Aptarkime priežastis ligų, kurių galime išvengti. Kaip ir dėl ko šios ligos atsiranda?

Pirmiausia akcentuotina tai, kad aibė sveikatos sutrikimų išsivysto dėl dviejų priežasčių: alergijos aplinkos dirgikliams ir netoleruotinų maisto produktų vartojimo.

Pavyzdžiui, jei esate alergiškas dulkėms ir kasdien dirbate ar gyvenate aplinkoje su kilimine danga, spyruokliniais baldais, užuolaidomis, atviromis knygų ar dokumentų lentynomis, ilgainiui tai gali pasireikšti atsiradusia alergine sloga (rinitu), akių problemomis, dusuliu, nerimu, nepaaiškinama baime. Galiausiai gali išsivystyti bronchų astma ir depresija.

Kas įvyks, jei kreipsimės į pulmonologą astmos simptomams gydyti ir psichiatrą, kad išrašytų vaistų nuo depresijos, tačiau ir toliau dirbsime kenksmingoje aplinkoje? Organizmas galutinai išseks. Pasireikš „perdegimo sindromas“ ir atsitiesti bus labai sunku.

Alergijų skaičius pastaraisiais metais labai sparčiai auga. Alergija popieriui, popieriaus dulkėms, medžiui, lakui, cheminėms priemonėms ir t.t.– kas trečias profesinis susirgimas siejamas su alergine organizmo reakcija. Todėl atsiradus sutrikimams, kurių priežastis sunku paaiškinti, pirmutinė konsultacija turėtų būti gydytojo alergologo-imunologo.

Labai svarbu aptarti ne tik aplinkos veiksnius, bet ir maisto galimus kelti pavojus. Pakalbėkime apie netoleruotinus maisto produktus.

Maisto netoleravimas dažnai nesukelia jokių greitai pastebimų simptomų, o jei ir sukelia, jie gali pasireikšti net po 3 dienų, tad atsekti netoleruojamus maisto produktus be tyrimo yra labai sunku.

Tarkime, kad negalite vartoti pieno produktų ir juos vartojate. Ilgainiui gali išsivystyti astma, lydėti atopinis dermatitas, dirgliosios žarnos sindromas, dilgėlinė. Net ir su dermatologo pagalba gydant odos ligas, nenustojus vartoti pieno produktų, bėdos nedings.

Kiaušiniai sukelia tokius sveikatos sutrikimus kaip atopinis dermatitas, dilgėlinė. Kitas paplitęs simptomas yra alerginis rinitas (sloga, paburkusi nosis), kosėjimas ir galvos skausmas, migrena.

Kavos netoleravimą gali lydėti rėmuo, nemiga, gilios miego fazės sutrikimas, kamedonai, inkštirai.

Taigi netoleruojami produktai sukelia tiek išoriškai matomas, tiek nematomas problemas. Simptomus gali sukelti bet kurie jums netinkami produktai (pienas, kiaušiniai, glitimas, riešutai ir kt.).

Štai, pavyzdžiui, glitimas (baltymas, aptinkamas kviečiuose, miežiuose, rugiuose bei tarp jų auginamose avižose ir šių grūdų produktuose), sukelia itin daug sveikatos sutrikimų:

–žarnyno, skrandžio ir virškinimo problemos, tokios kaip dujų kaupimasis, pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, pilvo spazmai ir pan.;

–galvos skausmai/ migrena;

–nuotaikų pokyčiai;

–nerimas;

–neurologiniai sutrikimai;

–lėtinis nuovargis;

–geležies stokos anemija;

–sąnarių skausmai;

–svorio kritimas ar augimas;

–odos bėrimai /dilgėlinė;

–plaukų slinkimas;

–osteoporozė/ kaulų skausmai;

–augimo sulėtėjimas;

–depresija;

–autizmas;

–autoimuniniai sutrikimai;

–dirgliosios žarnos sindromas;

–maisto absorbcijos sutrikimas;

–potraukis cukrui;

–širdies ligos;

–vėžys.

Buvo manyta, kad glitimas pavojingas tik tiems, kurie jo netoleruoja – serga celiakija. Tačiau naujausi moksliniai tyrimai nurodo, kad šis baltymas vienodai pavojingas nepriklausomai nuo to, ar jis toleruojamas ar netoleruojamas. Net 40 proc. žmonių negali tinkamai perdirbti gliuteno, o likusiems 60 proc. jis gali vienaip ar kitaip pakenkti.

Taigi žmogaus organizmas yra vientisa sistema. Atsižvelgiant į tai, reikia suvokti ryšį tarp to, kokioje aplinkoje dirbame ir gyvename, kaip maitinamės, ir to, kokia yra mūsų sveikata. Siekiant optimalios sveikatos, privalu šalinti ne ligų pasekmes, o priežastis.