Žurnale „Functional Food“ pasirodęs tyrimas teigia, kad geriant pernelyg daug žaliosios arbatos, gali nukentėti jūsų – ir jūsų partnerio – vaisingumas, rašo womenshealthmag.com.

Atlikdami šį tyrimą, mokslininkai 48 vaisinėms muselėms (Dropsophilia melanogaster) duodavo įvairias dozes antioksidantų, vadinamų žaliosios arbatos polifenoliais (ŽAP) – jų itin daug turi šis gėrimas. Šešioms abiejų lyčių muselėms buvo duodami skirtingi ŽAP kiekiai – 0 mg, 2,5 mg, 5 mg ir 10 mg. Galiausiai mokslininkai išskrodė muselių reprodukcinius organus ir ištyrė juose esantį vandens, lipidų ir baltymų turinį, kad patikrintų polifenolių toksiškumą.

Ką jie nustatė? Musių patelėms, kurioms buvo duodama 10 mg ŽAP (o tai yra didelė dozė muselėms), buvo „reikšmingai susilpnėjusios reprodukcinės funkcijos“, rašė tyrimo autoriai. Maža to, patinų ir patelių, kuriems buvo duodami dideli ŽAP kiekiai, palikuonys užaugę būdavo mažesni, negu kontrolinės grupės palikuonys. Musių jaunikliai, kurių tėvai buvo šeriami ŽAP, taip pat turėdavo genitalinių anomalijų (patinėliams pasireikšdavo sėklidžių atrofija, tuo tarpu patelės turėdavo mažesnes kiaušides ir dėdavo mažiau subrendusius kiaušinėlius).

Apibendrindami tyrimo rezultatus mokslininkai teigė, kad muselių patelėms neigiama ŽAP įtaka būdavo stipresnė, negu patinėliams.

Taigi, ar reikėtų susirūpinti dėl savo sveikatos, jei planuojate kūdikį ar šiuo metu jo laukiatės? Svarbu pažymėti, kad minėta studija buvo atliekama su muselėmis (ir nedideliu jų skaičiumi), o ne žmonėmis. Tačiau tyrimo autoriai pabrėžia, kad vaisinės muselės dažnai naudojamos biocheminiams tyrimams.

„Turint galvoje, kad panašumai tarp vaisinių muselių ir žinduolių reprodukcinių sistemų yra gerai išsisaugoję, vaisinės muselės gali būti puiki pavyzdinė sistema vertinant vaistų toksiškumą“, - rašė tyrimo autoriai.

Išvada: jeigu laukiatės kūdikio ar planuojate artimiausiu metu pastoti, visada geriausia pasikonsultuoti su ginekologu, kokie maisto produktai ir gėrimai yra saugūs nėštumo metu. Veikiausiai jums nereikės atsisakyti savo pomėgio, jei gurkšnojate žaliąją arbatą saikingai. Minėto tyrimo autoriai taip pat pažymi, kad žalioji arbata yra naudinga sveikatai, jei geriama protingais kiekiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)