Kas gi iš tikrųjų yra tos širdies ligos? Šis platus terminas apima bet kuriuos žmogaus širdyje vykstančius nesklandumus, toli gražu ne vien tik širdies smūgio atvejus. „Širdies ligos dažniausiai būna susijusios su užsikimšusiomis arterijomis – ateroskleroze“, – teigė Suzanne Steinbaum iš Lenox Hill ligoninės Niujorke, viena iš „The Global Nutrition and Health Alliance“ įkūrėjų.

Be arterijų, dar svarbūs ir širdies vožtuvai, kurie gali būti sandarūs arba ne. Ne ką mažiau reikšmingas ir širdies ritmas, kuris gali būti per greitas, per lėtas ar su papildomais dūžiais, rašo womenshealthmag.com. Galiausiai svarbu akcentuoti miokardą (širdies raumenį) ir perikardą (širdies dangalą), kuriuos gali paveikti uždegimas, jie gali būti per stori ar per ploni.

Tiesą pasakius, problemų, susijusių su širdimi, gali būti nemažai. Vis dėlto realybėje širdies būklės ne visada yra tokios dramatiškos ir netikėtai pasireiškiančios, kaip pateikiama televizijoje ir filmuose. Anot S. Steinbaum, dalis moterų gali nė nepastebėti širdies ligų simptomų, kol neištinka širdies smūgis. Maža to, dauguma nė nežino, į ką būtina atkreipti dėmesį ir ko baimintis.

Štai 5 širdies ligų simptomai, kurių jokiais būdais nederėtų ignoruoti.

1. Oro trūkumas

Kai pritrūksta oro lipant laiptais, tenka susimąstyti apie poreikį daugiau dėmesio skirti mankštinimuisi. Vis dėlto oro trūkumas gali būti ir širdies ligų simptomas. „Tai susiję su deguonies paskirstymu“, – teigė specialistė aiškindama, kad su šios srities ligomis susiduriančių asmenų širdis patiria sunkumų, kai tenka organizmą aprūpinti krauju. Dėl šios priežasties aplanko jausmas, lyg būtų sudėtinga įkvėpti.

Širdies ligai progresuojant kvėpavimo problemos gali padidėti tiek, kad net ir gulėjimas lovoje jau nebepadeda. Anot S. Steinbaum, tokiais atvejais oro srautas tampa pernelyg ribotas. Jei patiriate oro trūkumo problemą, kuri nėra gydoma vartojant priešalerginius ar kitokius gydytojo rekomenduotus vaistus, laikas pagalvoti apie galimas širdies problemas.

2. Sunkumas krūtinėje

S. Steinbaum teigė, kad kaip ir oro trūkumas, skausmas ar diskomfortas krūtinėje, dar žinomas krūtinės anginos pavadinimu, – vienas dažniausiai pasitaikančių širdies ligų simptomų. Skausmas kyla dėl nepakankamai gerai deguonimi aprūpintos širdies.

Nemalonūs pojūčiai gali pasireikšti krūtinės plote juntamu spaudimu, o kartais jausmas primena skrandžio veiklos sutrikimų atveju varginančius simptomus. Jei teko susidurti su panašiais pojūčiais ir kito paaiškinimo nėra, derėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją ar netgi skubėti į ligoninės priimamąjį.

3. Kiti kūno skausmai

Vis dėlto dalis širdies ligomis sergančių moterų nepatiria jokių nemalonių pojūčių krūtinės plote, tačiau jas vargina pilvo skausmai. Dar kitoms, kaip teigia S. Steinbaum, skauda žandikaulį ar kaklą. Šiuos nespecifinius nemalonius pojūčius prie pačių įvairiausių skausmų dėl varginančių mėnesinių pripratusios moterys neretai linkusios ignoruoti. „Vis dėlto įprastą dieną staiga pastebėjusios simptomą, kuris kasdienę veiklą paverčia kur kas didesniu iššūkiu, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju.“ – įspėjo S. Steinbaum.

4. Rankų ir kojų tirpimas

Rankų ir kojų tirpimas ar silpnumas taip pat gali liudyti, kad galūnės nėra tinkamai aprūpinamos krauju ir deguonimi. Laikui bėgant dėl sutrikusios kraujotakos pažeidžiami nervai. Ši prognozė tikrai neguodžianti, nes viskas, ką jaučiame rankose ir kojose, susiję su nervų sistemos būkle. „Jei nėra jokios kitos priežasties, dėl kurios patiriamas skausmas ar nemalonūs pojūčiai, vertėtų pagalvoti apie širdį, – rekomendavo S. Steinbaum. – Geriau apsidrausti nei vėliau gailėtis.“

5. Stiprus širdies plakimas

Ar kada esate patyrę jausmą, lyg širdis tuoj iššoks lauk? Šis jausmas vadinamas aritmija. „Širdis plaka per greitai ar neritmingai, – paaiškino S. Steinbaum. – Jūs tai jaučiate, viskas paprasta.“ Širdies ligų varginami asmenys neretai susiduria su šiuo simptomu, būdingu širdies vožtuvų ar kitoms problemoms. Tiesa, ne visada aritmija yra širdies ligos simptomas. „Dažnai žmonės teigia šiuos pojūčius patiriantys prieš eidami miegoti ir jie ilgai netrunka. Dažnai tai būna susiję su per dideliu suvartotu kofeino ar vyno kiekiu, dehidratacija ar netgi stresu.“ – patikino S. Steinbaum.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)