Krešulių susidaro tiek kraujagyslėmis tekančiam kraujyje, tiek ir menstruacijų išskyrose. Tiesa, kraujo krešulys kojoje gali baigtis nelaime, o krešuliai menstruacijų išskyrose – įprastas dalykas, iš esmės nėra ko dėl to nerimauti, rašoma womenshealthmag.com.

Taigi kodėl kraujingose menstruacijų išskyrose būna krešulių?

Amerikos seksualinės sveikatos asociacijos narė, seselė Susan Wysocki aiškina: „Mūsų kūnai taip sutverti, kad kraujas dėl tam tikrų vidinių chemikalų kreša tam, kad mirtinai nenukraujuotume.“

Įprastai per menstruacijas organizmas gamina antikoaguliantų, kurie saugo nuo menstruacijų krešulių susidarymo. Bet kartais, ypač jei kraujavimas labai stiprus, ne visas gimdos audinys suskaidomas, todėl susidaro krešulių. Tie krešuliai yra raudoni ar vyšniniai ir pasirodo tada, kai kraujavimas per menstruacijas stipriausias.

Ar visoms moterims per menstruacijas susidaro krešulių?

Trumpai tariant, ne visoms. S. Wysocki teigimu, tai priklauso nuo individualios cheminių elementų pusiausvyros (organizme) ir nuo to, ar menstruacijų kraujavimas stiprus, ar ne.

Neretai menstruacinių krešulių per daugelį metų susidaro tik kartais. Įdomu tai, kad moterys gali pastebėti krešulių per pirmus ir per paskutinius menstruacijų metus.

„Dažnai mėnesinių kraujavimas lytinio brendimo metu būna labai gausus“, todėl neretai susidaro krešulių, aiškina S. Wysocki. Kitoje pusėje – priešmenstruaciniu laikotarpio moterys, kurių ovuliaciją ir menstruacijas pradeda skirti ilgesnis laikas. Kai pagaliau prasideda kraujavimas, menstruacijos gali būti gausesnės nei įprastai, su krešuliais.

Ar krešuliai nepavojingi sveikatai?

Šiaip dėl menstruacijų krešulių neverta nerimauti, bet pasitaiko atvejų, kai jie yra kokios nors ligos požymis. Anot S. Wysocki, menstruacinių krešulių staiga gali atsirasti po persileidimo, dėl ligos ar infekcijos (bet tokiais atvejais moteris jaustų ir skausmą bei daugiau simptomų).

Menstruacijos su krešuliais neretai yra gimdos fibroidų ar nedidelių, nevėžinių darinių požymis. Birmingamo moterų ligoninėje atlikto tyrimo duomenimis, su tuo susidurs apie 70 proc. moterų iki sulaukdamos 50 metų.

Kada kreiptis į gydytoją?

Kai kuriais atvejais reikėtų medikų konsultacijos. Pavyzdžiui, jei menstruacijose yra krešulių, o jų metu jaučiate silpnumą, nuovargį, tai gali reikšti anemiją (ligą, kai organizmas negamina pakankamai raudonųjų kraujo kūnelių, kurie perneša deguonį).

S. Wysocki teigimu, paauglėms, kurių menstruacijų kraujavimas būna toks stiprus, kad jos išbąla ir jaučia galvos svaigimą, irgi reikėtų kreiptis į gydytoją ir pasitikrinti, ar tai ne Willebrando liga – kraujo krešėjimo sutrikimas, kuriuo, pvz., serga apie 4 mln. amerikiečių (JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis.

Beje, merginos dažnai sužino sergančios šia liga būtent paauglystėje, kai prasideda ilgos ir gausios menstruacijos).

S. Wysocki primygtinai ragina moteris eiti pas gydytoją, jei pastebėjo menstruacijų pakitimų ar jaučia didelį diskomfortą.

„Kai kurioms moterims atrodo normalu prastai jaustis, bet taip neturi būti“, – patikino medikė. Viena iš priemonių, galinti palengvinti sunkias menstruacijas ir apsisaugoti nuo menstruacinių krešulių, yra hormoninės priemonės – kontraceptinės tabletės, pleistrai, spiralės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)