Vietomis lietuvei pasakojant apie ligoninę, kurioje lankėsi nėštumo metu ir gimdė, atrodė, kad ji kalbėtų apie prabangų viešbutį kurorte. Technika, ligoninės aplinka ir specialistė, kurią ji pasirinko, nė kiek nenusileidžia, o dar ir lenkia tai, kas galėtų būti pasiūlyta Europoje.

Sonata prisipažįsta, kad apsispręsti gimdyti Tailande nebuvo lengva. Kankino galybė klausimų, dvejonių. „Juk esu atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujojo šeimos nario sveikatą ir gyvybę. Galvoje knibždėjo aibė klausimų: „O kas, jei nesusikalbėsiu?“, „O kas, jei sustresuosiu ir nesuprasiu, ką man sako?“, „Ar gydytojai tikrai profesionalūs?“, „O kas, jei bus komplikacijų? Ar jie turi pakankamai patirties?“ ir t. t. Galvoje virė minčių karuselė. Svarsčiau net grįžti gimdyti į Lietuvą, bet grafikas būtų buvęs labai nepatogus, nes avialinijos neskraidina nuo 36 savaitės, o ir po gimdymo iškart skristi gali būti sudėtinga (niekada nežinai, ar bus kokių komplikacijų ir pan.), taigi būtų tekę vienai Lietuvoje praleisti gana ilgą laiką“, – apie tai, kokios mintys kankino prieš priimant sprendimą, pasakoja Sonata.

Moteris troško, kad vyras, kuriam dukra yra pirmagimė, dalyvautų visame laukimo ir gimimo procese, todėl ji apsisprendė gimdyti Tailande.

Sonata Aaltonen

Atmetė valstybinės ligoninės variantą

Vienintelė klinika, kurioje iki tol lietuvei buvo tekę lankytis – „Bangkoks Pattaya“ ligoninė. Ji privati ir nėra pati pigiausia, tačiau Patajos regione veikiausiai pati moderniausia ir patikimiausia.

„Žinoma, apžiūrėjome ir keletą kitų privačių ligoninių, kuriose kainos, nors ir panašios, buvo mažesnės, tačiau atmosfera, pojūtis ir, be abejonės, pasitikėjimas gydytojų kompetencija nusvėrė „Bangkok Pattaya“ ligoninės naudai. Šioje klinikoje tiek aš, tiek mano vyras buvome gavę geras gydymo paslaugas iki tol, tad nesinorėjo rizikuoti ir bandyti sutaupyti nežinios sąskaita“, – pasakoja Sonata.

Anot jos, apie valstybines ligonines jiedu su vyru nė nesvarstė, nes, nors jos ir gerokai pigesnės, lygis yra labai žemas. Gydytojai per dieną esą turi priimti net iki keliolikos kartų daugiau ligonių nei privačioje.

„Tai patys suprantate apie galimybę gauti asmeninį dėmesį ar atsakymus į klausimus. Taip pat ten yra iššūkių ir su higienos normų laikymusi, personalo profesionalumu, o ką jau kalbėti, kad labai maža tikimybė, jog man pavyks susikalbėti angliškai“, – teigia ji.

Kai jiedu su vyru apsisprendė dėl klinikos, tuomet prasidėjo gydytojo paieškos. Moteris užsirašė keletui vizitų pas skirtingus gydytojus – pokalbių su jais metu tiesiog bandė susidaryti nuomonę apie kiekvieną iš jų.

„Prisipažinsiu, du pirmi gydytojai pasitikėjimo nesukėlė, o mane vis dažniau ėmė lankyti neramios mintys. Tajai apskritai turi savo kultūrinių bruožų – jie nesako „ne“, nemėgsta parodyti, kad kažko nežino ir visada siekia užglaistyti situaciją, kad pacientas nesijaudintų, todėl vengia kalbėti apie galimas komplikacijas, paaiškinti ir atsakyti į tiesmukus klausimus“, – pasakoja Sonata.

Ligoninės palata Tailande

Sutiko gydytoją, kuria iškart patikėjo

Moteris, kuriai daugiau kaip 40, suvokė, kad priklauso didesnei rizikos grupei, todėl siekė kaip galima labiau pasirūpinti savimi ir būsimu vaikeliu, todėl klausimų kilo gana daug.

„Juolab kad dabar internete yra daug įvairios informacijos ir ji dažnai būna prieštaringa, todėl profesionalaus gydytojo patarimai tikrai reikalingi. Aplankiusi du pirmus gydytojus, į daugumą klausimų gavau vieną „konkretų“ atsakymą: „priklauso nuo jūsų“. Kelintą kartą išgirdus tą patį atsakymą, nori nenori galvoje ima suktis mintys apie tai, koks oras Lietuvoje ir ką pakuoti į lagaminą“, – šypsosi ji.

Laimei, moteriai pavyko gauti vienos draugės tajės rekomendaciją. Jos rekomenduota gydytoja kaip tik dirbo „Bangkok Pattaya“ ligoninėje ir tai buvo gydytoja, kuria iškart patikėjo.

„Ji mokslus baigusi Amerikoje, nuolat vyksta į stažuotes įvairiose pasaulio šalyse. Tai atsispindėjo ir bendravime, ir mąstyme, todėl mes greitai radome bendrą kalbą ir vaikelio laukimas tapo daug ramesnis“, – lengviau atsikvepia Sonata.

Gali pasigirti gera technika

Be to, „Bangkok Pattaya" ligoninės turima įranga lietuvei pasirodė itin moderni. Vasaros metu ji kaip tik buvo Lietuvoje ir tris mėnesius lankėsi vienoje stambioje privačioje klinikoje. Jų turima įranga buvusi gerokai senesnė.

Tailandas yra šalis, kurioje medicininis turizmas yra stipriai išvystytas, čia darytis operacijų ir procedūrų važiuoja žmonės iš viso pasaulio, todėl, matyt, ir investuojama į gerą įrangą“, – svarsto lietuvė.

Ji darėsi DNR kraujo tyrimus, kad pasitikrintų dėl apsigimimų. Tailande jie kainavo apie 40 procentų mažiau, nei būtų kainavę Lietuvoje ar kitoje Europos šalyje.

„Taip yra todėl, kad dauguma šalių neturi įrangos šiems tyrimams ir mėginius siunčia į JAV arba dar kelias Europos šalis. Tailandas šią įrangą įsigijo ir jau keletą metų DNR tyrimus galima pasidaryti Tailande, nesiunčiant kraujo mėginių į užsienį, todėl kaina yra gerokai mažesnė“, – sako Sonata.

Gulėti tokioje ligoninėje esąs vienas malonumas: palatos yra privačios, labai erdvios, labiau primena viešbučio kambarius, su pro didžiulį langą atsiveriančiu panoraminiu vaizdu į jūrą.

„Jau nė nereikia sakyti, kad palatoje yra visko, kad būtų patogu tiek pacientams, tiek svečiams. Kiekviena jų turi miegamąją zoną svečiams, poilsio erdvę, vonios kambarį, virtuvėlę“, – apie ligoninę lyg apie viešbutį pasakoja lietuvė.

Pro gimdyklos langą

Atskleidžia kainas

Vizitas pas gydytoją paprastai kainuoja 1400 THB (37 Eur), jei daromas ultragarso tyrimas, tuomet 3450 THB (90 Eur). Taip pat reikia mokėti papildomai už tyrimus ar kitas procedūras, skiepus ir pan.

„Kiekvieną kartą atvykus pas gydytoją, paimamas šlapimas tyrimui, matuojama temperatūra, kraujo spaudimas, svoris. Ir nesvarbu, jei buvai atvykus prieš dieną, vėl tos pačios patikrinimo procedūros“, – pasakoja lietuvė.

Pradžioje ji pas gydytoją lankydavosi kartą per mėnesį, nuo 30 savaitės – du kartus per mėnesį, nuo 34 savaitės – kartą per savaitę, nuo 37-os net du kartus per savaitę. Per visą nėštumo laikotarpį jai buvo padaryti šeši ultragarso tyrimai, įvairūs kraujo tyrimai tris kartus, skiepai, kad būtų sustiprintas kūdikio imunitetas.

„Paskutinį mėnesį, kiekvieną kartą atvykus, tikrinami kūdikio širdies tonai, judesiai ir fiksuojami sąrėmiai trisdešimt minučių laikotarpiu“, – pasakoja lietuvė.

Dažnos Cezario pjūvio operacijos

Azijoje, anot moters, daug dažnesnės Cezario pjūvio operacijos.

„Esu kažkur skaičiusi, kad net apie 80 proc., nors aš klausiau savo gydytojos ir ji sakė, kad jos praktikoje – 50 proc. O tai jau tikrai daug. Čia vėlgi mentaliteto reikalas, nes visų pirma moterys bijo skausmo ir jos pačios renkasi bei prašo daryti Cezario pjūvį. Antra, gydytojui taip irgi lengviau, nes, kaip ir mano gydytoja sakė, jiems paprasčiau. Pusvalandis – ir gimdymas baigtas, be to, viskas suplanuota, specialistai paruošti, daug mažesnė tikimybė kokių nors nenumatytų situacijų, todėl tajams šis būdas labai patinka“, – paprašyta įvardyti Tailando ir Lietuvos gimdymų skirtumus, teigia Sonata.

Jai taip pat pasirodė keista, kad po Cezario pjūvio vaikelio nė neduoda moteriai prie krūtinės, o jis išnešamas į intensyvios priežiūros skyrių.

„Realiai mama vaiką pamato tik kitą dieną. Tai labai skiriasi nuo naujų tendencijų Europoje, juolab kad Cezario pjūvis daromas su epidūrine nejautra ir moteris viską mato, jaučia ir galėtų pabūti, pamaitinti savo kūdikį iškart po gimdymo“, – stebisi lietuvė.

Jeigu pasirinktas specialistas tuo metu, kai moteris jau turi gimdyti, būna tame mieste ir yra jo darbo diena, jis dalyvauja gimdyme. Sonatos atveju gydytoja kaip tik tuo metu, kai moteris bet kada galėjo pradėti gimdyti, turėjo išvykti į konferenciją Japonijoje, tad vėl buvo dėl ko nerimauti. Vis dėlto dukra tą savaitę „palaukė“, kol gydytoja grįš.

„Kitu atveju būna budintis gydytojas arba galima prašyti savo gydytojo rekomenduoti kitą specialistą ir tartis su juo“, – sako Sonata.

Tenka susimokėti neakcijinėmis kainomis

Nėra bėdos ir dėl kalbos barjero, nes gydytojai puikiai kalba angliškai. Žinoma, likęs personalas su užsieniečiais susikalba ne visas. Vis dėlto palatoje esąs mygtukas, kurį paspaudus išgirsti puikiai angliškai kalbančią operatorę, kuri klausia, kuo gali būti naudinga.

„Taigi viskas organizuota labai sklandžiai. Turbūt geriausia patirtis buvo apie personalą, nes iš tikrųjų jauti aukščiausios kokybės priežiūrą. Ką nors dar geriau jau būtų sunku įsivaizduoti. Tik paspaudi mygtuką - ir kaip „Auksinės žuvelės“ pasakoje – panorėjai ir yra“, – pasakoja lietuvė.

O kiek kainuoja gimdymo priėmimas Tailande? Kainos yra skirtingos. Dažnai Tailande tajams ir užsieniečiams kainos pateikiamos skirtingos.

„Mums galioja tajiškos kainos, t. y. 65000 THB (1700 Eur) už nekomplikuotą, standartinį gimdymą. Žinoma, jei yra kokios komplikacijos ar vaikeliui reikia specialios priežiūros (gelta ir pan.), tuomet prie tos kainos prisideda dar tam tikra suma. Tarkime, jei vaikelis laikomas savaitę intensyvioje priežiūroje, tai papildomai kainuos 88000 THB (2302 Eur). Taigi išlaidos gali išaugti kelis kartus ir jų nesuplanuosi“, – sako Sonata. Ji teigia sutikusi nemažai žmonių, kurie ginčijosi su ligoninės vadovybe, nes, tarkime, gimdymui jie pritaiko akcijinę kainą ir su tuo susitaikai, bet jei įvyksta kokia komplikacija, tenka susimokėti jau ne akcijnėmis kainomis.

Žinoma, visuomet lieka galimybė rinktis valstybinę ligoninę. Tailande esą taip pat yra socialinis draudimas. Darbuotojai yra draudžiami pensijų, nedarbingumo, motinystės draudimais, tačiau socialinio draudimo įmokos, pasak Sonatos, yra labai mažos (5 proc. darbo užmokesčio moka darbuotojas, 5 proc. moka darbdavys), todėl už gydymo paslaugas reikia mokėti.

„Tiesa, yra valstybinės ligoninės, kurios kainuoja minimaliai, tačiau sąlygos, įranga ir priežiūra yra gana prastos kokybės. Todėl, jei tik išgali, tajai gydosi privačiose ligoninėse, o jos jau yra mokamos“, – teigia lietuvė.

Tiesa, ji pamini, kad socialiai drausti asmenys iš socialinio draudimo gauna gimdymo išlaidų kompensaciją, kuri siekia 13000 THB (340 Eur), kad būtų padengtos privataus gydymo išlaidos. „Motinos taip pat gauna motinystės išmoką, siekiančią pusę buvusio atlyginimo. Vaiko pinigai Tailande šiuo metu yra 400 THB/mėn. (10 Eur)“, – atskleidžia itin mažą sumą Sonata, tačiau priduria, kad turint galvoje, jog įmokos labai mažos, tai nėra jau taip blogai.