Maža to, organizmas negamina pakankamai antikūnų infekcijai įveikti. Tačiau reikia pabrėžti, kad ne visos infekcijos ar negalavimai laukiantis kūdikio būna itin rimti, ypač jeigu jus užpuolė įprastas peršalimo virusas, kankina rytinis pykinimas ar jaučiate nuovargį.

Tačiau nėštumo metu padidėja tikimybė susirgti konkrečiomis bakterinėmis infekcijomis, rašo svetainė beingtheparent.com.

Štai sąrašas labiausiai paplitusių infekcijų, kurios puola moteris nėštumo metu.

1. Šlapimo pūslės infekcija. Tai labiausiai paplitusi bakterinė infekcija tarp besilaukiančių moterų. Ja suserga dauguma nėščiųjų. Šlapimo pūslėje kyla uždegimas, nes auganti gimda sutrikdo šlapimo nutekėjimą ir šlapimo pūslėje pradeda kauptis bakterijos. Jeigu jums prasidėjo šlapimo pūslės infekcija, galite jausti tokius simptomus:

  • Deginimo jausmas arba skausmas šlapinantis;
  • Dažnas šlapinimasis;
  • Skausmas ar spaudimas šlapimo pūslės srityje.

Paprastai šlapimo pūslės infekcijos nėštumo metu gydomos geriamaisiais antibiotikais.

2. Inkstų infekcija. Jei šlapimo pūslės uždegimas lieka neišgydytas, jis gali sukelti inkstų infekciją. Inkstų infekcija, savo ruožtu, gali paskatinti pirmalaikį gimdymą ir nulemti mažą kūdikio svorį. Jei laiku pastebėsite ir išsigydysite šlapimo pūslės uždegimą, jokios grėsmės jūsų vaisiui nekils. Jei vis dėlto jums prasidėjo inkstų infekcija, galite justi šiuos simptomus:

  • Karščiavimą, šaltkrėtį;
  • Pykinimą;
  • Skausmą apatinėje nugaros dalyje.

Jei nėštumo metu susirgote inkstų infekcija, jus kelioms dienoms gali paguldyti į ligoninę, kur medikai atidžiai stebės tiek jus, tiek jūsų vaisių.

3. Bakterinė vaginozė. Ši liga, dar žinoma kaip BV, taip pat yra viena dažniausių vaginalinių infekcijų nėštumo metu. Ji prasideda tuomet, kai makštyje sumažėja laktobacilų ir padaugėja kitų bakterijų. Kadangi ši infekcija didina persileidimo ir naujagimio sveikatos komplikacijų riziką, į ją nevertėtų žiūrėti aplaidžiai. Dažniausias BV simptomas yra nemalonaus kvapo makšties išskyros.

Ginekologas paims jūsų išskyrų tepinėlį ir skirs atitinkamą gydymą.

4. Grybelinė infekcija (makšties kandidozė, arba pienligė). Nėštumo metu padidėję hormonų estrogeno ir progesterono kiekiai sudaro palankias sąlygas grybeliams daugintis. Dažniausi grybelinės infekcijos simptomai yra šie:

  • Deginimo ir niežėjimo pojūtis vaginoje;
  • Makšties paraudimas ir patinimas;
  • Tirštos, gelsvai balkšvos spalvos makšties išskyros, kurių kvapas gali priminti kepamą duoną.

Paprastai ši infekcija gydoma kremais arba makšties žvakutėmis. Gydytojas taip pat gali skirti priešgrybelinių vaistų.

5. B grupės streptokokai. Tai viena naujagimiams pavojingiausių infekcijų, galinti padaryti daug žalos ir motinai. Daugumai nėščių moterų BGS gali sukelti šlapimo pūslės uždegimą, endometritą (gimdos gleivinės uždegimą) ir pražudyti naujagimį.

Dažniausiai ši infekcija nėščiosioms nesukelia jokių simptomų, todėl 35–37 nėštumo savaitę visos moterys profilaktiškai tikrinamos dėl šių bakterijų. Jei tyrimai būna teigiami, nėščioji gimdymo metu gydoma antibiotikais. Gali būti, kad jūsų organizme yra B grupės streptokokų, jei jums prasidėjo pirmalaikis gimdymas, anksti nubėgo vaisiaus vandenys ar gimdymo metu jums prasidėjo karščiavimas.

6. Chlamidiozė. Tai lytiniu keliu plintanti infekcija, kuri nėštumo metu gali sukelti daug komplikacijų. Chlamidijos nėščiosioms gali sukelti cervicitą (gimdos kaklelio uždegimą), pogimdyminį endometritą ir kraujavimą nėštumo metu. Antruoju gimdymo etapu chlamidijomis gali užsikrėsti ir vaisius. Dažniausi chlamidiozės simptomai:

  • Žalsvai gelsvos ir nemalonaus kvapo makšties išskyros;
  • Skausmas ir deginimas lytinių santykių metu.

Jei chlamidijomis užsikrečiama nėštumo metu, ši infekcija gydoma vaistais.

7. Raudonukė. Nėščioms moterims labai svarbu anksti diagnozuoti raudonukės virusą. Nors motinai jis gali būti nepavojingas, ši liga pražudo vaisių arba sukelia naujagimio apsigimimus (širdies ydas, smegenų pažeidimus, kurtumą, aklumą ir kt.). Ketvirtuoju nėštumo mėnesiu moterys tikrinamos dėl raudonukės viruso. Jei kraujo tyrimas būna teigiamas, labai didelė tikimybė, kad kūdikis gims apsigimęs. Geriausia dėl raudonukės viruso pasitikrinti dar prieš pastojant – tuomet nuo jo galima pasiskiepyti.

8. Chorioamnionitas. Tai bakterinė choriono (gemalo membranos) ir amniono (vaisiaus vandenų maišo) infekcija, galinti sukelti tokias rimtas komplikacijas kaip bakteremiją ir smarkų kraujavimą gimdymo metu. Dažniausi chorioamnionito simptomai yra šie:

  • Motinos karščiavimas;
  • Padidėjęs tiek motinos, tiek vaisiaus širdies pulsas;
  • Gimdos skausmas ir nemalonaus kvapo amniono skysčiai.

Ši infekcija laikoma pavojinga, todėl dažniausiai gydoma intraveniniais antibiotikais, kurie nėštumo metu yra saugūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją