Kartais niežulys gali reikšti reakciją į dezodorantą ar muilą. Niežulį taip pat gali sukelti vabzdžių įgėlimai, grybelinės ar bakterinės infekcijos, hormonų pokyčiai nėštumo metu ar egzema. Retkarčiais tai gali būti ir krūties vėžio ženklas, rašo svetainė curejoy.com.

Dūrimas, kutenimas ar peršėjimas skatina norą kasytis ir gali erzinti. Tačiau guoskitės tuo faktu, kad tokie pojūčiai kankina beveik visus, nes pažastų regionas yra jautrus odos ligoms. Taip yra dėl to, kad pažastyse yra daug kraujagyslių, limfmazgių, prakaito liaukų ir mazgelių, nors iš paviršiaus juos slepia tik kelios odos raukšlės. Kraujagyslės užtikrina pažastyse šilumą, o dėl prakaito liaukų jos nuolat būna drėgnos. Tai idealios sąlygos niežuliui.

Tačiau rimtų priežasčių būgštavimams nėra. Kartais niežėti pažastis pradeda dėl tokios paprastos priežasties kaip drabužiai su siauromis rankovėmis, arba niežulį gali sukelti neteisinga pažastų skutimo technika, nėštumas, prasta higiena, bakterinės, grybelinės ar virusinės infekcijos. Retkarčiais tai gali liudyti tokias rimtas ligas kaip krūties vėžys ar psoriazė. Tačiau tokiu atveju niežulys nebus vienintelis jų simptomas. Štai pagrindinės priežastys, kodėl niežti pažastis.

1. Prasta higiena

Viena dažniausių pažastų niežulio priežasčių yra higienos stoka. Kai prakaitas susimaišo su nešvarumais, susidaro puiki terpė bakterijoms daugintis. Tai sukelia erzinantį niežulį, ypač jei gausiai prakaituojate.

Taigi reguliariai maudykitės ir kiekvieną dieną prauskite pažastis. Užuot naudoję rankšluostį, leiskite pažastims nudžiūti natūraliai. Tai padės išvengti niežulio ir diskomforto.

2. Neteisingas skutimasis

Pažastų skutimas neturėtų erzinti jūsų odos. Tačiau jei po dienos ar dviejų pajutote kokį nors diskomfortą, gali būti, kad jis kilo dėl to atšipusio skutimosi peiliuko ar neteisingos skutimosi technikos. Neteisingas skutimasis ne tik pažeidžia ir suerzina odos paviršių, bet ir padidina plaukelių folikulų jautrumą. Skutant pažastis, netyčia galite priversti plaukelius įaugti į odą. Tokiu atveju toje vietoje susidaro iškilus, raudonas spuogelis, keliantis niežėjimą.
Po skutimosi patrinkite pažastis ledo kubeliu. Iš karto po skutimosi nesitepkite dezodorantu.

3. Reakcija į tam tikras chemines medžiagas

Virtinė kasdienių priemonių turi alergenų. Dezodorantuose ir antiperspirantuose esantys alergenai taip pat gali sukelti nestiprų niežėjimą. Kai kurie iš šių produktų gali užkimšti prakaito liaukas, sukelti dermatologines reakcijas ir suerzinti odą. Naudokite tokį natūralų dezodorantą kaip obuolių vyno actas. Tiesiog pamirkykite vatos diskelį į vandeniu atskiestą obuolių actą ir patrinkite juo pažastis. Obuolių actas sunaikins bakterijas ir grybelius, neutralizuos kvapus ir užtikrins gaivą visai dienai.

4. Su nėštumu susiję pokyčiai

Kai kurias nėščias moteris ankstyvuoju, vėlyvuoju nėštumo metu ar net po nėštumo kankina niežėjimas pažastyse. Taip būna dėl hormoninių pokyčių kepenyse, kurie didina odos dirglumą. Egzema ar pūslinėlinė taip pat gali kelti pažastų niežėjimą, kuris nėštumo metu tik sustiprėja. Maža to, nėščios moterys būna linkusios sirgti grybelinėmis infekcijomis, kurios taip pat kelia niežulį.
Jei pažastyse kilo grybelinė infekcija, tepkite pažastis kokosų aliejumi ar alavijų geliu.

5. Infekcijos

Kartais pažastis pradeda niežėti dėl aplinkos pokyčių ar naujų vaistų vartojimo. Tačiau niežėjimą gali sukelti ir infekcijos. Kai kurios iš jų yra lengvai pagydomos.

Grybelinė infekcija yra labiausiai paplitusi medicininė pažastų niežėjimo priežastis. Į kokosų aliejų įlašinkite levandų ar arbatmedžio eterinio aliejaus ir tepkite juo pažastis.

Vabzdžių įgėlimai taip pat gali sukelti bėrimą ir niežulį. Įkandimo vietas patepkite šviežių bazilikų lapelių pasta. Jei pridėsite į ją kamparo, jis nuramins odą.

Pažastyse patinę limfmazgiai, rodantys, kad jūsų organizme tūno infekcija, taip pat gali sukelti niežėjimą.

6. Tam tikros ligos

Kai kurios ligos kelia niežėjimą ne tik pažastyse, bet ir kitose kūno vietose.

Hiperhidrozė, arba pernelyg gausus prakaitavimas, skatina intensyvų bakterijų dauginimąsi. Tokiu atveju reikia ne tik rūpintis higiena, bet ir gydytis.

Egzema, arba odos uždegimai, gali būti dar viena niežulio priežastis. Jei sergate egzema, taip pat pastebėsite bėrimus ir pleiskanojančią, sausą odą. Naudokite kokosų arba ricinos aliejų.
Psoriazė dažnai pasireiškia ties sulenkimų vietomis. Jei ja sergate, pažastyse pastebėsite žvynelius primenantį pleiskanojimą. Į savo vonios vandenį įberkite šiek tiek avižinių miltų.

Krūties vėžys kartais taip pat gali kelti niežulį. Tačiau jis turės ir kitų ryškesnių simptomų, pavyzdžiui, guzai krūtyse ar krūtų bei spenelių formos pokyčiai. Mažai tikėtina, kad pažastų niežulys bus vienintelis krūties vėžio ženklas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)