Geležis – mineralas, be kurio sveikata ir gera savijauta neįmanomi. Be geležies trinka visos organizmo funkcijos.

„Pagrindinė geležies funkcija – krauju išnešioti deguonį į kiekvieną organizmo ląstelę“, – teigia Detroito sveikatingumo komplekso „Disease Prevention at Henry Ford Health System“ Sveikatos centro direktorė, dietologė, daktarė Bethany Thayer.

Geležis – svarbus hemoglobino komponentas, o hemoglobinas – raudonųjų kraujo kūnelių, išnešiojančių orą iš plaučių po visą organizmą, baltymas.

Jei organizme trūksta geležies, jis negali pagaminti pakankamai deguonį pernešančių raudonųjų kraujo kūnelių. Geležies trūkumas sukelia anemiją, kuri rodo, kad jums trūksta hemoglobino.
Vaisingo amžiaus moterims didesnė geležies trūkumo rizika, nes per menstruacijas netenkama kraujo. Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, 19–50 m. amžiaus moterims rekomenduojama dienos geležies norma – 18 mg.

Nėščiosioms dienos geležies norma – 27 mg per dieną. Beje, suaugusiems vyrams per dieną reikia tik 8 mg geležies.

„Daugiausia geležies reikia nėščiosioms, – aiškino Teksaso universiteto Sveikatos mokslų centro Hiustone šeimos ir bendruomenės medicinos profesoriaus asistentė, daktarė Marilyn Murr. – Besivystantis vaisius elgiasi lyg parazitas – ima geležį iš motinos, o motinos organizmas didina kraujo kiekį, cirkuliuojantį per kūdikį ir sudarantį kūdikio kraujo kiekį.“

Geležis yra dvejopa: gyvūninės kilmės geležis ir augalinės kilmės geležis. Gyvūninės kilmės geležį kraujas įsisavina lengviau. Daug geležies turi jautiena, kepenys, austrės, pupelės, geležimi praturtinti dribsniai, tamsiai žalios lapinės daržovės, pvz., špinatai.

Geležies trūkumas gali sukelti chaosą visame organizme.

Štai septyni reti geležies trūkumo požymiai:

1. Silpnumas, didelis nuovargis

„Silpnumas – vienas dažniausių geležies trūkumo požymių, jis rodo, kad organizmui sunku aprūpinti ląsteles deguonimi, o dėl to mažėja energijos“, – aiškina B. Thayer.
Žmonės, kuriems trūksta geležies, dažnai jaučia vangumą silpnumą, jiems sunku susikaupti. Silpnumas gali būti daugelio sveikatos sutrikimų požymis, bet jei pakankamai pailsėjus vis tiek jaučiamas nuovargis, vertėtų pasitikrinti geležies kiekį kraujyje.

2. Dažnai užsikrečiama infekcijomis

Geležis labai reikalinga imuninei sistemai, o sumažėjus šio mineralo, žmogus tampa mažiau atsparus infekcijoms. „Raudonieji kraujo kūneliai padeda nugabenti deguonį į blužnį, kuri yra vienintelis organas, galintis įveikti infekcijas“, – teigia M. Murr.

Raudonieji kraujo kūneliai neša deguonį ir į limfmazgius, kuriuose yra su infekcijomis kovojančių leukocitų. „Kai žmogui trūksta geležies, sulėtėja ir leukocitų gamyba ir jie nebėra tokie stiprūs, nes trūksta deguonies. Taigi žmogus tampa mažiau atsparus infekcijoms“, – sako M. Murr.

3. Išbalusi oda

Hemoglobinas suteikia odai rausvą atspalvį, o jei jo mažai, oda pabąla.

„Kai raudonuosiuose kraujo kūneliuose sumažėja geležies, jie tampa mažesni, baltesni per vidurį, taigi ir oda pasidaro baltesnė, – aiškina M. Murrr. – Tai greičiau matosi, jei žmogus šviesesnio gymio, tačiau kad ir kokio atspalvio būtų jūsų oda, jei akių baltymai yra šviesesni, nei įprastai, tai gali būti geležies trūkumo požymis.“

4. Patinęs liežuvis

Liežuvio pakitimai – žaizdelės, patinimas – irgi gali būti geležies trūkumo požymiai. Dar vienas požymis, rodantis geležies nepakankamumą – sutrūkę lūpų kampučiai.

5. Neramių kojų sindromas

Kartais nuo geležies trūkumo žmonėms išsivysto neramių kojų sindromas – atsiradus šiam sutrikimui, žmogus jaučia nenumaldomą norą judinti kojas. Dažnai patiriami ir nemalonūs, skausmingi pojūčiai kojose, dėl to gali būti sunku užmigti.

6. Noras valgyti kalkes ar panašias nemaistines medžiagas

Jei trūksta geležies, gali kilti stiprus noras suvalgyti ne maisto medžiagų – molio, žemių, kreidos ir pan. Tačiau pasiduoti šiam norui ir valgyti minėtų medžiagų pavojinga, nes tokiu atveju tektų virškinti žalingus toksinus ir medžiagas.

„Molio, kalkių ir žemių valgymas gali trukdyti (organizmui) įsisavinti geležį“, – teigė M Murr.

7. Plaukų slinkimas

Jei trūksta geležies ir ypač jei dėl to atsiranda anemija, gali pradėti slinkti plaukai. „Kai plaukų folikulai negauna pakankamai geležies, plaukų folikulai pereina į ramybės būseną, plaukai iškrenta ir neatauga, kol neišgydoma anemija“, – sako M. Murr.

Normalu, jei per dieną iškrenta iki 100 plaukų, bet jei pastebėjote, kad plaukai labai stipriai slenka ir neatauga, tai gali būti geležies trūkumo požymis.

Jei jaučiate vieną ar kelis iš išvardintų simptomų, kreipkitės į gydytoją. Jis ar ji padės rasti problemos priežastį ir būdų, kaip įtraukti daugiau geležies turinčių produktų į racioną, nuspręs, ar jums reikia vartoti geležies papildų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)