Geležies taip pat dažnai trūksta ikimokyklinio amžiaus vaikams ir tokiems savo mitybos racioną ribojantiems žmonėms kaip veganai, rašo abc.net.au.

J. Bromley teigia, kad geležis atlieka svarbų vaidmenį organizmui gaminant deguonį pernešančias raudonąsias kraujo lęsteles, todėl pakankamai geležies negaunančius žmones vargina prasta savijauta. Jo teigimu, egzistuoja trys pagrindinės priežastys, kodėl gali trūkti geležies.

„Arba jūs negaunate pakankamai geležies su maistu, arba jūsų žarnynas blogai pasisavina geležį, arba jūs patys netenkate geležies, o tai iš tikrųjų reiškia, kad kažkur sistemoje netenkate kraujo“, –sakė jis.

„Moterys, ypač reprodukcinio amžiaus, kažkiek kraujo netenka kiekvieną mėnesį, todėl joms geležies poreikis yra didesnis. Tai priežastis, kodėl joms kyla didesnė rizika pajusti geležies stygių“.

Pasak jo, ikimokyklinio amžiaus vaikai taip pat yra pažeidžiami, nes jie sparčiai auga, todėl geležies poreikis taip pat didėja.

Ženklai ir simptomai

Daktaras J. Bromley teigė, kad sunkaus geležies trūkumo atveju itin sumažėja gebėjimas pakelti fizinį krūvį.

„Galbūt jus pavargstate lipdami laiptais ar tiesiog grįžtate iš darbo tarsi išsunkti“, – sakė jis.

„Subtilesniais atvejais, pavyzdžiui, mažų vaikų atveju, pasireiškia prastas kognityvinis vystymasis ar atsilikimas nuo bendraamžių“.

Pasak J. Bromley, vienas geresnių būdų išvengti geležies trūkumo yra stebėti savo mitybą.

„Lengviausiai prieinamas geležies šaltinis yra, žinoma, mėsa, ypač raudona mėsa, kepenys ar kiautuotieji vėžiagyviai“, – teigė jis.

„Tačiau pakankamai geležies turi ir daržovės, geležimi praturtinti javų dribsniai, makaronai, kiaušiniai ir pupelės“.

Kitas būdas gauti geležies yra vartoti maisto papildus. Tačiau J. Bromley įspėja saugoti juos nuo vaikų, nes didžiulės geležies dozės gali būti žalingos.

„Geležies tabletės atrodo gana viliojančiai. Jos primena mažus saldainiukus, todėl jas reikėtų laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje“, – įspėjo jis.

Daktaras taip pat pažymėjo, kad vegetarai ir veganai, norintys gauti daugiau geležies, turėtų gerti daugiau apelsinių sulčių, nes vitaminas C padeda geriau pasisavinti geležį iš daržovių. Jei pakoreguota mityba yra neveiksminga, tuomet J. Bromley pataria kreiptis į savo gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)