JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai nurodo, kad 75 proc. moterų bent kartą gyvenime suserga grybeline infekcija (dar vadinama pienlige), o 40–45 proc. ji pasikartoja antrą ir daugiau kartų.

„Grybelinės infekcijos veikiausiai yra labiausiai paplitęs vaginalinės infekcijos tipas, – sakė Sinajaus kalno ligoninės daktarė, ginekologė Fahimeh Sasan. – Kai kurie žmonės ja niekada neserga, bet kitus ji kamuoja dažnai“.

Kai kurios moterys serga nuolat pasikartojančiomis grybelinėmis infekcijomis, kurios mediciniškai vadinamos atsinaujinančia vulvovaginaline kandidoze. Ji gali pasireikšti net keturis ar daugiau kartų per metus, rašo womenshealthmag.com.

Nesate tikra, ar nesergate šia infekcija? Anot Ligų kontrolės ir prevencijos centrų, grybelinės infekcijos požymiai yra vaginos niežėjimas ir skausmas, vaginos sausumas ir skausmingi lytiniai santykiai. Vis dar abejojate? Pažvelkite į savo kelnaites ir jei pamatysite jose tirštų, į varškę panašių išskyrų, didelė tikimybė, kad tikrai sergate pienlige.

Žinoma, bet kokiu atveju geriausia kreiptis į gydytoją. Moterims, kurioms kadidozė atsinaujina, F. Sasan pataria būtinai pakalbėti su gydytoju, nes gali būti, kad nereceptinius preparatus kandidozei gydyti jums reikia pakeisti stipresniais receptiniais vaistais.

Womenshealthmag.com gydytojos paklausė, dėl kokių priežasčių grybelinės infekcijos nuolat atsinaujina.

Seksas (ypač su nauju partneriu)

Nenorime gadinti nuotaikos, bet moterys, linkusios sirgti grybelinėmis infekcijomis, dažnai pastebi, kad jų simptomai suaktyvėja po intymių santykių su nauju partneriu.

„Grybelines infekcijas sukelia sutrikdyta natūralios vaginos floros pusiausvyra“, – aiškino F. Sasan.

Kiekvienos moters vaginoje tarpsta skirtinga, specifinė bakterijų kombinacija, ir jei kažkas nauja, pavyzdžiui, sperma, sutrikdo vaginos terpės pusiausvyrą ar pH, gali prasidėti pienligė. Nauji lubrikantai taip pat gali sutrikdyti vaginos mikroflorą, todėl geriausia rinktis hipoalergines, bekvapes priemones.

Antibiotikai

Antibiotikai yra puikus dalykas, nes jie žudo bakterijas. Tačiau antibiotikai taip pat pridaro bėdų, nes pražudo ir gerąsias vaginos bakterijas, kurios stabdo grybelio augimą.

„Daug moterų skundžiasi, kad pavartojus antibiotikų nuo sinusų infekcijos, joms prasideda grybelinė infekcija“, – sako F. Sasan. Tai nelemtas domino poveikis, kurį patiria pasikartojančia kandidoze sergančios moterys. Pakalbėkite su savo gydytoju, jei manote, kad ir jums taip būna.

Ankštas, sintetinis apatinis trikotažas

Sintetiniai kelnaičių audiniai skatina gausesnį prakaitavimą, o tai padeda kauptis bakterijoms.

„Tai nėra visuotinis atvejis, bet toms moterims, kurias dažnai kamuoja pienligė, mes patariame mūvėti medvilnines kelnaites, nes jos geriau praleidžia orą“, – teigė F. Sasan. Tačiau ji pažymi, kad tai galioja ne visoms moterims – „kai kurios sportininkės kasdien nešioja drabužius su spandeksu, ir niekada neserga grybelinėmis infekcijomis“.

Cukrinis diabetas

Pasirodo, kad cukraus kiekis jūsų kraujyje gali turėti rimtų pasekmių jūsų kelnaičių būklei.

„Grybeliai mėgsta saldžią terpę“, – sako F. Sasan. Taigi jei sergate II tipo diabetu, kuris nėra gerai kontroliuojamas, grybelinė infekcija gali nuolat atsinaujinti. Apsvarstykite variantus, kaip galėtumėt kontroliuoti savo cukraus kiekį kraujyje, ar tai būtų vaistai, sportas, ar mityba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)