Pavargęs nuo tvirtinimų, kad sergantys vyrai išpučia savo ligą, vienas kanadiečių akademikas nusprendė patyrinėti, ar vyrai tikrai jaučia stipresnius gripo simptomus negu moterys.

Jo tyrimas, paskelbtas žurnale „British Medical Journal“, parodė, kad plačiai pasklidęs įsitikinimas yra „potencialiai klaidingas“. Taigi vyrų šnarpštimai gali būti visai neperdėti, rašo womansday.com.

Memorialinės Niufaundlando ligoninės asistuojantis profesorius, daktaras Kyle`as Sue atliko reikiamus tyrimus ir aptiko įrodymų, kad suaugę vyrai dažniau guldomi į ligonines ir dažniau miršta nuo gripo komplikacijų, negu moterys, nepaisant to, kokia buvo pirminė jų liga.

Daktaras K. Sue taip pat nustatė, kad vyrams dažniau būdingos ir kitų kvėpavimo ligų komplikacijos. Tolesni įrodymai verčia manyti, kad vyrai labiau kenčia nuo virusinių kvėpavimo takų ligų negu moterys, nes turi silpnesnę imuninę sistemą.

„Gali būti, kad vyrai neperdeda savo simptomų, nes jų imuninės sistemos atsakas į virusines kvėpavimo takų ligas būna silpnesnis. Tai sukelia sunkesnę ligą ir didesnį mirtingumą negu moterims“, – minėtame žurnale rašė K. Sue.

Jis pridūrė, kad reikia tolesnių tyrimų, kurie išaiškintų kitus vyrų gripo aspektus. Gali būti, kad silpnesnė vyrų imuninė sistema nulėmė kitus evoliucinius privalumus. Pasak jo, ji galėjo leisti vyrams sutelkti savo energiją kitiems biologiniams procesams, pavyzdžiui, augimui, antrinėms lyties charakteristikoms ir reprodukcijai.

Kalbėdamas apie energijos tausojimą, daktaras K. Sue patarė „gulėti ant sofos, nesikelti iš lovos ir prašyti pagalbos atliekant kasdienės veiklos užduotis“. Atleiskite, ką???

„Galbūt dabar atėjo laikas įrengti vyrams pritaikytas erdves su didžiuliais televizoriais ir atloštomis kėdėmis. Jose jie galėtų saugiai ir patogiai gydytis nuo vyrų gripo“, – pridūrė jis.

Tačiau tokios išvados įtikina ne visus.

„Nors yra žmonių, kurie mano, kad „vyrų gripas“ tikrai egzistuoja, ir kai kurie vyrai nuoširdžiai tiki, kad tai yra jų negalavimų priežastis, šiuo metu turime mažai mokslinių įrodymų, kurie tai patvirtintų“, – sakė Karališkojo šeimos gydytojų koledžo pirmininkė, profesorė Helen Stokes - Lampard.

Tačiau ji pripažino: „Kai kurie moksliniai tyrimai leidžia teigti, kad kvėpavimo trakto infekcijos, kaip jos yra vadinamos, vyrams gali pasireikšti sunkesne forma. Geriausias patarimas visiems sergantiems būtų ilsėtis namuose, gerti daug skysčių ir, jei reikia, vartoti nereceptinius vaistus nuo skausmo, pavyzdžiui, paracetamolį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)