M. Gordonas, transplantologas, plaukų priemonių kompaniją „Bumble&Bumble“ įkūrė dar 1977 metais. Nors ir nelabai žinoma Lietuvoje, „Forbes“ ją vadina plaukų priemonių imperija, kurią įkūrėjas pardavė „Estee Lauder“ 2000-aisiais. Po 13 metų M. Gordonas sugrįžo į kosmetikos verslą su tikslu – pakeisti plaukų priežiūros rutiną taip, kad žmonės atsisakytų šampūnų ir išvengtų žalos plaukams.

Šampūnai sukelia žalą plaukams, ar gali taip būti? Juk jų etiketės skelbia, kad šampūnai plaukus „atgaivina“, „atkuria“ ir net „ataugina“.

Tiesa, ta, kad M. Gordonas yra teisus. Nepaisant visų pažadų, šampūnai neturi nieko bendro su plaukų būklės gerinimu. Šampūnas skirtas tik vienam tikslui – švariai išplauti galvą. Palaikydami higieną mes savo plaukus žalojame, nes šampūnuose esantys detergentai, šalindami riebalus, nešvarumus ir negyvas odos ląsteles, taip pat išbalansuoja skalpo pH ir išsausina plaukus. Galbūt čia norėtų paprieštarauti tie, kurie kenčia nuo itin riebios galvos odos ir – taip, iš dalies jūs teisūs, riebalai jus saugo ir silpnais plaukais tikriausiai nesiskundžiate, bet tas besaikis riebalavimasis... yra šampūnų išbalansuoto pH rezultatas.

Pasak M. Gordono, problema slypi detergentuose. Net ir švelnesni plovikliai yra sausinantys ir jei šampūnas putoja – jis gali pakenkti. Tiesos šiuose žodžiuose yra, kadangi putojimas ir yra procesas, kuris padeda pašalinti riebalinį sluoksnį. Kuo priemonė geriau putoja, tuo geriau ji plauna. Tačiau kalbant apie plaukų plovimą, juk mes vis tiek norime švaros pojūčio, tad kažkiek putojimo mums reikia, tad geriausia ieškoti pusiausvyros atitaikant švelniausius detergentus ir geriausias jų koncentracijas. Tačiau M. Gordonas su mumis nesutiktų. Norėdamas įrodyti savo tiesą, jis sukūrė naujos kartos neputojančią priemonę – „New Wash“, be jokių detergentų. Šiame pavadinime taip pat telpa ir prenumeratos servisas – užsiregistravę ir sumokėję atitinkamą sumą visus metus būsite aprūpinti naujos kartos šampūnu ir plaukų formavimo priemonėmis.

„Aš pats daugybę metų plaudavau galvą kiekvieną dieną, nes plaukai ryte atrodydavo negražiai, – interviu „Forbes“ sakė M. Gordonas. – Tačiau įsivaizduokite, jei taip pat elgčiausi su savo drabužiais – kiekvieną mielą dieną juos skalbčiau. Jei kalbėtume apie natūralius audinius, pavyzdžiui, kašmyrą ar vilną, drabužiai labai greitai prarastų savo išvaizdą ir kokybę. Tad dabar įsivaizduokite, mes tais pačiais detergentais plauname ir savo plaukus.“

Tikriausiai jau susidomėjote, kas to „New Wash“ sudėtyje. Smalsu buvo ir mums. Naudojamas formulės principas iš tiesų nėra toks jau naujas – sudėtyje vietoje detergentų naudojama rūgštis – iš veido priemonių jau pažįstamas gliukonolaktonas. Panašų šampūną, turi ne vienas gamintojas, tik čia derinamas detergentas su pieno rūgštimi. Be to, „New Wash“ sudėtyje gausu augalinių ekstraktų ir aliejų, kai kurie jų taip pat pasižymi valomosiomis savybėmis.

Sudėtyje į akis krenta didelė gausa kvapiklių, kurie gali dirginti, nors jie ir atkeliavę iš eterinių aliejų. Ar tokia sudėtis iš tiesų gali išgelbėti mūsų plaukus ir pakeisti šampūnus visiems laikams?

Galbūt pats formulės principas yra įdomus, bet jį reiktų tobulinti. Kaip produktas vertinamas vartotojų? Iš viso „New Wash“ savo svetainėje turi 2973 įvertinimus iš jų – 1361 penkios žvaigždutės, 329 – viena žvaigždutė. Gaila, puslapyje nėra leidžiama perskaityti neigiamų komentarų, kad sužinotume priemonės trūkumus.