„Atkreipti savo dėmesį į nugarą tik tuomet, kai jus pradeda kankinti skausmas, yra tas pats, kas sportuoti tik tuomet, kai priaugate 10 kg, ar maitintis sveikai tik tuomet, kai pakyla jūsų cholesterolis“, – sako A. Goodrich.

Tačiau chiropraktikai į nugaros skausmus žvelgia iš ilgalaikės perspektyvos ir pradeda ja rūpintis gerokai anksčiau, negu dauguma žmonių. Taigi svetainė womenshealthmag.com pasiteiravo profesionalų, kaip jie patys rūpinasi savo nugara, kad ateityje išvengtų skausmų.

Taigi vadovaukitės jų pavyzdžiu, kad visiems laikams išsivaduotumėte nuo nugaros skausmų.

Priešuždegiminė mityba

Kai kurie uždegiminiai procesai yra natūralūs, tačiau dėl to, kad valgome tiek daug uždegimus skatinančio maisto, dauguma žmonių yra per daug „užsidegę“, aiškino chiropraktai Elizabeth ir Erinas Andersonai iš „Twin Life Chiropractic“ klinikos. Uždegiminių procesų perteklius, be kitų veiksnių, stuburo slanksteliuose gali sukelti perteklinį spaudimą ir skausmą. Štai kodėl šie chiropraktikai valgo daug uždegimus slopinančių maisto produktų, įskaitant ciberžolę, imbierą ir bosveliją. Savo pacientus jie taip pat ragina gerti ciberžolės ir imbiero arbatą.

Tuo tarpu chiropraktikė Karen Erickson iš „Erickson Healing Arts“ stengiasi valgyti kuo daugiau daržovių, vaisių ir sveikųjų riebalų. Mėsos ji valgo minimaliai ir, jei įmanoma, renkasi žolę ėdusių galvijų mėsą.

Nors vienos „priešuždegiminės mitybos“ nėra, reikėtų vengti transriebalų, perdirbto maisto ir cukraus, kurie skatina uždegiminius procesus. „Mūsų mitybos įpročiai įtraukia mus į uždegimų ratą, todėl atsisakę uždegimus skatinančio maisto, galime sumažinti šių procesų mastą“, – teigė Erinas Andersonas.

Panašu, kad bent pusė žmonių turėtų atkreipti dėmesį į šį patarimą. Vienas tyrimas, paskelbtas žurnale „British Medical Journal“, nustatė, kad daugiau kaip 50 proc. amerikiečių maitinasi itin perdirbtu maistu.

Nerūkymas

Atsisakyti šio įpročio yra velniškai sunku, bet egzistuoja dar viena priežastis, kodėl reikėtų tai padaryti: žmonės, kurie rūko, tris kartus dažniau kenčia nuo lėtinių nugaros skausmų, negu tie, kurie nerūko.

Vienas tyrimas, kurį paskelbė „Human Brain Mapping“, parodė, kad rūkymas kenkia smegenų kanalams, susijusiems su skausmu, ir kad rūkoriai būna labiau linkę kentėti nuo nugaros skausmų, negu nerūkantieji. Štai kodėl chiropraktikė Sarah Cohen neima į rankas cigarečių ir stengiasi vengti netgi kitų žmonių išpučiamų dūmų. Laimė, minėta studija parodė, kad rūkyti metę žmonės iš karto pajunta, kad nugaros skausmai sumažėja. Taigi mesti rūkyti niekada nebus per vėlu.

Sportas

Daugelį nugaros ir kaklo problemų sukelia sėdimas gyvenimo būdas, sako chiropraktikė Ciara Cappo iš klinikos „Cappo Chiropractic & Sports Therapy“. Mes nejudame tiek, kiek turėtume, todėl pasmerkiame save mechaniniams stuburo ir laikysenos sutrikimams, sako ji. Štai kodėl C. Cappo kiekvieną dieną sportuoja ir atlieka pusiausvyros pratimus.

„Ilgalaikei nugaros ir kaklo skausmų profilaktikai rekomenduoju fizinius pratimus“, – teigia C. Cappo. Sportas padeda aktyvuoti kaklo bei nugaros raumenis ir skatina taisyklingą sąnarių judėjimą, aiškino ji.

„Stuburą stiprina visi pratimai, į kuriuos įtraukiama daug sąnarių. Tinka pritūpimai, „Mirties trauka“ (angl. deadlift), lentos pratimas (angl. plank), atsispaudimai su šuoliuku (angl. burpee). Jie sustiprina nugarą, o tai savo ruožtu užtikrina taisyklingą laikyseną ir padeda išvengti su laikysena susijusių nugaros ir kaklo skausmų“, – priduria chiropraktikas Jeffrey McNally iš „Brain Spine & Sport“.

Kad sustiprintų nugarą ir kūno pusiausvyrą, tiek J. McNally, tiek A. Goodrich, tiek S. Cohen reguliariai praktikuoja jogą. „Vos 10 minučių jogos per dieną gali padėti pajusti skirtumą“, – sakė S. Cohen.

Meditacija

Stresas labai kenkia nugarai. Jis skatina nervų dirglumą ir sukelia iškrypimus, aiškina A. Goodrich. Tačiau poros minučių meditacija yra efektyvus būdas sumažinti stresą, rodo apžvalga, kurią paskelbė Nacionalinis netradicinės ir integracinės medicinos centras (National Center for Complementary and Integrative Health). Štai kodėl A. Goodrich kiekvieną rytą medituoja.

„Aš tikiu, kad meditacija kartu su gera mityba ir sveiku sporto režimu užtikrina nugaros sveikatą ir leidžia oriai senėti“, – sakė ji.

Šiuo metu rasti minčių ramybę yra vis lengviau: jūs galite lankyti prabangią meditacijos studiją ar atsisiųsti meditacijos programėlę į savo telefoną. Tiesiog raskite meditacijos techniką, kuri jums patinka, ir praktikuokite ją bent 15 minučių per dieną, geriausia rytais, sako K. Erickson, kuri taip pat medituoja, kad ateityje jos nekamuotų nugaros skausmai.

Stuburo korekcijos

Tai akivaizdu, ar ne? Juk jie visi yra chiropraktikai! Manualinės korekcijos gali pagydyti problemas, kurių neįveikia fiziniai pratimai, poilsis ir karštas dušas, sako K. Erickson. Maža to, stuburo korekcijos numalšina skausmą, nes jos atveria nervines jungtis tarp smegenų bei stuburo ir tarp stuburo bei likusio kūno, aiškino dvyniai Andersonai. „Kai tik vienas iš mūsų pajunta nugaros ar kaklo skausmus, iš karto prašome manualinės terapijos“, – sakė jie.

Chiropraktikos gydytojas Christopheris Anselmi iš Specialiosios chirurgijos Integracinės priežiūros centro ligoninės taip pat naudojasi chiropraktinėmis korekcijomis, kai nori išsivaduoti nuo nugaros skausmų.

„Iš karto kreipiuosi į chiropraktikus, nes jie suteikia kūnui galimybę persirikiuoti. Ši terapija išlaisvina raumenų minkštuosius audinius nuo įtampos ir skausmo, o nervų sistemai suteikia galimybę funkcionuoti be trikdžių“, – teigė jis. Tačiau labai svarbu, kad po manualinių korekcijų, kai dingsta skausmas, jūs rastumėt režimą, kuris padėtų išvengti tolesnio paūmėjimo, pažymi jis. Tai gali būti ir reguliarūs vizitai pas chiropraktiką.

Nors šie pašnekovai gali būti šališki, viena apžvalga, pasirodžiusi žurnale „Annals of Internal Medicine“, parodė, kad chiropraktika yra viena efektyviausių nefarmakologinių priemonių, efektyviai gydančių lėtinį ir ūmų nugaros skausmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)