Kad nepakenktumėt patiekalo kokybei ir nepridarytumėt žalos savo sveikatai, venkite mikrobangų krosnelėje šildyti šiuos produktus:

1–3. Salierai, špinatai ir burokėliai

Dėl aukštos temperatūros šiose daržovėse esantys nitratai žmogui gali tapti nuodingi. Kai kurie mokslininkai teigia, kad jie netgi virsta kancerogeniniais. Taigi verčiau šių daržovių mikrobangų krosnelėje nešildykite.

4. Grybai

Šiuo atveju viskas yra kur kas paprasčiau: grybus reikia suvalgyti iš karto po paruošimo, nes naudingi jų baltymai pradeda irti jau nuo to momento, kai padarote pirmąjį pjūvį. Po kurio laiko jie gali sukelti sunkumo skrandyje pojūtį ir pilvo pūtimą, o pakartotinis grybų šildymas tik dar labiau pablogina situaciją.

5. Kiaušiniai

Šios baltymų bombos šildymas gali atlaisvinti toksinus, potencialiai kenkiančius virškinimo sistemai. Kaip ir grybų atveju, sunkumas skrandyje bus garantuotas. Dėl šios priežasties geruose restoranuose atsisakoma pašildyti jūsų užsakytą omletą ar kišą.

6. Bulvės

Su bulvėmis viskas kur kas sudėtingiau. Pasirodo, palikti šviežiai pagamintas bulves kambario temperatūroje nėra gera idėja. Dėl tokių sąlygų gali pradėti daugintis botulizmo bakterijos, kurias sunaikinti nėra lengva, ypač mikrobangų krosnelėje. Taigi bulves geriausia iš karto dėti į šaldytuvą. Šildyti jas reikėtų ant viryklės arba orkaitėje.

7. Ryžiai

Manote, kad su bulvėmis nėra nieko sudėtinga? Tuomet ryžiai jus tikrai nustebins. Didžiosios Britanijos Maisto kokybės standartų agentūra teigia, kad ryžiuose gali būti bakterijų, kurios sukelia apsinuodijimą maistu. Kadangi šių bakterijų sporų nepražudo netgi terminis apdorojimas, kambario temperatūroje paliktuose ryžiuose šių bakterijų dauginimasis tik paspartės. Šildymas jų taip pat nesunaikins. Taigi ryžius vertėtų arba iš karto suvalgyti, arba dėti į šaldytuvą ir vėliau valgyti šaltus. O, galbūt, jų reikėtų visai atsisakyti?

8. Vištiena

Jei atvėsusią vištieną pakartotinai šildysite, pasikeis jos baltyminė struktūra, o tai gali sukelti virškinimo negalavimų. Jei vis dėlto vištieną šildote, stenkitės, kad ji šiltų tolygiai, tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Mikrobangų krosnelės ne visada leidžia pasiekti tokį šildymo efektą. Taigi geriausiai vištieną šildyti „senamadiškai“ – keptuvėje.