išoriniai pokyčiai, bei pagerėjusi psichologinė savijauta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)