Pirmiausia – šiek tiek informacijos apie dantų emalį. Kaip informuoja prevention.com, emalis – viršutinis dantų sluoksnis, kuris būna baltas arba baltas su žydru ar pilkšvu atspalviu, šiek tiek perregimas.

Klinikos Kalifornijoje „Breath Clinics“ įkūrėjas, odontologas, dantų chirurgas Haroldas Katzas aiškina, kad po emaliu yra kitas sluoksnis – dentinas, o jis yra gelsvas.

Laimė, įmanoma sustiprinti emalį, kad pro jį neprasišviestų dentinas, taip pat panaikinti nuo emalio maisto dėmes.

Šeši nauji įpročiai padės turėti baltus dantis:

1. Per dažnai skalaujate burną arba renkatės per daug rūgštingą skalavimo skystį

H. Katzo teigimu, dantims labai nepalanki terpė – sausa burna. Taip yra todėl, kad seilėse yra mineralų, fermentų ir deguonies dalelių, šis derinys palaiko burnoje neutralų pH, mažiną rūgštingumą, kuris nuėda dantų emalį. Seilės taip pat naikina bakterijas, trukdo susidaryti dėmėms ant emalio.

„Daugelis parduodamų burnos skalavimo skysčių labai rūgštingi, todėl dažnai jais skalaujant galima nutirpinti vertingą emalio sluoksnį“, – aiškina odontologas. Jei įpratote dažna skalauti burną, vertėtų keisti strategiją – dažniau išsivalykite dantis, reguliariai eikite nuimti dantų apnašų.

2. Valgote daug rūgščių vaisių ir daržovių

Dantų emalį gali nuėsdinti ir didelis kiekis rūgštaus maisto racione, įspėja H. Katzas. Tai – citrusiniai vaisiai ir jų sultys, ananasai, actas, gazuoti gėrimai, dalis sportinių (energinių) gėrimų, salotų padažai su actu.

Nesupraskite klaidingai – rūgščių produktų nereikia atsisakyti, tiesiog pavalgę gurkštelėkite vandens, pataria H. Katzas. Dažniau gurkšnokite vandens, kad nesusidarytų dėmių ant dantų, ypač pavalgius mėlynių, išgėrus juodosios arbatos ar raudonojo vyno.

3. Visą dieną gurkšnojate kavą

Nemažai tyrimų rodo, kad kava turi naudos sveikatai, tačiau dantims šis gėrimas pavojingas, teigia dantų chirurgė, klinikos „Friedman Dental Group” odontologė Katia Friedman.

„Jei kasdien išgeriate du–tris puodelius kavos, dantų emalis nuolat kontaktuoja su tepančią medžiaga“, – aiškino medikė. Kadangi emalis porėtas, dėmės gali įsigerti ir dantys pagels, jei reguliariai neskalausite ir nevalysite dantų.

K. Friedman pabrėžia – svarbu ne kavos kiekis, o gurkšnojimas. Galimi variantai – išgerti kavą greičiau arba gerti per šiaudelį, tada dėmes sukelianti medžiaga trumpiau bus burnoje.

4. Rūkote

Cigarečių ir pypkių tabake esantys chemikalai limpa prie emalio, todėl jis pagelsta, teigia K. Friedman. Kuo ilgiau rūkote, tuo labiau tai matosi.

Rūkymas siejamas ir su dantenų ligomis, ėduonies atsiradimu, burnos sausumu. Jei norite baltesnių, stipresnių dantų, neabejotinai laikas mesti rūkyti.

5. Atsainiai valotės dantis, nenaudojate tarpdančių siūlo

Jei neturite įpročio naudoti tarpdančių siūlą, pats metas jį išsiugdyti. K. Friedman teigimu, atsainiai valantis dantis, nenaudojant tarpdančių siūlo, ant emalio gali susidaryti apnašų (o nuo jų kyla ir dantenų ligos).

Apnašos plonina apsauginį sluoksnį, nuo bakterijų sankaupų dantys atrodo gelsvesni. Odontologės patarimas – kruopščiai valytis dantis namie ir bent kartą per metus nuimti apnašas odontologijos klinikoje.

6. Per stipriai šveičiate dantis šepetėliu

Būtina reguliariai valytis dantis, kita vertus, per stipriai spaudžiant šepetėlį ir pernelyg intensyviai juo trinant padarysite daugiau žalos nei naudos, įspėja Niujorke praktikuojantis odontologas, dantų chirurgas Mazenas Natouras. Tai ypač žalinga, jei dantų pastoje yra abrazyvių dalelių.

„Per dažnai arba per stipriai valant dantis gali nudilti plonas emalio sluoksnis, tada ims matytis dentinas“, – teigė M. Natouras.

Jei pastebėjote, kad dantys gelsta, pasitarkite su odontologu, kokių priemonių galima imtis, taip pat peržvelkite ir, jei reikia, keiskite įpročius, siūlo odontoloas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)