Jau šiandien alergiją galima išgydyti alergenui taikant specifinę imunoterapiją, rašoma pranešime spaudai.

„Medicinos klinikoje 1005” dirbančio ir konsultuojančio specialisto teigimu, pirmasis žingsnis sveikatos link – nustatytas alergenas.

„Europos alergologų ir klinikinių imunologų akademijos duomenimis alergija yra dažniausia lėtinė liga Europoje. Iki 20 proc. sergančiųjų alerginėmis ligomis patiria nuolatinį stresą dėl savo būklės, bijo sunkių alerginių reakcijų – astmos priepuolių, anafilaksinio šoko ar netgi mirties. Alerginės ligos gali sutrikdyti normalų vaikų vystymąsi, mokymosi procesą, suaugusiems – mažina darbingumą, riboja kasdienę veiklą ir sutrikdo miegą.

Tad pirmasis veiksmas prieš pradedant alergijos gydymą – šios ligos sukelėjo nustatymas. Tam dažniausiai pasitelkiami alerginiai odos dūrio mėginiai, kraujo tyrimai", – teigė T. Slomskis.

Anot alergologo, specifinė imunoterapija – saugi, efektyvi ir, svarbiausia, ilgalaikė alergijos simptomus panaikinanti ar juos mažinanti gydymo priemonė, kuri gali apsaugoti organizmą nuo astmos išsivystymo bei gyvybei pavojingų alerginių reakcijų.

„Imunoterapijos gydymo „taikiniai”– alergenas, sukeliantis alergines reakcijas ir paciento imuninė sistema, per stipriai reaguojanti į alergeną. Taikant imunoterapiją į organizmą po oda leidžiami ar po liežuviu lašinami nedidelio kiekio alergenai, kurių dozės palaipsniui didinamos siekiant išvystyti toleranciją, kad alergenas nesukeltų simptomų.

Šis gydymas keičia žmogaus imuninę sistemą. Žmogaus organizmas pripratinamas prie alergenų, tokiu būdu sumažėja alergijos simptomai. Šis metodas, beje, laikomas vieninteliu pasaulyje, gebančiu įveikti ligos priežastį, o ne kovoti su ligos pasekmėmis”, - pasakojo gydytojas.

Kiekvienos alergijos gydymas – individualus. O paskirti geriausią būdą gali tik profesionalas, įvertinęs paciento simptomus bei atsižvelgęs į jo gyvenimo būdą.

Imunoterapija – labai individualus ir kiekvienam sergančiajam paskirtas gydymo metodas. Yra du gydymo tipai: kuomet pacientui paskirta poliežuvinė imunoterapija – tabletės arba skysta alergeno forma ir poodinė imunoterapija – kai tam tikrais intervalais, pacientui leidžiamas alergenas po oda.

Jei gydymas sėkmingas, maždaug po metų ar pusės, juntami pirmieji gydymo rezultatai. Baigus šį gydymą, kuris trunka nuo trejų iki penkerių metų, ligos simptomai išnyksta, susilpnėja. Kartais simptomų slopinimui užtenka mažesnių vaistų dozių“, – dėstė Tomas Slomskis.

Specialistas T. Slomskis pradėti gydymą pataria jau dabar. Žiema labai tinkamas metas. O pasiektais rezultatais bus galima džiaugtis neilgai trukus.

„Pirmiausia, ką reiktų paminėti, jog visas alergijas pradėti gydyti patartina kuo ankščiau. Ruduo ir žiema tam tinkamas metas, ypač tiems, kuriuos vargina alerginė sezoninė ar nuolatinė sloga, akių uždegimas, astma, alergija bitės bei vapsvos įkandimams.

Šio gydymo metodo veiksmingumas apie 70–80 proc. Pasitarę su savo gydytoju alergologu ir pasirinkę tokį gydymo metodą, ateinančią vasarą jau galite nebejausti varginusios ligos simptomų bei džiaugtis pagerėjusia gyvenimo kokybe“, – pokalbį baigė T. Slomskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt