– Finišuoji? – klausiu savo vyro, bebaigiančio antrojo vaiko lėkštės turinį.

– Tiek prisivalgiau, kad sunku net kvėpuoti, – atsisegdamas diržo sagtį vangiai atsako jis.

– Pasiūlyčiau kartu pajudėt, bet labai abejoju, kad bent iki sofos pajudėsi nedejuodamas.

– Bėk, aš čia kaip nors. Per tokį šaltį manęs niekas neišvytų į lauką. Ir apsirenk normaliai – tie plonyčiai aptempti rūbeliai neatrodo labai šildantys.

Plonyčiai rūbai ne šilumai, šilumai – judėjimas. Pirmieji kilometrai, kai jauti norą bėgti greičiau, kad išliktum – azartiški. Tai lyg tavo kova prieš gamtą. Tu turi paslaptį – šildo judėjimas. Prabėgi gausiai į šalikus susivyniojusį jaunimą, kruopščiai plaukus po dailiomis kailinėmis kepurėmis paslėpusias damas ir besišnekučiuojančius rimtus verslininkus su ilgais vilnoniais paltais. Po maždaug penktojo kilometro jauti kaip susireguliavęs kvėpavimas dirba išvien su kojomis. Duodi mintims laisvę ir mėgaujies. Tu jau laimėjai kovą prieš šaltį ir energingai lenki visus kelyje sutiktus ir nuo šalčio susitraukusius praeivius. Tu laimėjai kovą prieš sofą – tu judi. Ir tu laimėjai kovą prieš save patį– tu dirbi dėl savo gražaus kūno ir sveikos sielos.

Bėgiojimas mažina stresą ir šalina susikaupusią įtampą. Šiuolaikinis gyvenimo tempas labai greitai įtraukia į nesibaigiantį sūkurį, todėl žmonės nuolat skuba. Skubėti tai stresuoti, o sustojus – riaumoti? Patiriama įtampa turi turėti aiškią iškrovos formą, priešingu atveju iškrova paskirstoma atsitiktinėmis nelygiomis dalimis dažniausiai to nenusipelniusiems objektams.

Kai „tavo kišenėje“ bėgiojimas – sąmoningai suprasdamas, kad „šiandien tikrai sunki diena“, tu žinai kaip ją pagerinti. Grįžti namo, persirengi patogiais rūbais ir tinkama avalyne, ir skrieji siaurais takeliais iki artimiausio parko. Tu gali garsiai klausytis mėgstamos muzikos arba mėgautis tyla, tau nereikia nieko daryti ir nieko sakyti – tu užimtas savimi ir tai laikas tau.

Bėgiojimas padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų ir stiprina kūną. Bėgimas išlieka vienu efektyviausių būdų siekiant numesti svorio, nes jam reikalinga energija, kuri imama riebalų sąskaita. Bėgant dirba beveik visi kūno raumenys, todėl lieknėja ir gražėja visas kūnas iškart. Riebalai tirpsta užleisdami vietą tvirtiems raumenukams, o tavo nedrąsus žvilgsnis vis labiau stiprėja pasitikėjimo savimi spindesiu.

Bėgiojimas padeda išlaikyti geresnę psichinę sveikatą. Bėgikai dažniausiai linksmai nusiteikę ir pozityvų požiūrį į gyvenimą turintys žmonės. Tu bėgi parke ir jau iš tolo matai, kaip šypsosi priešais atbėgantis toks pats bėgimo entuziastas kaip ir tu. Bėgimas išlaisvina, leidžia atsipalaiduoti ir gyvomis akimis stebėti aplinką. Nors iš namų išbėgi pavargęs ir paniuręs, ties kokiu trečiuoju kilometru pajauti ateinantį palengvėjimą ir teigiamų emocijų pliūpsnį – laimės hormonai užvaldo tavo kūną ir tu vėl šypsaisi.

Bėgiojimas stipriną širdį. Moksliniais tyrimais buvo nustatyta, kad bėgiojimas tai efektyviausias būdas stiprinti širdies ir kraujagyslių sistemą. Bėgant deguonies suvartojama kelis kartus daugiau nei įprastai, todėl tai geriausia mankšta širdžiai. Bėgiodami treniruojame ir stipriname širdį, kurios sienelės laikui bėgant sustorėja, todėl širdis tampa didesnė ir stipresnė. O didelė širdis – tai didelės gyvenimo galimybės.

Bėgiojimas „išveja“ dažniau į gryną orą. Žmogus – lengvų malonumų ieškotojas. Po sunkios darbo dienos grįžus į šiltus namus išbėgti pusplikiui į lauką... gali išvyti tik noras pabėgioti. Būvimas gryname ore veikia terapiškai ir yra naudingas žmogaus sveikatai. Pradėjęs bėgioti tu dažniau būni gryname ore, dažniau būni su savimi ir dažniau nuoširdžiai stebi pro šalį lekiančius vaizdus.

Pradėti yra lengviau nei atrodo. Bandyti – tai jau pradžia. Jaunatviška ir linksma „Volvere run“ komanda kviečia tave į nemokamą pirmąją treniruotę – pabandyti. Profesionali trenerio Vitalij Kozlov priežiūra padės ne tik išmokti tinkamos bėgimo technikos, tačiau kartu ir išvengti traumų bei kompetetingai atsakys į visus su mityba susijusius klausimus, rašoma pranešime spaudai. Tu nusprendi turėti gražesnes kūno linijas ir tvirtesnį kūną – ir tu bandai. Motyvacija vienam greitai blėsta, o komandiškai skaičiuojami jau padaryti atsilenkimai neleidžia savęs pagailėti ir lengvai pasiduoti. Tu išmoksi bėgti, ištreniruosi kūną ir pajausi malonumą judėti. Tad trauk iš spintos sportbačius ir ateik.

Finišuokim kartu ties finišo tiesiąją, nes finišas lėkštėje – Tau per menkas iššūkis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)