Plastinės chirurgijos specialistė Yael Halaas, kurios specializacija – plikimas, papasakojo, kas gi iš tikrųjų vyksta su plaukais ir kokios priemonės galimos šiam procesui suvaldyti.

Periodas nuo 20 iki 30 m.

Kažin ar būtų įmanoma rasti tokių, kurie paauglystėje ir įžengę į trečiąją dešimtį neeksperimentuoja su plaukais, pradedant pačių įvairiausių spalvų dažais ir baigiant plaukų tiesinimu, garbanų formavimu ir galybės produktų testavimu. Deja, kaip teigė Y. Halaas, yra ir blogų žinių – iš pirmo žvilgsnio smagūs eksperimentai neišvengiamai kenkia plaukams. Jei karščio plaukams formuoti būna per daug ar plaukų spalva keičiama itin dažnai, jie tampa išsausėję, trapūs, linkę lūžinėti.

Kaip teigė Y. Halaas, hormonai taip pat atlieka svarbų vaidmenį ir daro įtaką plaukų struktūrai šiame amžiuje. Jei skydliaukė savo darbą atlieka netinkamai (ši problema neretai vargina moteris), plaukai gali atrodyti nusilpę, ima slinkti, kur kas greičiau lūžinėja. Kita vertus, anot specialistės, nėštumas 20–30 m. ir nėštumo hormonai gali situaciją pagerinti ir sugrąžinti plaukams žvilgesį bei gyvybingumą.

Sprendimas. Jei manote, kad plaukai tapo plonesni dėl pernelyg aktyviai naudojamo plaukų džiovintuvo ar kitų plaukų formavimo prietaisų, kurie skleidžia karštį, problemos sprendimas šio gyvenimo tarpsniu elementarus. Tereikia leisti plaukams pailsėti nuo karščio, dažų, balinamųjų medžiagų ir jau po kelių savaičių pastebėsite, kad jų būklė pagerėjo. Rinkitės švelnų šampūną be sulfatų, naudokite kondicionierių, kad trinkdami jų nepažeistumėte. Jokiais būdais negalima pamiršti nuo karščio apsaugančios priemonės, kurią būtina naudoti prieš naudojant karštį skleidžiančius prietaisus ar formuojant garbanas.

„Labai svarbu plaukus apsaugoti nuo saulės. Nedaug žmonių prisimena apie galvos dangalus, tačiau juk tai yra paprasčiausias būdas apsaugoti plaukus nuo dar didesnių pažeidimų“, – rekomendacijomis dalinosi Y. Halaas. Gydytojas gali netgi skirti hormonų sistemą reguliuojančių vaistų (pavyzdžiui, kontraceptinių tablečių), kurie padės įveikti plaukų slinkimo problemą dėl hormonų sistemos sutrikimų.

Nuo 30 iki 40 metų

Teiginys, kad plaukai pasikeičia kas septynerius metus, nėra mitas, tai tiesa, sako Y. Halaas. Folikule plaukai auga pluoštais, iš kiekvieno folikulo auga keli plaukai. Deja, sulig kiekvienu gyvenimo dešimtmečiu plaukų kiekis folikule mažėja, todėl dauguma moterų pastebi, kad bėgant metams plaukai pamažu plonėja, aiškina specialistė.

Na ir įžengę į ketvirtą dešimtį dalis mūsų pradeda žilti. Tiesa, žilumas susijęs su genetika, tad vieni pradeda žilti anksti – vos įengę į trečią dešimtį, kiti sulaukia šešto ar net septinto dešimtmečio, neturėdami žilų plaukų.

Sprendimas. „Vartojant biotino (vitamino B7) plaukai sustorės, jų padaugės, jie bus sveikesni“, – sako Y. Halaas. Taip pat galite vartoti B grupės vitaminų, nes šie būtini vitaminai padeda patekti maistingoms medžiagoms ir deguoniui į galvos odą, taigi sparčiau ima augti plaukai. Y. Haaas pataria valgyti daugiau nevalytų grūdų gaminių, mėsos, jūros gėrybių, tamsiai žalių lapinių daržovių – šiuose produktuose daug vitamino B. Taip pat pasistenkite plauti galvą kas antrą dieną. Per dažnai plaunant galvą, sumažėja natūraliai gaminamų riebalų, kurie maitina galvos odą ir užtikrina gerą plaukų būklę.

Nuo 40 iki 50 metų

Artėjanti menopauzė dažnai turi įtakos plaukų būklei šiuo gyvenimo tarpsniu, nes organizme vyksta fiziologinių pokyčių, taikantis prie nenuspėjamų hormonų svyravimų. „Daugelis moterų menopauzės metu patiria nemalonių simptomų – pradedant plaukų slinkimu, baigiant plaukų suplonėjimų ar net išplikusiomis vietomis“, – aiškina Y. Halaas. Plaukų gali sumažėti smilkiniuose, palei kaktą ar pakaušyje. Nenustebkite, jei šukuojantis ar plaunant galvą pastebite, kad iškrenta daugiau plaukų.

„Yra tyrimų, rodančių, kad menopauzės metu plaukai slenka dėl hormonų disbalanso – dėl sumažėjusio estrogeno ir progesterono kiekio“, – aiškina Y. Halaas. Šie hormonai spartina plaukų augimą, plaukai ilgiau neiškrenta. Kai sumažėja estrogeno ir progesterono gamyba organizme, sulėtėja plaukų augimas, jie tampa kur kas plonesni. Šiuo gyvenimo laikotarpiu gali suplonėti antakiai, apskritai plaukai ant kūno gali augti lėčiau, plonesni.

Sprendimas. Kai kurie vaistai gali pakeisti plaukų struktūrą. Didžiulės įtakos plaukų struktūrai gali turėti hormonus reguliuojantys medikamentai (kurių dažnai skiriama tokio amžiaus moterims). Pavyzdžiui, plaukai dažnai suplonėja, nusilpsta nuo vaistų skydliaukės veiklai reguliuoti ir nuo kontraceptinių tablečių. Kartais nuo šių vaistų ima slinkti plaukai – ironiška, nes šių vaistų gali būti skiriama būtent siekiant sustabdyti plaukų slinkimą. „Pasakykite gydytojui, jei nuo skirtų vaistų slenka ir plonėja plaukai – jums pakeis vaistus į kitus, neturinčius tokio šalutinio poveikio“, – pataria Y. Halaas.

Jei plaukai nuolat slenka, galima išeitis – plaukų transplantacija, sako Y. Halaas. Tiek plaukų, tiek antakių transplantacija gali būti atliekama bet kokio amžiaus moterims. Tokios procedūros metu į praplikusias vietas įsodinami folikulai ir taip atkuriama plaukų augimo linija. Y. Halaas pataria atlikti kreiptis šios procedūros tik į kvalifikuotus specialistus.

Kiti galimi būdai – procedūros lazeriu, gydymas plazma su trombocitais, vaistais. Kreipkitės į dermatologą, kad jis parinktų jums tinkančią priemonę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)