„Pagrindinė taisyklė – bet kokiame perdirbtame, žmogaus pagamintame patiekale greičiausiai yra druskos – ir nemažai, – sako dietologė, sporto trenerė Mandy Enright. – Jei produktas yra konservuotas skardinėje arba pagamintas ir užšaldytas, jame yra druskos.“

Dėl pavojingo druskos pertekliaus šalutinio poveikio (jis siejamas su kraujospūdžiu) dar diskutuojama, bet šiaip ar taip, per daug druskos sukelia tinimą, užlaiko vandenį, rašoma womenshealthmag.com.

Beje, įvairiose druskos rūšyse – rožinėje Himalajų druskoje, prancūziškoje jūros druskoje ir pan. – yra net 40 proc. natrio.

Naujausiomis medikų rekomendacijomis, per dieną turėtume suvartoti ne daugiau nei 1 šaukštelį druskos, tačiau dauguma žmonių druskos suvartoja kur kas daugiau – iki 1,3 šaukštelio, teigia M. Enright.

4 požymiai, kad vartojate per daug druskos

1. Stipriai troškina

Natris padeda organizmui subalansuoti skysčius. „Kažkiek druskos mums reikia kasdien, kad organizme būtų palaikomas skysčių balansas, – aiškina M. Enright. – Natris druskoje padeda išlaikyti skystį ląstelių viduje.“

M. Enright teigimu, kai jaučiame troškulį, organizmas rodo, kad pagal esamą natrio kiekį organizme nepakanka vandens, taigi į smegenis siunčiamas signalas, kad reikia atsigerti.“

2. Tinstate

Nuo sūraus maisto nemaloniai patinstame. „Kai kraujyje per daug natrio, vanduo išteka iš ląstelių, todėl atsiranda patinimas, – teigia M. Enright. – Dėl didelio kiekio natrio ir didelio vandens kiekio jam subalansuoti gali atsirasti tinimas, ypač pilvo srityje.“ Po sūraus valgio gali patinti rankų ar kojų pirštai. Kaltininkas – tinimą sukeliantis skysčių disbalansas.

3. Skauda galvą

Atrodytų, be jokios priežasties skauda galvą? Prisiminkite, ką neseniai valgėte. „Dėl per didelio druskos kiekio gali išsiplėsti kraujagyslės smegenyse, todėl ima skaudėti galvą“, – sako M. Enright.

4. Atbunka skonio receptoriai

Besaikis druskos vartojimas ne tik kenkia sveikatai, bet ir gali atbukinti skonio receptorius, tada laikui bėgant valgis atrodys vis neskanesnis“, – pabrėžia M. Enright. Kuo daugiau druskos vartojate, tuo daugiau jos reikia, kad jums būtų skanu. „Daug žmonių nesupranta, kiek daug druskos suvartoja dėl atbukusių, besikeičiančių skonio receptorių“, – sako M. Enright.

Kaip sumažinti druskos

Keli M. Enright patarimai, kaip sumažinti druskos vartojimą.

1. Venkite vadinamojo sūraus šešeto

„Amerikos širdies ligų asociacija pavadino šiuos produktus sūriu šešetu: duona ir riestai, įvairūs kumpiai, dešros ir pan., sumuštiniai ir mėsainiai (ypač šaldyti), pica, sriubos skardinėse, šaldyti vištienos gaminiai (pvz., kepsneliai)“, – teigia M. Enright.

2. Dažniau gaminkite namuose

Valgant viešojo maitinimo įstaigose, perkant valgių išsinešimui suvartojate daug druskos. Stenkitės dažniau gaminti namuose, neškitės pačių pasigamintų valgių į darbą, kad žinotumėte, kiek druskos dėta į jūsų patiekalus“, – pataria M. Enright.

3. Ieškokite naujų skonių

Gamindami eksperimentuokite, druską atidėję į šalį. „Stenkitės išgauti įvairių skonių iš žolelių – tiek šviežių, tiek džiovintų – prieskonių, rūgščių – pvz., citrinos sulčių ir acto“, – siūlo M. Enright.

4. Nuplaukite ir dar kartą nuskalaukite

Kai neapsieinate be konservuotų produktų, pirkite tokius, ant kurių pakuočių užrašyta „mažai natrio“ arba „nėra pridėtinės druskos“. „Konservuotas pupeles, avinžirnius nuskalaukite. Arba išsivirkite džiovintų pupelių be druskos ir patys įberkite truputį druskos ir prieskonių“, – pataria M. Enright.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)